van der Horst

Dit jaar brullen de motoren opnieuw op het circuit van Nijvel

Start GP België 1974 te Nijvel
Start GP België 1974 te Nijvel
De Formula Club Belgium die al geslaagde projecten als de Grand Prix of Brussels Revival in 2011 en de historische autobijeenkomst in Rochefort verleden jaar, op haar naam staan heeft, komt dit jaar opnieuw op de proppen met een ambitieus initiatief. Ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de laatste Grote Prijs van België op het Circuit Nivelles-Baulers wil de organisatie een autosport memorial, met als thema de jaren 70, organiseren op de site van het circuit. Veel blijft er niet over van de racetrack en de aanpalende infrastructuur, de volledige baan kan zelfs niet meer gebruikt worden, doch zal men een circuit uittekenen dat het nog overblijvende gedeelte van het circuit omvat, waar later dit jaar historische wagens een demonstratie zullen houden.
Het circuit van Nivelles-Baulers gold in de jaren 70 van vorige eeuw als een van de modernste racetracks in de wereld en ontving tot tweemaal toe de Grote Prijs van België Formule 1 in 1972 en 1974. Beide races werden gewonnen door Emerson Fittipaldi, de eerste aan het stuur van een Lotus 72, de tweede met een McLaren M23. Nadat de Internationale automobielbond na 1970 het oude circuit van Francorchamps als te gevaarlijk bestempelde voor formule 1 wedstrijden, bouwde men in Nijvel een modern nieuw circuit dat afwisselend met Zolder de Grote Prijs van België zou herbergen. Er zouden slechts twee edities komen waarna de financiële situatie van het circuit snel achteruitboerde en na enkele jaren nog nationale races te hebben gehuisvest legde men de boeken neer. De baan verloederde en de circuitsite werd gedeeltelijk gebruikt als industrieterrein.  
 
McLaren M23 - Emerson Fittipaldi - Nijvel 1974
McLaren M23 - Emerson Fittipaldi - Nijvel 1974
Ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de laatste GP te Nijvel wil de Formula Club Belgium op de site nu een historisch treffen organiseren dat zich vooral zal concentreren op de jaren 70 van vorige eeuw, de hoogdagen van het circuit. Deze Nivelles-Baulers Grand Prix Revival, zoals het evenement genoemd wordt zal later dit jaar plaats vinden en het is de bedoeling om een demonstratie te organiseren, dus geen echte race, van moto’s en wagens uit alle klasses (F1, F2, F5000, GT’s en Tourisme’s) die ooit op het circuit in actie kwamen. Aangezien men geen volledige ronde meer kan rijden op het oorspronkelijke circuit, wordt er een parcours van 2 kilometer aangelegd dat een nog bestaand deel van de baan gebruikt. De ingang voor de toeschouwers is gratis en zij kunnen deelnemen aan allerhande activiteiten, waaronder circuitdopen. De snelheden op de piste zullen laag liggen en alle nodige maatregelen worden genomen om de veiligheid van deelnemers en toeschouwers te verzekeren. Op een persconferentie binnen enkele weken zulle de details en de exacte datum van het evenement vrij gegeven worden, maar nu al hebben verschillende prestigieuze piloten die ooit over het circuit raceten hun aanwezigheid bevestigd.

Foto's: Formula Club Belgium & Hans Van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op vrijdag 17 januari 2014.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons