van der Horst

Historic Grand Prix Zandvoort: Voorbeschouwing van de organisatoren

Op 29, 30 en 31 augustus vindt de derde editie van de Historic Grand Prix Zandvoort plaats. Circuit Park Zandvoort is dan weer het decor van de meest bijzondere en indrukwekkende raceauto’s die tot eind jaren ’80 kleur gaven aan de internationale autosport. Organisatoren Circuit Park Zandvoort en de Historische Auto Ren Club presenteerden het internationale topevenement op historische grond: Landgoed Maarsbergen. Dit was de thuisbasis van Ecurie Maarsbergen, de renstal van racelegende Carel Godin de Beaufort.
De Historic Grand Prix Zandvoort 2014 biedt een prachtig overzicht van tientallen jaren autosportgeschiedenis, van vooroorlogse Grand Prix-auto’s tot en met Formule 1-, Groep C- en Groep 5-bolides uit de jaren ’80.

Ten opzichte van de goedbezochte editie van vorig jaar (46.000 toeschouwers!) zijn alle publiekstrekkers ook dit jaar weer van de partij. Het programma wordt aangevuld met Groep C, de even spectaculaire DRM Klassik Pokal, 500cc Formule 3-auto’s en een groot veld met ‘Youngtimers’. In totaal verschijnen er dertien raceklassen in actie, het tijdschema telt maar liefst 23 races.

Carel Godin de Beaufort

Circuit Park Zandvoort en de Historische Auto Ren Club presenteerden het programma van de Historic Grand Prix Zandvoort op Landgoed Maarsbergen, de thuisbasis van de renstal van Carel Godin de Beaufort. Met zijn Ecurie Maarsbergen was Godin de Beaufort als privérijder onder meer actief in de Formule 1. Godin de Beaufort was een Porsche-man in hart en nieren. Met Porsche behaalde hij in 1962 een even mooi als bijzonder succes. Zijn zesde plaats tijdens de Grand Prix van Nederland, op het circuit van Zandvoort, was goed voor het eerste WK-punt ooit behaald door een Nederlandse Formule 1-coureur. Godin de Beaufort behaalde in zijn Formule 1-carrière vier zesde plaatsen en behoort daarmee nog altijd tot de meest succesvolle Nederlandse Formule 1-coureurs uit de geschiedenis.

Op Landgoed Maarsbergen ontbrak tijdens de presentatie van de Historic Grand Prix Zandvoort 2014 de oranje Porsche 718 van Carel Godin de Beaufort uiteraard niet.

Internationaal topprogramma

De Historic Grand Prix Zandvoort schotelt de racefans voor de derde keer op rij een internationaal topprogramma voor. De organisatie is erg blij met de komst van de klasse Group C Racing. Deze raceserie laat de gouden tijden van Groep C, van 1982 tot 1993, herleven. Bijzonder: de Historic Grand Prix Zandvoort is het decor van de eerste Nederlandse Groep C-race ooit!

Ook de DRM Klassik Pokal is een nieuwe aanwinst. De Deutsche Rennsport-Meisterschaft is de voorloper van de huidige DTM en doet daar qua spektakel allerminst voor onder. Het startveld telt onder meer buitenaards ogende Groep 5-kanonnen van het kaliber Porsche 935 en Zakspeed Capri Turbo. De organisatie verwacht ook een flink aantal BMW’s M1.

Iets heel anders, maar daarmee niet minder bijzonder, is de dubbele race voor 500 cc Formule 3-auto’s. De 500 cc F3 was in de jaren ’50 dé opstapklasse voor autosporttalenten, waaronder niemand minder dan Stirling Moss.

Formule 1

Alle publiekslievelingen van de afgelopen twee edities van de Historic Grand Prix Zandvoort zijn ook dit jaar weer van de partij. Denk onder meer aan de drie velden voor Formule 1- en Grand Prix-auto’s. Het FIA Masters Historic Formule 1 Championship is een officieel FIA-kampioenschap voor Formule 1-auto’s uit de periode 1966 – 1985. De oudere Formule 1- en Grand Prix-auto’s komen in actie in de klassen Grand Prix Cars ’61 – ‘65 en Grand Prix Cars pre ’61.

De Historic Formula 2 en de FIA Lurani Trophy, voor Formule Junior-auto’s, zijn twee klassen die een overzicht bieden van de vroegere opstapklassen richting de Formule 1.

13 klassen

In totaal telt het programma dertien klassen. Het FIA Masters Historic Sports Car Championship is ook een oude bekende voor de fans van de Historic Grand Prix Zandvoort. De klasse voor ‘Le Mans’ sportprototypes en GT’s uit de periode 1962 – 1974 is als het ware de voorvader van de klasse Groep C.

De klassen Gentlemen Drivers, NK HTGT, Pre ’66 Touringcars en de combinatie NK GTTC – YTCC brengen startvelden met GT’s, toerwagens en ‘Youngtimers’ (vanaf 1966) aan de start.

Tickets voor de Historic Grand Prix Zandvoort op Circuit Park Zandvoort zijn te bestellen via de website www.historicgrandprix.nl. Ook is op de website meer informatie te vinden over het evenement, waaronder het volledige tijdschema.

Historic Grand Prix Zandvoort press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op donderdag 15 mei 2014.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons