van der Horst

Laatste Lamborghini Gallardo rolt van de band

Laatste Lamborghini Gallardo LP 570-4 Spyder Performante
Laatste Lamborghini Gallardo LP 570-4 Spyder Performante
Het einde van een tijdperk, zo kan je het wel noemen. De laatste Lamborghini Gallardo, een rode Spyder Performante, is van de productielijn in Sant'Agata Bolognese gerold. Uiteindelijk zouden er sinds de introductie in 2003 maar liefst 14022 exemplaren gebouwd zijn van de populaire sportwagen, goed voor grofweg de helft van alle Lamborghini's die ooit het levenslicht zagen.
ACS Motorsport - Lamborghini Gallardo
ACS Motorsport - Lamborghini Gallardo
De Gallardo kende een relatief lange levensduur, al kwamen er doorheen de jaren verschillende upgrades en speciale edities van het model op de markt. Ook op vlak van racerij deed de Gallardo het lang niet slecht, al had die door Reiter Engineering geprepareerde bolide evenwel weinig met het fabriek zelf te maken. Ook in het Belgische GT kampioenschap zagen we de potente GT3 regelmatig aan het werk, zo kwamen er tijdens verschillende seizoenen Gallardo's aan de start van wedstrijden. De eerste race van de Italiaanse schone dateert terug uit de Belcar Midsummer Race in 2007, toen Peter Kox en Marius Ritskes de pannen van het dak reden tot de vrij onervaren Ritskes de Gallardo in de Eerste Linkse in de muur parkeerde. Kox had eerder evenwel de pole gepakt met meer dan een seconde bonus en had daarmee het potentieel van de Gallardo GT3 in de verf gezet. Later zouden ook namen als Danny De Laet, Niels Lagrange, Joost Vollebergh, Arjan van der Zwaan, Henk Haane en Patrick Ceusters het stuur van een Lamborghini Gallardo GT3 nemen. Enkele beelden treft u overigens lager op deze pagina aan.

De opvolger van de Stier is nog niet gekend, al test Lamborghini al enige tijd met een nieuwe bolide welke in de wandelgangen Cabrera gedoopt werd. De bolide zou hetzelfde platform gebruiken als de Audi R8, inclusief 20% van de onderdelen, al zou wel een (doorontwikkelde) V10 en vierwielaandrijving uit de Gallardo behouden blijven. Veel is nog onduidelijk, al lanceerde de Italiaanse fabrikant deze week wel een speciale website om een nieuwe bolide (niet gezegd dat dit de Cabrera is evenwel) aan te kondigen, hexagonproject.com.



Foto's: Marnik Mouchaers, Martijn Wouters & Lamborghini



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Varia op woensdag 27 november 2013.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons