van der Horst

Lukoil stopt samenwerking met Lada Sport

Lukoil Racing Lada Sport-hoofdstuk wordt afgesloten
Lukoil Racing Lada Sport-hoofdstuk wordt afgesloten
Met de overwinning van oud-WTCC-kampioen Rob Huff in het tweede Beijing-treffen afgelopen weekend kwam vanzelfsprekend ook teamsponsor Lukoil veelvuldig in beeld. Huff's historische zege was dan ook leuk meegenomen voor het Russische olieconcern dat immers daags voor het raceweekend had te kennen gegeven de samenwerking met Lada Sport met onmiddellijke ingang stop te zetten. Een scheiding ingegeven door het feit dat Lada in 2015 voor zijn Vesta WTCC-project door concurrent Rosneft zal worden gesteund.

Gabriele Tarquini - Sunred Engineering SEAT Leon
Gabriele Tarquini - Sunred Engineering SEAT Leon
Lukoil verdwijnt dus uit het WTCC waarin het in 2011 voor het eerst zijn opwachting maakte met steun aan het Sunred Engineering-team dat toen twee SEAT Leons inzette voor  Gabriele Tarquini-Aleksei Dudukalo. De samenwerking met SEAT en het Italiaans-Russische rijdersduo kreeg een vervolg in 2012, waarna de oliegigant het geweer van schouder veranderde door naast het heroptredende Lada-team (met Thompson en Dudukalo-vervanger Kozlovskiy als rijders) ook topper Yvan Muller in de RML Chevrolet de nodige steun te verlenen. Laatstgenoemde bezorgde de oliereus toen een klinkende wereldtitel, de eerste behaald door een non-fabrieksteam (RML), maar wel de vierde  titel op rij voor de Chevrolet Cruze. 

Lada Sport en Lukoil Racing pakten voor 2014 uit met de nieuwe, zij het nog steeds oubollig ogende Granta TC1, maar ook het team van oud-Lada-rijder Viktor Shapovalov kwam net als  concurrenten Honda en RML in tijdnood door de bijzonder korte voorbereiding. Dat resulteerde in teleurstellende resultaten, tot het team het zomerreces kon benutten om de wagen door te ontwikkelen. Te oordelen naar de prestaties van vorig weekend wierpen deze updates, met onder meer een hertekende voorophanging, wel degelijk vruchten af. Of de Granta's van Huff, Thompson en Mikhail Kozlovskiy - wiens contract met de Russische constructeur in Beijing werd verlengd - volgend weekend in Shanghai nog steeds rood dan wel Rosneft-geel zullen kleuren, komen we ongetwijfeld eerstdaags te weten.

Foto's: Hans van Onsem




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op maandag 6 oktober 2014.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons