van der Horst

Portland E-Prix: alles wat u moet weten

Start 2023 Portland E-Prix
Start 2023 Portland E-Prix
We gaan de laatste rechte lijn in van het tiende seizoen van de Formule E. Er zijn nog vier wedstrijden te gaan, waarvan twee dit weekend in Portland afgehaspeld worden. Overigens voorlopig voor de laatste keer in de staat Oregon, want volgend jaar trekt de Formule E richting het zonnige Florida. Vorig seizoen gaf deze wedstrijd even nog een leuke twist aan het kampioenschap met winst voor Nick Cassidy en Jake Dennis op de tweede plaats, die uiteindelijk omgekeerd eindigden in de eindstand. Dit jaar zal de manche wel als scherprechter spelen voor de finale in Londen, waarbij er sommige rijders goed moeten scoren om nog kans te maken op de titel.
*** Net zoals vorig seizoen gaat men het volledige tracé van Portland International Raceway gebruiken. Twaalf bochten in totaal, wat resulteert in 3,190 km. Maar gezien de vrij lange rechte stukken kan dit wel eens weer een knotsgekke race worden zoals Misano dit seizoen. Vorig jaar was dit ook al het geval, met een recordaantal van 403 inhaalmanoeuvres, ook al was Cassidy zeer sterk in de slotfase van de wedstrijd.

*** Origineel had men wel een wijziging willen doorvoeren op het circuit, door een chicane te zetten op het einde van het circuit, net voor de pit-ingang. Dat zou resulteren in een compleet andere stijl van racen en iets waar teams en piloten vragen over hadden. Lucas di Grassi vertelde aan de "race" dat er geen enkele goede reden was om daar een chicane te plaatsen. De FIA heeft uiteindelijk meer dan een week voor de race die wijziging geschrapt.

Podium 2023 Portland E-Prix
Podium 2023 Portland E-Prix
*** Dat Cassidy (Jaguar) veel ervaring heeft in Oregon, kan wel eens goed gebruikt worden voor dit weekend. De Nieuw-Zeelander staat comfortabel op kop met 25 punten voorsprong op Pascal Wehrlein (Porsche) en 35 punten op teamgenoot Mitch Evans (Jaguar). Met nog 116 punten te verdienen kan er nog veel gebeuren, maar na dit weekend gaan we wel weten wie de voornaamste titelkandidaten worden voor Londen.

*** Stoffel Vandoorne zal zijn wedstrijd van vorig jaar ook nog goed herinneren. Zowel hij als teamgenoot Jean-Éric Vergne moesten vanuit de pits starten nadat het team beticht werd van spionage. Zij hadden zenders aan de ingang van de pits gehangen die de data van de banden kon lezen van alle wagens. Uiteindelijk eindigden de Fransman en de Rumbekenaar respectievelijk elfde en twaalfde.

*** Wie zich vorig jaar nog herinnert, weet dat dit toen een pure nachtrace was. Dit jaar is het al ietsjes beter. De eerste vrije training is tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag, terwijl de tweede sessie en de kwalificaties op de avond vallen. De wedstrijd zelf is telkens dan om 23 uur, dit zowel voor zaterdag als zondag. Zoals steeds kunt u de vrije trainingen volgen op de sociale media-kanalen van de organisatie. Voor de kwalificaties kan u weer rekenen op RTBF Auvio vanaf 18:38 uur, terwijl de race zowel op RTBF Auvio als Eurosport 1 te zien is. Eurosport is telkens van de partij om 22:30 uur, terwijl de Waalse internetzender vanaf 22:58 uur uitzendt. In geval van RTBF is het wel telkens zonder commentaar.
 
SessieDagTijdstip
Vrije Trainingen 1Zaterdag01:55 - 02:45
Vrije Trainingen 2Zaterdag16:25 - 17:15
KwalificatiesZaterdag18:40 - 20:03
Portland e-Prix 1Zaterdag23:03 - 00:30
Vrije Training 3Zondag16:25 - 17:15
KwalificatiesZondag18:40 - 20:03
Portland e-Prix 2Zondag23:03 - 00:30
Foto's: Formula E



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons