van der Horst

Shell Eco-marathon Europe: 9 Belgische studententeams aan de start

Wat hebben meer dan 3,000 studenten van 27 verschillende landen met elkaar gemeen wanneer ze in mei in Rotterdam samenkomen? Ze zullen ieder zo ver mogelijk proberen te rijden met het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof, met auto’s die ze zelf ontworpen en gebouwd hebben.
Studenten uit Europa en Afrika hebben innovatieve technologieën ontwikkeld en fascinerende samenwerkingen georganiseerd om die extra kilometers uit hun wagens te kunnen halen. 200 teams zijn van 15-18 mei in Rotterdam uitgenodigd om in 2 categorieën te concurreren: de futuristische Prototype categorie en de Urban Concept categorie. In deze laatste categorie zijn de voertuigen wat conventioneler. Dit jaar worden de teams met een extra uitdaging geconfronteerd omdat de richting van het parcours zal veranderen. Hierdoor worden de studenten gestimuleerd om hun rijstijl aan te passen.

10 Belgische en Luxemburgse teams in de wedstrijd

Ook een hondertal studenten uit België en Luxemburg nemen deel aan deze uitdagende Shell Eco-marathon Europe. In totaal zullen negen Belgische teams van Brussel, Genk, Luik, Gent, Kortrijk, Mechelen en Bergen, en een team van Luxemburg proberen om de beste auto te bouwen in de twee autocategorieën Urban Concept en Prototype. Sommige teams nemen al een paar jaar deel.

Marc Decorte, Gedelegeerd Bestuurder, Belgian Shell zegt: “Vorig jaar waren we onder de indruk van het enthousiasme, professionalisme en het innovatieve ontwerp van de studententeams. Het is fantastisch om heldere jonge geesten aan het werk te zien om met brandstofzuinige voertuigen voor de dag te komen. Ik wens alle teams veel succes en ik hoop in de toekomst nog meer deelnames van België en Luxemburg te zien.”

Nieuwe technologieën en nieuwe landen

2014 is het eerste jaar dat de Shell Eco-marathon Europe uitbreidt met sterke deelnames van Afrika. Belgische en Luxemburgse teams zullen de kans krijgen om te concurreren tegen leeftijdsgenoten uit Nigeria, Marokko en Tunesië.

In het ontwerp en tijdens de bouwfase van de voertuigen, gebruiken teams nieuwe technologieën zoals professionele windtunnel testen om de aerodynamica te optimaliseren. Verschillende teams werken ook met nieuwe technologieën zoals het printen van 3D lichaamsdelen en het dashboard. Naast technische samenwerkingen met instellingen en bedrijven, hebben sommige teams creatieve samenwerkingen opgestart zoals de samenwerking met een basisschool waarvan de jonge studenten het grafische ontwerp van de auto’s maken. Verschillende Europese teams hebben ook het initiatief genomen om een nummerplaat aan te vragen, waarmee ze met hun voertuig ook op de openbare wegen kunnen rijden.

Naast de studentencompetitie is er ook een breed aanbod aan interactieve attracties en activiteiten voor jong en oud in het Shell Energy Lab. Een plek waar energie centraal staat en waar men de wereld van morgen kan beleven.

Shell press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op dinsdag 6 mei 2014.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons