van der Horst

SYNTIX Nieuwjaarsrace: Zege voor Luc en Max Braams

Circuit Park Zandvoort
Circuit Park Zandvoort
De Syntix Nieuwjaarsrace, de tweede wedstrijd van het Syntix Winter Endurance Kampioenschap 2013-2014, is gewonnen door Luc en Max Braams. Na vier uur racen werd de vader-zoon combinatie, rijdend met een Renault Mégane Trophy van Equipe Verschuur, als eerste afgevlagd.
Voor de zevende maal in de historie werd het laatste deel van de Nieuwjaarsrace in het donker verreden. De kwalificatie, geprogrammeerd op zaterdagmiddag, werd een mooie strijd om de poleposition tussen de Radical Sportscar van Henk Thuis en Pim van Riet en de Renault Mégane Trophy van Luc en Max Braams. Pas bij het verstrijken van de laatste seconden pakte de Radical van Thuis en Van Riet definitief de poleposition, met een voorsprong van 0,4 seconden op vader en zoon Braams. De snelste tijd in Divisie II werd genoteerd door Eric van den Munkhof en Henry Zumbrink in de BMW Z4. In Divisie III klokten Renault Clio-rijders Melvin de Groot en Michael Bleekemolen de snelste tijd, terwijl Sanne Braams samen met Jan Joris Verheul naar de beste startplaats in Divisie IV trainde.
 
De start van de race werd gedomineerd door Luc en Max Braams. De Renault Mégane Trophy reed als eerste de Tarzanbocht in, terwijl het Radical duo Thuis/Van Riet, na een spin in de opwarmronde, kortstondig genoegen moest nemen met de tweede plaats. Cor Euser reed samen met Pieter Euser een solide beginfase, waarbij zij telkens deel uitmaakten van de top vier. Gedurende de wedstrijd bleven de equipes Braams/Braams en Thuis/Van Riet aan elkaar gewaagd, waarbij ook de Radical regelmatig het veld aanvoerde. Toch bleek de Mégane het betere strijdwapen in de vier uur durende wedstrijd. Met een ronde voorsprong zagen Luc en Max Braams als winnende equipe het zwart-wit geblokt. Henk Thuis en Pim van Riet finishten als tweede, gevolgd door Cor en Pieter Euser in de Marcos Mantis.
 
In Divisie II werd er volop gestreden om de klasse zege en de punten. Hoofdrolspelers in de deze strijd waren Eric van den Munckhof en Henry Zumbrink met de BMW Z4, Marco Poland en en Jochem van Amsterdam (Drilling Service BMW E46 GTR) en MDM Metalak-coureurs Bas van de Ven en Simon Knap. Van den Munckhof en Zumbrink behielden aanvankelijk de leiding, maar zowel de Drilling Service BMW, als de MDM Motorsport BMW equipes behielden de aansluiting. Later in de race mengde ook de MDM Red Biscuit BMW van Rob de Laat en Theo de Prenter zich in de strijd, maar de equipe viel in de eindfase van de race terug in de ranglijst. Van de Ven en Knap pakten uiteindelijk de zege, met een voorsprong van drie ronden op de JR Motorsport BMW van Dennis de Groot en Dziugas Tovilavicius. Van den Munckhof en Zumbrink pakten de laatste podiumplaats.
 
Ronald Morien en Nick Catsburg kenden een sterke wedstrijd in Divisie III en sloten deze met winst af. Bij de start van de race nam het duo direct de leiding in de klasse en stond deze nauwelijks meer af. De Renault Clio van Melvin de Groot en Michael Bleekemolen werd als tweede geklasseerd, gevolgd door Kevin Veltman en Remon Vos in de BMW 123D.
 
Binnen de familie Braams viel, naast de zege van Luc en Max Braams, nog een feestje te vieren. Immers mocht Sanne Braams, samen met haar teamgenoot Jan Joris Verheul, de hoogste trede van het podium in Divisie IV betreden. Maurice Bol en Dick van Voskuilen, uitkomend met een BMW 123d van het Kevin Veltman Racing team, finishten als tweede, vlak voor Martin Huisman en Harry Verkerk in de Porsche 911 Cup bolide van RFF Motorsport.
 
Uitslag: 1. Luc Braams / Max Braams, Renault Mégane Trophy, 113 ronden in 4uur04min.25,936sec (119,46 km/uur); 2. Thuis / Van Riet, Radical SR8, op 1 ronde; 3. Van de Ven / Knap, BMW 320d WTCC, op 4 ronden.
 
Klassenwinnaars: Divisie 1: Luc Braams / Max Braams; Divisie 2: Van de Ven / Knap; Divisie 3: Morien / Catsburg, BMW 325 Compact, 105 ronden; Divisie 4: Sanne Braams / Verheul, BMW 123d, 100 ronden.
 
Stand Syntix Winter Endurance Kampioenschap: 1. Luc Braams / Max Braams / Henk Thuis / Pim van Riet, 20 punten; 2. Bas van de Ven / Simon Knap, 18 punten; 3. Ras Lalmy / Jacques Groenewegen, 17 punten.

Circuit Park Zandvoort press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op maandag 6 januari 2014.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons