van der Horst

Winnaar Ford Fiesta SportTrophy 2014 krijgt stuur in Wales Rally GB

Sinds 1999 is Ford het trouwste merk in het Kampioenschap van België Rally. Al vijftien jaar aan een stuk animeren de promotieformules van het merk met de blauwe ovaal de Belgische rally's, dragen ze bij tot de ontluiking van jong talent en bieden ze een maximaal aantal piloten en copiloten de kans om hun favoriete sport te beoefenen in optimale omstandigheden. Voor de 15de jaargang van de Trophy in België, hebben de promotors van de competitie een mooie verrassing in petto voor de deelnemers. De hoofdprijs is immers bijzonder aantrekkelijk...
  • Hamofa Performance
In 1999 organiseerde Ford in België zijn eerste promotiecup in de rallysport met een kleine, toffe stadsauto, de Ka. De Ford Ka Cup kende een groot succes, mede dankzij de uitstekende promotie. De kleine Ka werd vervolgens vervangen door de Ford Focus, waarmee de piloten zich verschillende seizoenen konden uitleven. Na de Focus verscheen in 2006 de Ford Fiesta ST, ontwikkeld door M-Sport, op het toneel. Tientallen jonge en minder jonge piloten reden zich verscheidene jaren met de Fiesta ST in de kijker en amuseerden zich in de Trophy die Ford België organiseerde.

In 2007 en 2008 werd, in samenwerking met de federatie, de Ford RACB Rally Contest georganiseerd. De eerste winnaar was Anthony Martin, die een jaar later opgevolgd werd door Thierry Neuville. Zij schitterden vervolgens in de Trophy en behoren ondertussen tot de beste rallypiloten van het land. Thierry Neuville, momenteel fabriekspiloot in het Wereldkampioenschap, zal nooit vergeten dat hij dankzij de Contest en de Trophy zijn eerste sporen kon verdienen in de rallysport.

In 2010 werd de ST opgevolgd door de nieuwe Ford Fiesta R2, eveneens ontwikkeld door M-Sport, tot groot genoegen van de piloten die zich konden bewijzen aan het stuur van de nieuwe referentie in de categorie, bovendien ook op internationaal niveau. Sindsdien blijft de populairste R2 schitteren en braken heel wat jonge talenten door op nationaal en internationaal niveau aan het stuur van de Fiest R2.

De Ford Fiesta SportTrophy 2014, verreden over vijf wedstrijden van het Belgian Rally Championship, blijft trouw aan de Ford Fiesta R2. "De 15de opeenvolgende jaargang van de promotieformule van Ford in België wordt in zekere zin een overgangsjaar, want de nieuwe EcoBoost motor wordt a priori verwacht in 2015," vertelt Jean-Marc Valckenaere. "We hebben beslist om verder te doen met de Fiesta R2 in plaats van de evolutie, de R200, te gebruiken. Met die laatste kunnen de piloten reglementair immers niet deelnemen aan het Belgisch Junior Kampioenschap. In 2013 strandde onze kampioen, Timo Van der Marel, op amper 7 seconden van de titel in de Condroz Rally. Dat is het bewijs dat de Ford Fiesta R2 heel competitief blijft. En zijn betrouwbaarheid is een grote troef."

De Ford Fiesta SportTrophy 2014 gaat van start in de Rally van Wallonië. Daarna volgt natuurlijk de grote afspraak in Ieper, waarna de FFST naar Roeselare trekt voor de Omloop van Vlaanderen. Later volgt de East Belgian Rally in de Oostkantons om het seizoen in schoonheid af te sluiten in de Condroz Rally. Na elke wedstrijd krijgen de eerste drie een mooie premie. De grote nieuwigheid is de hoofdprijs voor de eindwinnaar van de FFST 2014...

"We hebben het genoegen aan te kondigen dat de laureaat van de Trophy 2014 een deelname aan de Wales Rally GB in het Wereldkampioenschap aangeboden krijgt met een Ford Fiesta R2," verheugt de promotor van de Trophy zich. "En dat is nog niet alles, want de vice-kampioen wordt uitgenodigd voor een test met een Ford Fiesta R5 bij M-Sport. Dezelfde uitnodiging krijgt ook de piloot die van ons een wild-card krijgt en de best geklasseerde piloot in het Kampioenschap van België met een Fiesta R200. De piloten van de Fiesta's R200 kunnen trouwens gebruik maken van de infrastructuur van de FFST en op die manier verbroederen met de deelnemers aan de FFST in een unieke sfeer."

Het organiseren van een promotieformule is natuurlijk enkel mogelijk met steun van partners. Pirelli is een van de trouwe partners. "We zijn al vele jaren trouwe partner van de Fiesta Trophy en we zijn blij dat we die samenwerking met Ford verder kunnen zetten," vertelt Ludovic Colman, de verantwoordelijke van Pirelli Motorsport Benelux. "Dankzij de expertise die we hebben opgedaan in het WRC, maar ook in andere hoogstaande kampioenschappen zoals het Kampioenschap van Frankrijk, kunnen we producten van hoog niveau aanbieden. Pirelli heeft hoge verwachtingen van het BRC 2014 en van de FFST."
"Naast de technische bijstand van Ford België, kunnen we rekenen op de uitzonderlijke steun van onze trouwe partner Pirelli, die grote inspanningen doet," besluit Jean-Marc Valckenaere. "Dat geldt trouwens ook voor de RACB. De federatie heeft ons erg gemotiveerd en niet op een inspanning gekeken opdat we de FFST verder zouden kunnen organiseren in de best mogelijke omstandigheden."

Kalender                                                                                

Rallye de Wallonie (Namen) 25-27 april
Geko Ypres Rally (Ypres) 20-21 juni
Omloop Van Vlaanderen (Roeselare) 5-6 september
East Belgian Rally (St-Vith) 27 september
Rallye du Condroz (Huy) 31 oktober – 2 november

Premies per wedstrijd

1ste:     2.500 €
2de:     1.000 €
3de:     500 €

Ford Fiesta SportTrophy press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rally Nationaal op dinsdag 18 februari 2014.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons