van der Horst

WTCC-kalender 2015 ligt zo goed als vast (Update)

a5997dc2a2459d8b6341534cd4de048b1a539bbd.jpg
WTCCBlog.hu kreeg inzage in het ontwerp van de WTCC-kalender voor 2015 zoals die vandaag of morgen ter bevestiging aan de World Motorsport Council wordt voorgelegd. Navraag deze morgen bij welingelichte bronnen bevestigden Autosport.be de info uit Hongarije zodat de hieronder afgedrukte kalender wellicht als definitieve versie mag worden gezien. Al is dit geenszins een garantie dat een en ander de komende weken alsnog niet wordt bijgestuurd. De kalender zelf houdt wel enkele verrassingen in.

Het nieuwe seizoen zou zoals eerder gemeld van start gaan in het Argentijnse Termas de Rio Hondo. Vastgeprikte datum is 8 maart, waardoor  de deelnemers maar  een dikke maand tijd is gegund om zich klaar te stomen voor de nieuwe campagne.  Het containerschip waarop alle materiaal en wagens na de finale in Macau werd geladen meert immers pas de eerste week van januari in Antwerpen aan. In de eerste week van februari dienen materiaal en de heropgebouwde wagens alweer richting Zuid-Amerika verscheept. Nieuwe wagens daarentegen zouden pas kort voor de eerste meeting in Termas de Rio Hondo per vliegtuig worden getransporteerd.

Anderhalve maand later, op 19 april wordt de buitenwijk van Marrakech andermaal tot een stratenomloop omgebouwd voor de enige 'Afrikaanse' manche op de kalender. Op 27 april strijken de WTCC-troepen dan neer op de beruchte Nürburgring-Nordschleife voor een collectieve test, voorafgaand aan de aldaar op 16 mei geprogrammeerde wedstrijd in het voorprogramma van de populaire 24 Uren van de Nüburgring. Tussendoor, op 3 mei, trekt de karavaan nog wel richting de Hungaroring; de omloop net buiten Budapest bijt zodoende officieel de Europese spits af.

De meeting op de Moscow Raceway staat gepland voor 7 juni, gevolgd door de heat op de Slovakia Ring op 21 juni, al kan deze datum mogelijk nog wijzigen. De maand juni dreigt immers andermaal erg druk te worden met bovendien een manche op Circuit Paul Ricard op 28 juni. Zoals hier recent gemeld wordt de Europese campagne op 12 juli afgesloten in het Portugese Vila Real.
De stad op zo'n 100 km ten Oosten van Porto wordt zodoende de vierde Portugese WTCC-halte na eerdere manches in Estoril, Porto en Portimao. Naar verluidt zouden de autoriteiten in Porto niet voldoende middelen op tafel kunnen leggen voor de opbouw van de stratenomloop, ook al omdat er problemen zouden zijn gerezen rond de Historic Grand Prix die daar traditiegetrouw een week eerder wordt georganiseerd. De keuze voor Vila Real betekent wel dat de Oostenrijkse Salzburgring volgend jaar geen WTCC-meeting meer organizeert.

Na een twee maand lang zomerreces vinden we kampioen José Maria Lopez en C° op 13 september mogelijk terug op de Motegi Twing Ring. Een omloop op zo'n 100 km ten Noorden van Tokyo, bij ons beter gekend door de aldaar verreden IndyCar Series- en MotoGP-manches. Een enigszins verrassende wijziging op de kalender gezien Suzuka toch de thuisbasis van constructeur Honda is. Het feit dat volgend jaar in Suzuka zal worden gewerkt (na het ongeval van Jules Bianchi)  en/of dat F1-patron Bernie Ecclestone geen andere wedstrijd kort voor de Grand Prix aldaar (27/9) wil zijn wellicht de redenen voor de wissel.  Achter Motegi zelf dient evenwel nog wel een vraagteken geplaatst gezien vanuit Chinese hoek geijverd wordt voor een tweede meeting op Chinese bodem naast  de Shanghai-manche. Die staat vastgepind op 27 september. Zoals het er vandaag naar uit ziet zou Shanghai immers als enige Chinese manche op de kalender weerhouden worden. Het Buriram United International Circuit  400 km ten Noordoosten van de Thaise hoofdstad Bangkok fungeert immers als decor voor de voorlaatste manche op 1 november terwijl de finale op 22 november dan toch niet langer in Macau maar bij kunstlicht op het Losail International Circuit in Qatar zal worden georganiseerd.  Wordt Motegi echter geschrapt voor een Chinese manche, dan mag Macau wellicht niet helemaal worden afgeschreven. U merkt het, de WTCC-kalender mag vandaag of morgen dan al geofficialiseerd worden, bijsturingen achteraf vallen geenszins uit te sluiten.


Kalender WTCC 2015 (o.v.):

 8 maart - Termas de Rio Hondo , Argentinië
 19 april - Marrakech , Marokko
 3 mei - Hungaroring , Hongarije
 16 mei - Nordschleife , Duitsland
 7 juni - Moscow Raceway , Rusland
 21 juni - Slovakia Ring , Slowakije (o.v.)
 28 juni - Paul Ricard , Frankrijk
 12 juli - Vila Real , Portugal
 13 september - Motegi , Japan (o.v.)
 27 september - Shanghai, China
 1 november - Buriram , Thailand
 22 november - Losail , Qatar


Foto: Hans van Onsem




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op dinsdag 2 december 2014.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons