van der Horst

50 jaar Formula V: een plejade van sterren in Daytona

50 jaar Formule V
50 jaar Formule V
Dat de Formula V (of voor sommigen Formula Vee) een belangrijke rol speelde voor de autosport in Europa, waaronder ook België, is algemeen geweten. Dat de formule eigenlijk van start ging in augustus 1963 in de Verenigde Staten is wellicht minder bekend. Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de lancering van deze eerste VW-eenzittersklasse, wordt dit weekend in Daytona, waar alles begon, de champagne ontkurkt.
  • Skylimit Events
De toeschouwers van de 24 Uren van Daytona zullen dit weekend de kleine eenzitters kunnen bewonderen, die bekend stonden voor hun (financiële) toegankelijkheid dankzij het gebruik van heel wat seriestukken. Meer nog er werd gebruik gemaakt van het koetswerk van de Kever en werd uitgerust met een 1200cc krachtbron van 40 pk. Het duurde dan ook niet lang alvorens de formule wereldwijd succes zou kennen. Een van de rechtsreekse gevolgen was trouwens ook de oprichting van de Belgian VW Club op 18 november 1965, die de competitie in België zou lanceren. In 1971 kreeg de Formule V er met de Formule Super V een grote broer bij, die met een 1600cc goed was voor 120 paarden en naar verloop van tijd zelfs 200. Omwille van aërodynamische redenen zouden de wagens ook voor het eerst met spoilers worden uitgerust.
 
Maar terug naar de feestelijkheden in het kader van de 50ste verjaardag en de vele piloten die, alvorens beroemd te worden, deelnamen aan het kampioenschap en dit weekend present zullen tekenen. Zo wordt Didier Theys aangekondigd, onze landgenoot die bij het herlanceren van zijn carrière steun kreeg van de Club en in 1986 het Amerikaans kampioenschap Formula Super Vee wist te winnen. Ook van de partij op de mythische omloop op een boogscheut van de Atlantische oceaan: ex-winnaar van de Indy 500 Arie Luyendyk, Michaël Andretti, voormalig winnaar van de 24 Uren van Le Mans Hurley Haywood, maar ook Hans-Joachim Stuck, Klaus Niedzwiedz, Dieter Quester of de beroemde Finse rallypiloot Markku Alen.



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Circuit Internationaal op vrijdag 25 januari 2013.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons