van der Horst

ADAC Eifel Rallye Festival 2024: Indrukwekkende verscheidenheid

ADAC Eifel Rally Festival
ADAC Eifel Rally Festival
De definitieve inschrijvingslijst van het Eifel Rallye Festival 2024 laat nog even op zich wachten, maar dit weekend lichten de ADAC-organisatoren alvast een tip van de sluier. Zij beloven nogmaals een kleurrijk en divers deelnemersveld. Benieuwd!
In totaal werden zo’n 160 deelnemers geselecteerd en weerhouden om van 15 tot 17 augustus 2024 de show te verzorgen en de rallygeschiedenis te laten herleven rondom Daun en de Vulkaaneifel.

Van Alfa Romeo, Alpine en Audi tot Citroën, Ferrari, Ford, Hyundai, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Trabant, Triumph, Volvo en VW, vele merken zullen vertegenwoordigd zijn. Tel daarbij nog de verschillende voertuigtypes, de aparte varianten en de extra evoluties van verschillende bouwjaren. Alles te samen goed voor zo’n 30 verschillende merken, 95 verschillende types en 145 verschillend gedecoreerde auto’s van weleer.

"We zijn er erg trots op dat onze deelnemers ons en de fans zo'n gevarieerd deelnemersveld kunnen aanbieden," belooft Reinhard Klein, het gezicht van Slowly Sideways dat uiteindelijk verantwoordelijk was voor de selectie van de deelnemende wagens aan het festival. "De kwaliteit van de originele of zo getrouw mogelijk nagebouwde voertuigen is ook weer toegenomen. Op deze manier kunnen we een gezamenlijke bijdrage leveren aan het behoud van de geschiedenis van de rallysport."

40 jarig jubileum van de Monte-overwinningen van Blomqvist, Demuth en Röhrl

"Natuurlijk zijn de auto's de sterren van ons festival, maar we zijn ook erg blij als hun voormalige coureurs de weg vinden naar onze jaarlijkse reünie en showcase van de rallysport van weleer", voegt MSC Daun organisator Otmar Anschütz graag toe. We noteren weinig nieuwe namen die we nog niet eerder in Daun aan het werk zagen, maar met Marcus Grönholm, Harri Rovanperä, Bruno Thiry, Nicky Grist, Kalle Grundel, Herbert Grünsteidl, Mike Kirkland en Yvonne Mehta is de VIP-lounge alvast goed gevuld.

ADAC Eifel Rallye Festival
ADAC Eifel Rallye Festival
Twee van de topcoureurs hebben in Daun ook een jubileum te vieren. Stig Blomqvist vierde 40 jaar geleden zijn grootste successen toen hij wereldkampioen werd. Voor die gelegenheid haalt Audi Tradition graag de originele Quattro A2 uit het museum waarmee Stig in 1984 in Zweden won. Harald Demuth pakte in 1984 zijn tweede titel in het Duits rallykampioenschap aan het stuur van een Audi. Voldoende reden voor Audi Tradition om hem daarvoor de originele Sport Quattro S1 ter beschikking te stellen, waarmee Walter Röhrl in 1985 de Monte Carlo reed. "Het plaatje past prefect bij elkaar," verheugt Demuth zich al,  "want ik had de eer om het laatste officiële WRC-evenement voor Audi mogen te rijden in de RAC Rally 1986 met de 'korte Quattro'." Demuth is een uitgesproken fan van het Eifel Rallye Festival en miste tot dusver nog geen enkele editie."Ik kijk er echt naar uit om iedereen weer te ontmoeten, want je kunt gewoon niet zonder de Eifel."

Het is ook precies 40 jaar geleden dat Walter Röhrl de laatste van zijn vier overwinningen in de Rally Monte Carlo mochten vieren. Om deze exploten te gedenken wordt het peloton van  VIP-rijders vervolgd met zeven getrouwe replica's van de auto's waarmee 'The Tall One' actief was in de Monte Carlo. Dit zijn natuurlijk de vier winnende auto's: Fiat 131 Mirafiori, Opel Ascona 400, Lancia Rally 037 en de Audi Quattro A2.
 
Zeltner, Schelle, Schleimer en Sampl - spectaculaire openingsauto's

De traditionele “Vorauswagen”, de 0 of openingswagens hoeven niet te voldoen aan de strenge reglementen en specificaties van het eigenlijke Eifel Festival. Voor de fans zijn ze bovendien de perfecte manier om in de stemming te komen voor de parade van historische rallywagens. Eén van de wagens die alvast zal opvallen in de bolide van tweevoudig Duits rallykampioen Ruben Zeltner. Hij rijdt met zijn legendarische 'Zebra' Porsche 996 GT3.

"Nadat ik helaas al twee keer moest afzeggen, is mijn ganse team superblij dat we er dit jaar eindelijk bij kunnen zijn," legt Zeltner uit. Voor hem persoonlijk is er nog een hoogtepunt: "In mijn eerste rallycarrière mocht ik als bijrijder tweemaal meerijden in een Groep B-auto's, een 037 en een “lange” Quattro. Ik kijk er echt naar uit om deze auto's weer live aan het werk te zien."

Niki Schelle - Suzuki Ignis S1600
Niki Schelle - Suzuki Ignis S1600
Reken daarbij ook maar de voorwielaangedreven 'kleine schreeuwers' van Niki Schelle (Suzuki Ignis S1600), Christoph Schleimer (Opel Corsa S1600) en Roman Schwedt (Suzuki Swift S1600). "Het is erg leuk om deel uit te maken van deze illustere groep," zegt Schelle, ook al een oudgediende in het Eifel Festival "Aangezien er geen tijdklassement is, gaat het erom dat we een geweldige show neerzetten voor de fans. We zullen elkaar zeker tot het uiterste drijven."

Tot slot heeft de Oostenrijkse en Paralympische ster Reini Sampl heeft deze keer iets speciaals in petto: "De fans kunnen zich verheugen op een coole S1 body met moderne technologie. Het is ook perfect dat we dit sieraad kunnen rijden in het geweldige gezelschap van voormalige Duitse kampioenen als Ruben Zeltner en Niki Schelle."

Voorverkoop programma en tickets is gestart

Na de positieve ervaring van vorig jaar wordt de verkoop van programmaboekje en de tickets ook dit jaar weer georganiseerd via de RallyWebShop. Hierdoor is het opnieuw mogelijk om naast weekend ook dagtickets in voorverkoop aan te kopen. Daarnaast biedt de RallyWebShop nu ook extra betalingsmogelijkheden via PayPal of creditcard.
Alle details zijn hier te vinden: https://www.rallyandracing.com/rallywebshop/eifel-rallye-festival-2024/.

Foto's: Jurgen Hahn / MSC Daun
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Stephan Lesuisse in Historic Rally op dinsdag 2 juli 2024.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons