van der Horst

American Festival: Schitterende finale strijd in de Porsche Carrera Cup Benelux komend weekend op Circuit Zolder

Kalle Rovanperä - RedAnt Racing
Kalle Rovanperä - RedAnt Racing
Zondag net na één uur kennen we de kampioenen 2024 van de Porsche Carrera Cup Benelux. Op Circuit Zolder staat komend weekend de laatste manche van snelste merkencup van de Benelux op het programma tijdens een zeer mooie meeting, met ook de finales van de Europese NASCAR en het Belgische uithoudingskampioenschap Belcar. De strijd voor de algemene titel in de Porsche Carrera Cup Benelux is er één tussen drie zeer sterke rijders, met name Dirk Schouten (Q1 Trackracing), Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport) en Benjamin Paque (D’Ieteren Luxury Performance). Maar ook over de titels in PRO-AM, bij de Rookies en de teams is voor het slotweekend nog geen uitsluitsel en dus zijn spanning en spektakel gegarandeerd tijdens het weekend van 11, 12 en 13 oktober op het Limburgse asfalt van Circuit Zolder!
Zes verschillende winnaars in tien wedstrijden en een titanenstrijd tussen drie toppers voor de titel: zo kunnen we het seizoen 2024 van de Porsche Carrera Cup Benelux het best samenvatten. De kampioen kennen we dus volgend weekend en voor die titel komen nog drie rijders in aanmerking.

Dirk Schouten - Q1 Trackracing
Dirk Schouten - Q1 Trackracing
Driemaal pakte de jonge Nederlander Dirk Schouten (159,5) het maximaal aantal punten en hij leidt dan ook de dans met 159,5 punten, 21,5 meer dan zijn landgenoot Paul Meijer (138), die eenmaal op het hoogste podium stond. Op de derde plek, op 34,5 punten, volgt het jonge Belgische talent Benjamin Paque (125). Er zijn komend weekend op Circuit Zolder nog 51 punten te verdienen, tweemaal 25 voor de zege in ieder van de beide races en één punt voor de polepositie, en het is dan ook duidelijk dat er nog een ontelbaar aantal scenario’s mogelijk zijn.

Opgepast, Benjamin Paque kijkt uiteraard vooruit richting de top 2 van het klassement, maar achter hem komen nog heel wat andere rijders ook in aanmerking voor het zilver en het brons van de eindklassering.

Sacha Norden - JWRaceservice
Sacha Norden - JWRaceservice
Zo is er de man in vorm, de winnaar van de laatste race tot dusver, Sacha Norden (JW Raceservice, 108). Hij ligt op amper zeventien punten van Paque op plek vier en voert een peloton stevige achtervolgers aan, met in volgorde: Sam Jongejan (Team RaceArt, 99,5), Kobe Pauwels (D’Ieteren Luxury Performance, 98,5), Niels Langeveld (Q1 Trackracing, 98) en Kalle Rovanperä (RedAnt Racing, 92,5). Het is de eerste maal dat Rovanperä in ons land op circuit zal racen, 24 jaar na zijn vader Harri Rovanperä, die in 2000 de 24 Hours of Zolder reed.

Klassenstrijd op alle fronten

En of dat alles nog niet voldoende is, zijn er ook nog drie klassen waarin de lauweren te verdienen zijn.

Kobe Pauwels - D'Ieteren Luxury Performance
Kobe Pauwels - D'Ieteren Luxury Performance
Bij de Rookies’ leidt Kobe Pauwels het kampioenschap en hij moet nog één man in het oog houden, met name Sam Jongejan. Het verschil tussen de beide jonge wolven bedraagt 27,5 punten, maar er is ook hier nog niets gezegd of geschreven. Bovendien komen voor het brons… nog alle andere deelnemers van de Rookie-klasse nog in aanmerking, van een intense strijd gesproken!

In PRO-AM zien we dan weer twee duels, met name één voor de titel tussen Jani Käkelä (39 Racing) en Jules Grouwels (Team RaceArt) enerzijds en één voor het brons tussen Ziad Geris (PG Motorsport) en Maik Rosenberg (Team GP Elite) anderzijds.

Last but not least is er de strijd bij de teams, met vooraan Q1 Trackracing, gevolgd door D’Ieteren Luxury Performance. Dat laatste team doet overigens een beroep op niemand minder dan meervoudig winnaar en vicekampioen 2023, Glenn Van Parijs. Hij vervangt de geblesseerde Zweed Robin Knutsson.

MM Racing - Porsche 911 GT3 Cup
MM Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Tot slot zien we gastoptredens van Colin Bönighausen (Bas Koeten Racing), die al eerder in de Porsche Carrera Cup Benelux 2024 actief was, terwijl thuisrijder Steve Meurrens zijn debuut in de competitie maakt, voor rekening van MM Racing, een echt familieteam.

De vrije trainingen van het finaleweekend in Belgisch Limburg vinden plaats op vrijdag, met telkens veertig minuten vanaf 15u25 en 17u25, terwijl de kwalificatiesessie voor de beide races zaterdag om 11u10 van start gaat. De races starten dan weer zaterdag om 16u00 en zondag om 12u25, telkens over dertig minuten en één ronde.

Streaming races: YouTube en carreracupbenelux.com
Live timing: carreracupbenelux.com
 
Persbericht Porsche Carrera Cup Benelux



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche Carrera Cup Benelux op woensdag 9 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons