van der Horst

American Festival: The Last ride voor Bert Longin

Bert Longin
Bert Longin
Zondag is het zover. Dan start Bert Longin zijn laatste race met inzet, de finale Belcar-wedstrijd van het seizoen 2024. En inzet is er wel degelijk. Samen met zoon Stienes en Peter Guelinckx kan Longin sr. met de #1 PK Carsport Audi R8 LMS GT2 nog altijd een gooi doen naar de Belcar-titel, zowel algemeen als in de GTA-klasse.
Zondag om 15u25 neemt Bert Longin voor de laatste keer de start van een race uit de Belcar Endurance Series, het nationale uithoudingskampioenschap waar de Leuvenaar acht keer naar de titel reed. En een negende titel behoort nog altijd tot de mogelijkheden.

Bert Longin
Bert Longin
“Het wordt de laatste keer een race met inzet”, preciseert Bert Longin met de glimlach. “Ik wil niet uitsluiten dat ik in de toekomst nog een keer puur voor het plezier zal racen. Maar strijden om de titel en om de overwinning in de race, dat gebeurt zondag een laatste keer. De omstandigheden zorgen er voor dat we zonder stress of enige strategische zorgen aan de start kunnen staan. Gewoon full attack en proberen te winnen.”

Zowel de zege als de Belcar-titel behoren zondag tot de mogelijkheden, al hebben Longin en co zondag niet alles in eigen hand. “Of we de race winnen, dat hebben we natuurlijk in eigen hand”, weet Stienes Longin. “Maar of we kampioen worden hangt af van de prestaties van de concurrentie. We zien wel wat het geeft.”

Bert Longin & Anthony Kumpen
Bert Longin & Anthony Kumpen
Kampioen of niet, het wordt zondag heel bijzonder, weet ook PK Carsport-teambaas Anthony Kumpen. “Het wordt speciaal, ja”, stelt Kumpen. “Bert en ik zijn al meer dan 25 jaar samen aan de slag. In het begin lag het niet voor de hand dat we samen zouden racen, maar doorheen de jaren wisten we elkaar perfect te vinden. We vulden elkaar heel goed aan, en werden er allebei beter door. En je mag het draaien of keren hoe je wil, Longin-Kumpen is nog altijd het bekendste raceduo in Vlaanderen. Daarom wordt hier ook enkel een hoofdstuk afgesloten. Bert zal op één of andere manier altijd bij PK Carsport betrokken blijven.”

Peter Guelinckx, Stienes Longin en Bert Longin - PK Carsport
Peter Guelinckx, Stienes Longin en Bert Longin - PK Carsport
De samenwerking tussen Peter Guelinckx en Bert Longin is van recentere datum, maar ook Guelinckx weet het moment naar waarde te schatten. “De laatste van Bert, dat geeft het hele weekend een ietwat andere dimensie”, weet hij. “Bert is mijn vriend, teammaat en mentor. Op zijn eentje vult hij dus drie facetten van mijn race-activiteiten in. Dat is best bijzonder. En we zullen er alles aan doen om zondag te winnen. Dat zou fenomenaal zijn.”

Stienes Longin deelt die opinie. “Het wordt sowieso een bijzonder weekend”, stelt de Leuvenaar. “Ik probeer me op de race te focussen, en me een beetje voor al het andere af te sluiten. Maar dat het achteraf emotioneel wordt, dat kan ik je nu al wel vertellen.”

Persbericht Racemail Press
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op woensdag 9 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons