van der Horst

Petit Le Mans: Bomvolle grid voor de finale - vijf Belgen van de partij

2023 Petit Le Mans
2023 Petit Le Mans
Dit weekend vindt de finale van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship plaats met de 27ste editie van Petit Le Mans. Het hele seizoen lang konden John Doonan en zijn team tevreden toekijken op volle startgrids en ook op Road Atlanta hebben ze geen reden tot klagen met maar liefst 54 wagens aan de start. Elke klasse heeft een deelnemersveld met dubbele cijfers en in totaal zullen 162 piloten deelnemen in Braselton. Vijf daarvan hebben de Belgische nationaliteit: Alessio Picariello, Maxime Martin, Frédéric Vervisch, Sarah Bovy en Jan Heylen.
Maxime Martin
Maxime Martin
In de GTP-klasse nemen dezelfde elf bolides deel als tijdens de Battle of the Bricks in Indianapolis, dit keer allemaal met drie piloten. Alessio Picariello zal voor de vierde keer dit seizoen in actie komen met Proton Competition, terwijl Maxime Martin voor het eerst sinds de 12 Hours of Sebring weer in de BMW M Hybrid V8 zal rijden, samen met Augusto Farfus. Alle ogen zijn gericht op Porsche, de grootste kanshebber voor de titel met Dane Cameron en Felipe Nasr, die ditmaal Matt Campbell aan hun zijde hebben. Kevin Estre stapt in de zusterwagen. Scott Dixon komt opnieuw uit voor Cadillac bij Chip Ganassi Racing, terwijl de overige teams hun opstellingen uit Indianapolis behouden.

Frédéric Vervisch
Frédéric Vervisch
In de GTD Pro-klasse is België ook vertegenwoordigd. Frédéric Vervisch keert voor het eerst sinds Sebring terug naar de VS en zal het stuur delen van een Mustang met Joey Hand en Dirk Müller. Het aantal deelnemers is hier opgelopen tot dertien, met DragonSpeed dat overstapt van GTD naar GTD Pro. Toni Vilander blijft aan het stuur, met Thomas Neubauer en Vincent Abril als teamgenoten. AO Racing is de grote titelfavoriet, waarbij Laurin Heinrich 99 punten voorsprong heeft op Ross Gunn (Heart of Racing Aston Martin) en steun krijgt van Michael Christensen en Julien Andlauer om de titel veilig te stellen.

Jan Heylen, Adam Adelson en Elliot Skeer
Jan Heylen, Adam Adelson en Elliot Skeer
In de GTD-klasse verschijnen er twintig wagens, waaronder de laatste twee Belgische deelnemers. Jan Heylen won in Indianapolis met Wright Motorsports en wil het seizoen met een overwinning afsluiten. Voor Sarah Bovy en de Iron Dames wordt het een strijd om hun pechreeks in de VS te doorbreken, aangezien ze dit jaar sinds Daytona nog geen enkele keer de finish hebben gehaald op Amerikaanse bodem. Voor de titel zal het moeilijk worden om Philip Ellis en Russell Ward, die samen met Indy Dontje voor Winward Racing uitkomen, te verslaan.

Inter Europol Competition by PR1 Mathiasen - Oreca 07-Gibson
Inter Europol Competition by PR1 Mathiasen - Oreca 07-Gibson
In de LMP2-klasse zal het tussen Inter Europol by PR1 Mathiasen Motorsport en Riley gaan voor de titel. Nick Boulle en Tom Dillmann hebben met hun Oreca een constant seizoen gedraaid, met ditmaal Jakub Smiechowski als derde piloot in de strijd. Riley is echter vastbesloten om de titel te veroveren, met Felipe Fraga en Gar Robinson die samen met Josh Burdon hopen om hun eerste overwinning van het seizoen te behalen.

De actie op de piste begint al op woensdag, maar het IMSA WeatherTech SportsCar Championship komt pas donderdag in actie. De kwalificaties staan gepland om 22:25 uur Belgische tijd, en de race zelf begint zaterdag om 19:10 uur. Tien uur later zullen we weten wie onder andere Action Express Racing opvolgt als kampioen in de GTP-klasse.

Foto's: Porsche AG - Gert Starckx - Arne Simons - IMSA



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op woensdag 9 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Petit Le Mans.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons