van der Horst

Truck GP: Derdaele/Lauryssen schenken Belgium Racing zege

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup type 992
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup type 992
Dylan Derdaele en Jan Lauryssen hebben op Circuit Zolder de tweede afspraak van het Belcar Endurance Championship gewonnen en triomfeerden daarmee uiteraard ook in de Porsche Endurance Trophy Benelux. In hun Belgium Racing Porsche 911 GT3 Cup #99 bleven ze de vanaf pole gestarte Audi R8 LMS GT2 van regerend kampioenen Bert en Stienes Longin en Peter Guelinckx voor. en pakken zo de leiding in de algemene puntenstand. Jan Ooms en Glenn Paenen vervolledigden het algemene ereschavot. Olivier Bertels en Nick Van Pelt bekroonden in hun Audi RS3 LMS een sterk weekend met de zege bij de toerismewagens.
Start Belcar Endurance Championship 2024
Start Belcar Endurance Championship 2024
Nico Verdonck kwam bij de start van de race over 125 minuten uitstekend weg en veroverde de leiding in zijn RedAnt Racing Porsche 911 GT3 Cup. Christoff Corten deed in de PK Carsport Lamborghini Huracán Super Trofeo vanaf rij twee een gooi naar de koppositie, maar de rode Lamborghini spinde in de Eerste Linkse na een aanrijding met Verdonck en zou het einde van de openingsronde niet halen. Ook de TCL Motorsport BMW M4 GT4 vond in de Eerste Linkse haar Waterloo en strandde in de grindbak, nadat de BMW van Gary en Kenny Terclavers de gespinde Lamborghini niet meer kon vermijden. Een Full Course Yellow-neutralisatie volgde, waarin Nico Verdonck een penalty zou oplopen voor te snel rijden. Na enkele ronden werd de groene vlag opnieuw gezwaaid waarbij Dylan Derdaele - die de tweede plaats in handen had - onmiddellijk stevige druk zette op leider Verdonck.

Algemeen podium & podium GTA Truck GP
Algemeen podium & podium GTA Truck GP
Na twee ronden bezweek Verdonck toen Derdaele hem passeerde in de Sterrenwachtbocht. De RedAnt Racing Porsche kwam een ronde later binnen voor zijn penalty, waardoor deze vooraan wegviel. Ondertussen had Bert Longin het goede ritme beet en knaagde beetje bij beetje aan de kloof op leider Derdaele. De posities vooraan veranderden niet meer. Longin reed na een uur de pitstraat in om het stuur door te geven aan Peter Guelinckx, terwijl Derdaele vijf minuten later dat voorbeeld volgde en het zitje aan Jan Lauryssen liet. Guelinckx gaf na een korte stint het stuur door aan Stienes Longin, die de opdracht kreeg om de kloof van een 35-tal seconden te dichten en als een bezetene aan de bak ging. De PK Carsport Audi kreeg echter een penalty aan de broek omdat de motor nog draaide bij de pitstop en kon bijgevolg geen enkele gooi meer doen naar de zege. Na zijn spectaculaire crash bij de seizoensopener, hield Lauryssen het hoofd ditmaal koel, werkte nog één verplichte pitstop af en bezorgde Belgium Racing zo niet enkel zijn eerste seizoenszege, maar ook de leiding in de BK-tussenstand.

Twee op twee voor NGT in GTB

Podium GTB Truck GP
Podium GTB Truck GP
Net zoals in GTA, was Porsche ook in GTB aan het feest. Kenny Herremans en Arthur Peters scoorden in hun Porsche Cayman GT4 RS Clubsport hun tweede zege van het seizoen, voor de enige overgebleven wagen in de klasse: de Saber Management Racing Porsche Cayman GT4 RS Clubsport van nieuwkomers Denis Vanmol en Julien Hody. De TCL Motorsport BMW werd niet geklasseerd, na de aanrijding in de eerste bocht tijdens de openingsronde.

Audi wint in TA

Olivier Bertels en Nick Van Pelt
Olivier Bertels en Nick Van Pelt
Zoals gemeld triomfeerden Bertels/Van Pelt bij de toerismewagens. Na een moeilijke seizoensopener was de overwinning in TA een flinke opsteker voor het team. Net zoals bij de seizoensopener, werkte Manfred Verbeke de wedstrijd in z'n eentje af, de tweede plaats in de klasse was zijn deel, voor de Cupra TCR van Maxim Van Den Hove en Wim Bradt.

Ron Van de Water solo naar winst in TB

Ron Van de Water - VDW Motorsport
Ron Van de Water - VDW Motorsport
VDW Motorsport uit Kasterlee pakte zijn tweede zege op rij, maar ditmaal was het teameigenaar Ron Van de Water die de vertrouwde BMW E46 solo naar winst loodste. Kersvers vader Nico Vangeel - bij de seizoensopener nog mee op de hoogste podiumtrede - kwam zijn streekgenoot aanmoedigen en zag zo zijn team een uitstekende zaak doen in de algemene tussenstand. Tom Werckx ruilde na zijn crash bij de seizoensopener zijn startnummer 34 in voor het nummer van zijn nonkel Guido en finishte op die BMW 330 op een knappe tweede plaats. De laatste ereplaats was voor de Koen De Mulder en Peter Vanhoecke.

Consisentie plaveit de weg in TC

Podium TC klasse Truck GP
Podium TC klasse Truck GP
In de "kleinste" klasse kwam de overwinning op naam van René De Coninck en Andres Beers. Het duo reed een gedegen wedstrijd waarin het stelselmatig opklom van P4 naar de leiding. Vincent en Davy Convents moesten na een penalty vrede nemen met zilver, terwijl de zusterwagen van Steve Raymakers en Dirk Groen de laatste ereplaats claimde en zo voor een volledig BMW-podium zorgde.

De volgende wedstrijd vindt al over 2 weken plaats, dan trekt het Belcar Endurance Championship - voor de enige keer dit seizoen - naar Spa-Francorchamps voor een wedstrijd in de marge van de 25 Hours Fun Cup. Omwille van de Fun Cup-wedstrijd, wordt die Belcar-manche uitzonderlijk op zaterdag betwist. Nadien gaat het kampioeschap een rustpauze in van een anderhalve maand in de aanloop naar het traditionele hoogtepunt van het seizoen: de 24 Hours of Zolder op 24 en 25 augustus 2024.

--- Uitslag wedstrijd Belcar Endurance Truck GP 2024 (pdf) ---


Foto's: Marnik Mouchaers & Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 23 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Truck Grand Prix.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons