van der Horst

Belgian F4 Championship: Spa: Vince Peeters en Mathieu Molle kampioen

Start 2024 Belgian F4 Championship Spa-Francorchamps Am
Start 2024 Belgian F4 Championship Spa-Francorchamps Am
Er stonden nog vier races op het programma tijdens de laatste manche van het Belgian F4 Championship en deze waren bij momenten nagelbijters. Julien Agneessens bewees dat hij toch gegroeid is naarmate het kampioenschap vorderde, waardoor hij het seizoen afsloot met twee overwinningen. In de Pro-klasse werd het telkens een driestrijd, maar Vince Peeters eindigde steeds bovenaan. Met deze uitslagen zijn ook de kampioenen gekend, die eind dit jaar gehuldigd worden op de RACB Awards: Mathieu Molle en Vince Peeters.
  • Prospeed Competition
Julien Agneessens
Julien Agneessens
De Am's mochten net zoals twee weken terug als eerste opdraven op het virtuele ccircuit in de Ardennen. Julien Agneessens begon de avond al sterk door de pole te pakken en zette dit om in winst tijdens de eerste race. Ondertussen was het achter hem al direct een heus slagveld, met als grootste slachtoffer kampioenschapsleider Mathieu Molle. Deze moest de pits opzoeken en lag op een stevige achterstand, met een dertiende plaats als gevolg. Dit klonk als muziek in de oren voor Agneessens maar ook Kenny Liebert, die profiteerde door de tweede plaats in te nemen. De strijd om de derde plek was vrij pittig, waarbij Nicolas Cordisco Stéphane Vandersmissen nipt versloeg. Dietrich Thieren vervolledigde de top vijf.

Mathieu Molle
Mathieu Molle
Maar dan kwam de race die er echt toe deed, maar ook daar stond er geen maat op Agneessens. De KGL Sim Racing-piloot herhaalde zijn kunstje en ging in de afsluitende race van het seizoen met de winst aan de haal. Wat de strijd om de titel betreft, kregen we toch een twist. Terwijl Liebert een streepje voor had, zag hij alles in het water vallen in het openingsgedeelte van de race. Ondertussen trok Molle vanuit de achterste gelederen naar voren en reed naar de tweede plaats. Ondanks de winst van zijn naaste concurrent had hij meer dan genoeg punten om de AM-titel te veroveren. Fabrice Pahaut werd derde, terwijl Christian Collin en Shana Claessens na wederom pittige duels de top vijf afrondden.

De driestrijd tussen Aaron Ferrazzano, Vince Peeters en Erind Baba
De driestrijd tussen Aaron Ferrazzano, Vince Peeters en Erind Baba
Bij de Pro's duurde het niet lang of er werd op het scherpst van de snee gevochten. Vince Peeters, Erind Baba en Aaron Ferrazzano konden zich snel afscheiden en gaven ons een spektakelrace. Hoewel er nog niet geracet werd voor de punten, streden zij voor de pole voor de laatste race van het seizoen. Uiteindelijk was het de Limburger Peeters die de overwinning behaalde, voor Baba en Ferrazzano. Het verschil tussen de drie was net geen drie tienden. Matthieu Collin was best of the rest op een goeie tien tellen, terwijl Maxim Roobrouck niet ongeschonden uit de race kwam, maar wel als vijfde eindigde.

Vince Peeters
Vince Peeters
Ook in de laatste race was niet anders. Alleen verloren we al snel Baba vooraan nadat hij de pits opzocht. Toch bleef het vooraan een driestrijd met Peeters, Ferrazzano en Collin. Vooral de eerstgenoemden wisselden vaak van positie, terwijl Collin de wachtende derde was. Hij waagde zich aan een kans, maar kon niets beginnen tegen de andere twee tenoren. We kregen echter een finish in mineur, want in de beruchte Busstop chicane kwamen beide heren voo het laatste uit de bocht, maar een tik zorgde ervoor dat Ferrazzano wegschoot. Hoe dit zal bekeken worden valt af te wachten, maar in ieder geval mag Peeters zeker zijn van het kampioenschap en ook van een ticket om ons te vertegenwoordigen in Valencia. Door het wegvallen van Ferrazzano eindigde Collin als tweede, met Kenny Herremans als derde. Jonathan Delforge en Jasper Schoonackers maakten de top vijf compleet.

Foto's: Simon Heck



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Simracing op woensdag 3 juli 2024.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons