van der Horst

België: Callum Voisin pakt pole na tactisch steekspel

Callum Voisin
Callum Voisin
Callum Voisin heeft zijn eerste poleposition in de Formule 3 beet. Op het circuit van Spa Francorchamps was de Brit sneller dan Alex Dunne en Leonardo Fornaroli. Zoals verwacht werd het gebruik van de slipstream cruciaal, maar kostte dat ook enkele rijders de kans op een ultiem rondje. File aan de bus-stop chicane zorgde er voor dat rijders als Fornaroli en Léon geen laatste rondje meer konden afwerken.
  • Dreamdrive
De ochtendtraining verliep in druilerige omstandigheden maar de kwalificatie werd op een volledig droog circuit afgewerkt. Na de eerste run leidden Laurens Van Hoepen en Christian Mansell een ART één tweetje in. Noel Léon zag zijn snelste tijd geschrapt worden voor het overschrijden van de limieten van de piste maar liet na het monteren van een nieuw setje rubber wel de snelste chrono van de sessie noteren, ruim een seconde sneller dan Van Hoepen.

De baan werd duidelijk sneller want ook de anderen gingen onder de tijd van Léon met Callum Voisin als voorlopige snelste. Wat volgde was een gekend fenomeen waarin iedereen de beste plaats op het circuit wil hebben voor het ultieme rondje. Het kijken naar elkaar bleek uiteindelijk alleen maar tijd te kosten want er werden nog wel paarse eerste sectortijden genoteerd; in de technische tweede sector zat iedereen te kort op elkaar waardoor niemand zijn tijd nog kon verbeteren. Enkelen zagen de klok trouwens al op nul springen alvorens ze aan hun laatste rondje konden beginnen. 

Voisin dus voor het eerst op pole, voor Alex Dunne en Leonardi Fornaroli die daarmee een goede zaak doet voor het kampioenschap. Luke Browing vinden we als zevende in de tijdenlijst, Gabriele Mini werd elfde, Arvid Lindblad pas 27e. 

Vermelden we ook nog kort het debuut van Tuukka Taponen in de klasse. De Fin rijdt dit seizoen het FRECA kampioenschap maar vervangt dit weekend bij ART Grand Prix de geschorste Nikola Tsolov. Taponen reed een prima dertiende tijd. 

Foto: Thomas Smets



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons