van der Horst

Groot-Brittannië: Eerste rij voor Mercedes

George Russell
George Russell
Georges Russell (Mercedes) heeft zich van de pole positie verzekerd voor zijn thuiswedstrijd in de Formule 1. De Brit krijgt op de startgrid zijn team- en landgenoot Lewis Hamilton naast zich, terwijl we met Lando Norris (McLaren) drie Britten in de top 3 zien. Wereldkampioen Max Verstappen (Red Bull Racing) vat de Grote Prijs van Groot-Brittannië aan vanaf de vierde plaats. Charles Leclerc (Ferrari) strandde in Q2, terwijl Sergio Perez (Red Bull Racing) zelfs niet door de eerste kwalificatieheat geraakte, nadat hij zijn bolide in de grindbak deed belanden.
  • Powercars
Nico Hülkenberg - Haas
Nico Hülkenberg - Haas
Het is nog maar de tweede pole voor Russell, die net geen twee tiende bonus overhield op Hamilton. De vorige keer dat Russell op pole stond, was in São Paulo eind 2022, en ook toen stond Lewis Hamilton naast hem op de grid. Russell won die race overigens, voor Hamilton. Terug naar het heden. Verstappen kegelde tijdens Q3 Oscar Piastri (McLaren) uit de top vier, maar moest niettemin vier tiende toegeven op de poletijd van Russell. Haas kreeg enkele upgrades voor dit weekend en die blijken bijzonder goed te werken. Het is namelijk voormalig Le Mans-winnaar Nico Hülkenberg die naast Piastri vanaf rij drie start. Carlos Sainz (Ferrari) flankeert Lance Stroll (Aston Martin) op de grid, met Alex Albon (Williams) naast Fernando Alonso (Aston Martin) op rij vijf.

Opdrogende piste in Q2

De besttijden bleven sneuvelen in Q2, met dank aan een opdrogende piste. Slachtoffer van de rekening was zoals gemeld Leclerc, die aan de voet van de top 10 strandde. Ook Verstappen leek risico te lopen op een vroege uitschakeling, maar hij verzekerde zich van een ticket voor Q3, ten koste van Logan Sargeant. Toen Lance Stroll over de meet kwam, duwde hij vervolgens Leclerc uit de top 10. Ook Yuki Tsunoda (RB), Zhou Guanyu (Kick Sauber) en Daniel Ricciardo (RB) sneuvelden in Q2.

Perez out in Q1

Sergio Perez kreeg de twijfelachtige eer om zijn naam aan Q1 te verbinden. Hij veroorzaakte een rode vlag aan het begin van de sessie toen hij in Copse op slicks tijdens zijn outlap van de - nog vochtige - baan schoof en zich vastgroef in het grind. Eliminatie was zijn deel, gezien de tijden gevoelig verbeterden na de onderbreking en de Mexicaan niet meer in actie kwam. Ook Valtteri Bottas (Kick Sauber), Kevin Magnussen (Haas) - die door het grind ging, en Esteban Ocon sneuvelden in het eerste deel van de kwalificaties, net als Pierre Gasly (Alpine) - die een penalty zal oplopen voor een motorwissel.

De Grote Prijs van Groot-Brittannië start morgen, zondag, om 16u Belgische tijd.

Foto's: Georges De Coster



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons