van der Horst

FIA geeft sportief reglement 2014 vrij

Geen rollende starts meer
Geen rollende starts meer
De FIA heeft zopas het nieuwe sportreglement voor het WTCC vrijgegeven. Belangrijke wijzigingen vallen er niet te noteren, uitzondering gemaakt voor de startprocedure en het kwalificatiesysteem.

ce3179d1f29c966699c1a93e6fabd867943ff155.jpg
Wat de kwalificatieprocedure betreft, houdt men het bij twee vrije oefensessies van 30 minuten, waarbij de mogelijkheid bestaat om met goedkeuring van de FIA een extra privésessie van 30 minuten te voorzien.
Het reglement werd evenwel in die zin aangepast dat de eigenlijke kwalificatie niet langer in twee maar in drie delen zal verlopen.

In Q1 krijgen alle deelnemers 20 minuten rijtijd (10 minuten meer op stratenomlopen) waarna enkel de twaalf snelsten doorgaan naar Q2. Die tweede sessie duurt 10 minuten (15 minuten op stratenomloop) en na afloop stoten enkel de vijf snelste deelnemers uit Q2 door naar Q3.
In die derde sessie krijgen de vijf resterende concurrenten elk om de beurt één gechronometreerde ronde om hun tijd neer te zetten, een shoot out dus zoals we die ook in het DTM kennen maar dan met vier rijders.

De startgrid voor race 1 wordt als volgt samengesteld: de vijf snelsten bezetten, in functie van hun chrono in Q3, plaatsen één tot vijf, gevolgd door de deelnemers die na afloop van Q2 werden uitgeschakeld, voor de plaatsen zes tot twaalf. De rest van het startveld wordt vanaf P13 ingevuld met de deelnemers die zich niet voor Q2 wisten te kwalificeren.

Voor de grid van race 2 wordt zoals voorheen de omgekeerde volgorde van de top 10-startgrid voor race 1 gehanteerd.

Voor de start werd afgestapt van de rollende start; in beide heats zal voortaan dus vanuit stilstand van start worden gegaan.

Foto: Hans van Onsem & Tom Coronel




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op woensdag 29 januari 2014.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons