van der Horst

Formule 3: Colapinto en Goethe winnen wisselvallige wedstrijden in Silverstone

Formule 3 - Silverstone
Formule 3 - Silverstone
Franco Colapinto en Oliver Goethe mogen een Formule 3 overwinning aan hun palmares toevoegen. Colapinto eerde zijn overleden teammaat Dilano van 't Hoff met de zege in de sprintace terwijl Goethe vanochtend zijn teamgenoot Leonardo Fornaroli voorafging in de hoofdrace. De weergoden voorzagen typisch Brits weer met regen en zon die elkaar in beide wedstrijden afwisselden.
  • Hamofa Performance
De sprintace startte zaterdagochtend in prima, droge omstandigheden. Sébastian Montoya behield de leiding, daarachter ging Franco Colapinto meteen van plaats vier naar twee, om aan het einde van de eerste ronde plaats twee weer in te leveren bij Taylor Barnard. De zon maakte plaats voor regenwolken en in de achtste ronde zette de regen door en werden de omstandigheden bijzonder lastig. De safetycar kwam buiten en daar maakten enkele rijders gebruik van om te wisselen naar regenbanden. Montaya bleef buiten op slicks en leidde het veld met nog zes rondjes op de teller richting de herstart. Barnard probeerde in bocht één meteen aan te vallen maar tikte de Colombiaan van de baan. Barnard zou bestraft worden, Montoya kwam nog terug tot P8.
Franco Colapinto
Franco Colapinto
Colapinto nam de leiding over, met Bortoleto vlak erachter op plaats twee. De baan droogde in tussentijd snel op en de rijders op regenbanden begonnen zichtbaar terrein te verliezen. Dat veranderde echter niets meer aan de top drie, met Colapinto die knap zegevierde voor Gabriele Bortoleto en Christian Mansell. Die had in de laatste ronde zijn handen vol had met Caio Collet maar wist de derde plaats, en zijn eerste podium, veilig te stellen. 

Ook de hoofdrace op zondagochtend werd afgewerkt in wisselende omstandigheden. Leonardo Fornaroli hield Oliver Goethe af bij de start en behield zo de leiding. Bortoleto wist meteen een plaats te winnen, door in bocht drie buitenom te gaan bij Christian Mansell. Pepe Marti ging in een mooie openingsronde voorbij aan Goethe voor plaats twee, maar Goethe parreerde enkele bochten later en nam de tweede plaats terug over. Na contact tussen Browning en Barter was er een korte safetycar fase die in ronde zeven werd opgeheven. In de vijftiende ronde vond Goethe een gaatje bij Fornaroli waarbij hij de leiding in de wedstrijd overnam, net voor de eerste druppels neervielen. Robert Faria was de eerste die na contact van de baan schoot wat de safetycar buiten bracht. Het signaal voor Tommy Smith om als enige naar de regenband over te schakelen. Hij zag zijn gok echter niet beloond want met nog slechts twee rondjes te gaan kon hij geen potten meer breken. Goethe pakte de zege, zijn eerste in de F3, voor Fornaroli en Pepe Marti. 

In het kampioenschap blijft Bortoleto onbedreigd leider. De Braziliaan werkt een zeer constant seizoen af, iets wat niet gezegd kan worden van zijn naaste achtervolgers. Marti staat nu tweede, Gabriele Mini derde, al wordt het verschil van 36 punten wel groot. Binnen twee weken wordt op de Hungaroring de volgende wedstrijd afgewerkt. 

Foto's: Georges Decoster

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Circuit Internationaal op zondag 9 juli 2023.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons