Formule 3: Tweede zege van het seizoen voor Zak O'Sullivan in Spielberg

Formule 3 - Spielberg
In het kader van de Grote Prijs van Oostenrijk, werkte het Formule 3 kampioenschap hun vijfde wedstrijd van de kalender af. Zoals gebruikelijk stond er zowel op zaterdag als op zondag een wedstrijd gepland. Paul Aaron won de sprintace, Zak O'Sullivan won vandaag de hoofdrace na een smakelijke strijd.
Paul Aaron
Paul Aaron
Paul Aaron was de beste in de eerste wedstrijd van het weekend. Na een sterke wedstrijd waarin de Est vanaf de achtste plaats naar de leiding reed pakt de Rookie zijn eerste zege van het seizoen. In een verregende wedstrijd, reed Gabriele Mini naar de tweede plaats waarmee hij zijn achterstand op leider Bortoleto weer wat zag krimpen, al zou dat in de hoofdrace weer teniet gedaan worden. Caio Collet werd derde.

Het F3 veld werd vandaag uiteraard wakker in rouw. MP Motorsport, het team waarvoor de gisteren verongelukte Dilano van 't Hoff uitkwam verscheen wel aan de start, hetzij met een herdenkingssticker voor de betreurde Nederlander op de wagens.

Bij het doven van de lichten voor de start van de hoofdrace, behield Grégoire Saucy de leiding terwijl Gabriele Bortoleto zijn handen vol had om zijn derde plaats te verdedigen tegenover Paul Aaron. Al in de tweede ronde kwam de safetycar naar buiten na de opgave van Luke Browning. Bij de herstart behield Saucy de leiding, al kon hij niet ver wegrijden bij Dino Beganovic die in de zevende ronde de leiding overnam. In een kopgroep van vijf, dook Aaron uiteindelijk ook binnendoor bij Bortoleto voor plaats drie. Niet veel later probeerde Aaron het ook bij Saucy, al liep dat niet zonder kleerscheuren. Aaron tikte Saucy aan en liep daarbij schade op aan de voorvleugel, Saucy op zijn beurt moest met een lekke band de pits opzoeken. Bortoleto maakte gebruik van DRS om de leiding over te nemen van Saucy maar het was de Brit Zak O'Sullivan die over het sterkste eindschot beschikte. De Williams Junior ging eerst voorbij Beganovic en daarna moest ook Bortoleto toezien hoe de Prema rijder hem voorbijkwam. Na eerder de sprintrace in Australië en Barcelona te winnen, pakt O'Sullivan nu zijn derde zege van het seizoen voor Bortoleto en Caio Collet die in het absolute slot profiteerde van de strijd tussen Franco Colapinto en Sébastian Montoya om de lachende derde te worden.

Gabriele Bortoleto blijft afgetekend leider. De Braziliaan staat als sinds het openingsweekend in Bahrein aan kop van het kampioenschap en doorbrak dit weekend de grens van 100 punten. Met 111 punten telt hij al 36 punten meer dan Dino Beganovic en 38 meer dan O'Sullivan die naar de derde plaats in de tussenstand springt.

Volgend weekend gaat het kampioenschap richting Silverstone voor ronde zes.

Foto's: George Decoster

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Circuit Internationaal op zondag 2 juli 2023.