IAME Series Benelux: 5 winnaars openen hun palmares in Genk

X30 Junior
X30 Junior
Meer dan twee maanden na het raceweekend in Ostricourt gingen de IAME Series Benelux terug van start op het circuit van Karting Genk het voorbije weekend, voor de derde van vijf te rijden proeven dit seizoen. In Limburg waren ze maar liefst met vijf die de eerste lijn konden schrijven op hun palmares voor 2024: Clément Massaux (X30 Senior), Quinten Van Leeuwen (X30 Junior), Denver Bos (Mini Rookie), François-Xavier Venet (X30 Senior Cup) en Fabrice Frete (X30 Master). Enkel Noah Grignet slaagde erin zijn tweede overwinning te pakken van het seizoen in de Mini klasse.
Meer dan 240 piloten kwamen aan de start in Genk, goed voor vijf verschillende categorieën en zo goed als 35 races die te volgen waren. De derde proef van de IAME Series Benelux beloofde dus wederom zeer geanimeerd te worden. En dat was ook het geval, met onder meer een onweer die wat extra pit veroorzaakte in de X30 Senior klasse. Vooraleer de teams terugkeren naar de “Home of Champions” halfweg augustus, is dit wat we moeten onthouden van de eerste van twee afspraken op Genkse grond.

X30 Senior: Clément Maussaux, verrassende winnaar

Clément Maussaux
Toen hij als 36ste op de startgrid mocht plaatsnemen voor de Finale had niemand gedacht dat Clément Massaux de overwinning ging pakken in de X30 Senior klasse (14-29 jaar). Maar dat is wel degelijk de stunt die hij realiseerde! Terwijl de meeste van zijn tegenstanders voor slicks kozen, kon hij profiteren van zijn moedige keuze om voor regenbanden te kiezen in een race die werd gekenmerkt door de passage van een kort en hevig onweer. De Belg ging van de laatste naar de eerste plaats in minder dan 10 ronden en pakte zijn eerste overwinning ooit in deze categorie. Na de vele beslissingen van de wedstrijdleiding finishte Clément Massaux uiteindelijk voor de Fransen Ilyes Pruvost en Yoann Verard. Noah Maton, die op dat moment aan de leiding ging in de finale, mocht van geluk spreken dat hij nog 4de werd op slick. Dat was ook het geval voor Sam Balota!  Door als 5de  te finishen kon de Antwerpse piloot zijn voorsprong in het kampioenschap vergroten op Henkie Kalteren, die op het laatste rechte stuk van de race moest opgeven. De Top 10 werd vervolledigd door Mika Vos, Aaron Ferrazzano, Alexi Constant (Beste Rookie), Milan Marczak en Roxanne Lantinga, de eerste vrouwelijke rijder in het veld.
Eén van de teleurstellingen van deze beslissende manche was Patrice Kowaleswski. De beste rijder in de kwalificatieheats moest de handdoek in de ring gooien op drie ronden van het einde.

X30 Junior: Dubbelslag voor Van Leeuwen

Quinten Van Leeuwen
Quinten Van Leeuwen deed in Genk een uitstekende zaak in X30 Junior (12-25 jaar). De Nederlander kon niet enkel zijn eerste Finale van het jaar winnen, maar hij neemt eveneens de kop van het kampioenschap over met een voorsprong van 7 punten. Dit betekent echter niet dat de finale, die op het droge onder de zon werd verreden, een gemakkelijke klus was! Hij moest weerstand bieden aan de druk van zijn landgenoot Juste Mulder, die tweede werd en tevens beste Rookie, maar ook aan de aanvallen van de Fransman Louis Baziret, die terugviel naar de 15de plaats na een ongelukkig contact op het einde van de race met de winnaar van de dag. Op de derde trede van het podium eindigde de uitstekende Felipe Reijs, voor Jorn Helder, Devon Hagelen, Arthur De Doncker en Matteo Melis. De meest indrukwekkende comeback van het weekend kwam van Senna Meunier, de eerste Belg die zich van de 31ste naar de 8ste plaats terugvocht. De Ier Tadgh Buckley kreeg een tijdstraf van 5 seconden (losgekomen voorbumper) en moest genoegen nemen met de 9de plaats voor Boris Yonchev, waardoor hij terugviel naar de 2de plaats in het kampioenschap.

Mini: perfect weekend voor Grignet

Noah Grignet
Eén ding staat vast, Noah Grignet zal met plezier terugkijken op deze 3de manche van de IAME Series Benelux. Van de oefensessies langs de kwalificaties naar de Finale, de Dinantenaar was overal de snelste in de Mini klasse (10-12 jaar). Na een perfect weekend in Ostricourt kon de leider in het kampioenschap hetzelfde herhalen in Genk, waardoor hij nu 25 punten meer telt dan zijn eerste achtervolger Lorenz De Cock.
In de Finale bleef Noah ruim voor een groep van vier piloten die het spektakel verzekerden in de strijd voor de tweede plaats. Na een spannende wedstrijdeinde wist Julian van de Coterlet uiteindelijk de zilveren medaille te pakken voor Djamairo Hoft, Jules Decoen en Alexandre Point. Lorenz De Cock die als tweede eindigde in de kwalificaties eindigde net buiten de top 5, gevolgd door Milan Becu, Aurélien Lemaire en Lewis Boodts, die een tijdstraf van 5 seconden kreeg voor een losgekomen voorbumper.

Mini Rookie: Bos maakt een einde aan de dominantie van Pantoli in de Finale

Denver Bos
Denver Bos
In de Mini Rookie klasse (7-10 jaar) slaagde tot nu toe enkel Amine Pantoli erin om de Finale te winnen sinds het begin van het seizoen. Maar in Genk maakte Denver Bos een einde aan de suprematie van Pantoli. De Nederlander, die een heel goeie start maakte vanaf de 5de plaats, nam snel het commando in de race en kon vervolgens zijn voorsprong in deze beslissende manche controleren. Aan de geblokte vlag behield hij een voorsprong van 1,2 seconden op Cem Sazlik, die terugkeerde van de 14de plaats en 1,8 seconden op Tobi ter Haar, die de leider was na de kwalificaties. Door op de 4de plaats te eindigen, realiseerde Dorian Grandjean zijn beste resultaat van het seizoen en bevestigd hij zijn mooie evolutie. En waar vinden we Amine Pantoli terug in deze? Hij werd bestraft nadat hij één van zijn tegenstanders had geduwd, waardoor hij terugviel van de 2de naar de 5de plaats. De Fransman klasseerde zich zo voor Markus Engan Aasen, Memphis Schuurman, Matteo Campobello, Mathis Piessens en Lorenzo Sambur.
Amine Pantoli blijft wel leider in het kampioenschap en behoudt een voorsprong van 12 punten op Denver Bos en 20 punten op Tobi ter Haar.

X30 Senior Cup / X30 Master: de Fransen aan de macht

François-Xavier Venet
Deze zondag toonde François-Xavier dat hij karakter heeft! Na een ingewikkelde start van de dag wist hij een goed uitgevoerde Finale te winnen. Nadat hij aan het eind van de eerste ronde van de 7de naar de 4de plaats was gezakt, kon de Fransman nadien al zijn concurrenten de baas en won hij de manche in Genk, waar hij nog nooit eerder had gewonnen!  In de Senior Cup (18-29 jaar) eindigde hij voor de leider in het kampioenschap Matthieu Delbauf en Nandrinois Noa Mengal, die zijn eerste podium van het seizoen pakte. De top 5 werd vervolledigd door de Nederlander Nick Smit en Dylano Deckers.
In de X30 Master klasse (+30jaar) kwam, zag en overwon Fabrice Frete!  Bijna een jaar na zijn laatste succesvolle optreden in de IAME Series Benelux kon de Fransman een nieuw succes boeken. Toch waren er twee grote winnaars in Limburg...  Jim Ringelberg, die eerste was na de kwalificaties en tweede werd in de Finale, kon de meeste punten scoren dit weekend. De Nederlander is dus ook meer dan ooit leider in het kampioenschap en heeft een voorsprong van 27 punten. Hij versloeg de Fransman Johan Renaux, landgenoot Mark Smit en de Belg Nicolas Chapelle. Quentin Henry was dit weekend de beste Gentlemen (+40 jaar).