van der Horst

Nieuwssprokkels uit de endurance racerij, week 29

De rode vlag tijdens de GT Open in Le Castellet
De rode vlag tijdens de GT Open in Le Castellet
De zomervakantie in de autosport nadert snel en dat is ook te merken aan het aantal wedstrijden. Afgelopen weekend waren alleen de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup in Hockenheim en de GT Open in Le Castellet actief op Europees niveau. Komend weekend zal zelfs alleen de Fanatec GT World Challenge Europe Endurance Cup een wedstrijd afwerken en dat op de Nürburgring. Ook qua nieuwsberichten is het wat rustiger, maar de belangrijke updates willen we u zeker niet onthouden.
Eastalent Racing - Audi R8 LMS Evo II
Eastalent Racing - Audi R8 LMS Evo II
*** Christopher Haase liet afgelopen weekend de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup naast zich om deel te nemen aan de GT Open in Le Castellet. Een zet die goed uitpakte voor de Duitser, want samen met Simon Reichert piloteerde hij de Eastalent Racing Audi naar de overwinning. Al moest hij er wel hard voor werken. Na de pitstops lag hij op de vierde plaats en maakte de inhaalbeweging voor de overwinning pas in de voorlaatste ronde. Het duo eindigde voor Fabian Schiller en Anthony Barthone in de GetSpeed Mercedes, terwijl Diego Menchaca en Marcos Siebert in de Motopark Mercedes als derde over de meet kwamen.

Eastalent Racing versus Spirit of Race
Eastalent Racing versus Spirit of Race
Op zondag kregen we een andere race, want tijdens de wedstrijd gingen de hemelsluizen open. Het regende zo hevig dat de wedstrijdleiding de race voor 20 minuten stillegde. Uiteindelijk kwamen Nicola Marinangeli en Vincent Abril in de Spirit of Race Ferrari als beste uit de strijd. Ook zij hadden het niet makkelijk en moesten de Eastalent Racing Audi van Reichert en Haase achter zich houden, wat lukte. Alessio Deledda en Jordan Pepper met de Oregon Team Lamborghini pakten de derde plek op het podium. Laurent de Meeus kwam ook weer in actie met Jamie Stanley in de AF Corse Ferrari. Zij eindigden respectievelijk veertiende en zeventiende in de Pro-Am klasse.

Eastalent Racing - Audi R8 LMS GT3 Evo II
Eastalent Racing - Audi R8 LMS GT3 Evo II
*** Terwijl iedereen in de GT Open zich nu kan richten op de zomervakantie, gaat Eastalent Racing nog een weekje door. Het Oostenrijkse team maakt komend weekend zijn debuut in de Fanatec GT World Challenge Europe Endurance Cup op de Nürburgring. Daar zullen Simon Reichert, Albert Costa en Karol Basz de honneurs waarnemen in een deelnemersveld met 50 wagens. Dit is een verwachte lichte daling in deelnemers na de CrowdStrike 24 Hours of Spa, maar ook vergeleken met de openingsmanche in Paul Ricard.

CrowdStrike by Riley - Mercedes-AMG GT3 Evo
CrowdStrike by Riley - Mercedes-AMG GT3 Evo
*** Afgelopen vrijdag heeft u ongetwijfeld het nieuws gehoord over de wereldwijde computerproblemen veroorzaakt door het Amerikaanse bedrijf CrowdStrike. Op dat moment zat mede-oprichter en CEO George Kurtz in Virginia voor de Fanatec GT World Challenge America, maar hij trok dezelfde dag nog de CrowdStrike by Riley Mercedes terug uit het veld om terug naar zijn bedrijf te keren om er het probleem op te lossen. Overigens was dit niet de enige terugtrekking; ook de Flying Lizard Motorsports Aston Martin trok zich ook tussen de twee races terug. Volgens een publiek bericht van het team zou dit te wijten zijn aan de onevenwichtige Balance of Performance, waardoor het team besloot de tweede wedstrijd niet af te werken.

Aston Martin Valkyrie AMR-LMH
Aston Martin Valkyrie AMR-LMH
*** Ondertussen is Aston Martin bezig met hun eerste shakedown van de Valkyrie AMR-LMH. Afgelopen week werd de bolide voor het eerst gespot op het circuit van Silverstone en tijdens het weekend werd er meer getest in Donington Park. Opvallend is dat de wagen enkele wijzigingen heeft ondergaan ten opzichte van de Valkyrie Pro, met name een grotere achtervleugel. Aston Martin is druk bezig met de ontwikkeling richting 2025, waarin zij zowel in het FIA WEC als IMSA zullen debuteren. Voorlopig mochten Darren Turner, Mario Farnbacher en Harry Tincknell de bolide testen.

Hertz Team Jota - Porsche 963
Hertz Team Jota - Porsche 963
*** Tijdens de 6 Hours of São Paulo verspreidde de media een gesprek met Urs Kuratle, hoofd van het LMDh-project bij Porsche, en Thomas Laudenbach, hoofd van motorsport bij de Duitse constructeur. Zij bespraken de mogelijkheden voor klantenteams volgend jaar. Het lijkt erop dat het FIA WEC moeilijker zal worden voor deze teams, zeker gezien de limiet op het aantal deelnemers. Daarom zou IMSA wel eens de beste bestemming kunnen worden, tenzij er wijzigingen worden doorgevoerd in de Asian Le Mans Series. De prijskaart van deze wagen wordt geschat op acht cijfers voor de komma.

AO Racing "Roxy" - Porsche 911 GT3-R (992)
AO Racing "Roxy" - Porsche 911 GT3-R (992)
*** Binnen twee weken trekt IMSA naar Road America, waar zij een extra deelnemer zullen verwelkomen, zo werd bekendgemaakt tijdens het podcastprogramma Midweek Motorsport. Een oude bekende, de AO Racing "Roxy" Porsche, keert terug naar het Amerikaanse endurance-kampioenschap. De zus van de AO Racing "Rexy" Porsche zal twee wedstrijden meedoen, met als doel om het broertje te helpen richting de titel in GTD Pro. Naast Road America zal de roze Porsche ook in Virginia racen.

ADESS AD25 LMP3
ADESS AD25 LMP3
*** ADESS heeft ook zijn eerste testkilometers afgelegd met de AD25. De Spaanse TCR-piloot Quique Bordas mocht de bolide testen op het circuit van Estoril. ADESS plant nog tests op de circuits van Autódromo Fernanda Pires da Silva, Barcelona en Portimão voor de finale homologatie van de wagen, een van de vier LMP3's die volgend jaar debuteren.

Mazda MX-5 Cup @ Martinsville Speedway
Mazda MX-5 Cup @ Martinsville Speedway
*** Als u op 26 oktober niets te doen heeft, kunnen we alvast een leuke tip geven: de Whelen Mazda MX-5 Cup zal een exhibitierace rijden op de Martinsville Speedway. Dit is een ongewone mix, gezien de Mazda MX-5 niet gemaakt is voor een ovaal van slechts een halve mijl. De vinnige bolides zullen een wedstrijd van 100 ronden afwerken. Spektakel gegarandeerd!

Foto's: GT Open - Thomas Smets - Fanatec GT World Challenge America - Aston Martin - Geert Franquet - AO Racing - ADESS - Mazda MX-5 Cup



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in International GT Open op dinsdag 23 juli 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons