van der Horst

Letland: Rovanperä en Sesks impressionant, Neuville weerloos

Martins Sesks - Ford Puma Rally1
Martins Sesks - Ford Puma Rally1
Kalle Rovanperä leidt na de openingsdag in de Rally van Letland, de achtste manche van het WRC. Thierry Neuville was compleet hulpeloos als wegopener en is pas negende.
  • LTF
De Finse wereldkampioen Kalle Rovanperä (Toyota) versmachtte vrijdagmiddag zijn tegenstanders en diepte zijn voorsprong doorheen de middag stelselmatig uit. Martins Sesks (Ford) is een ontzettend knappe tweede. De thuisrijder blijft indruk maken en volgt op een kwartminuut van de leider. Sesks miste wat ervaring om zijn banden goed te beheren waardoor hij in het slot wat tijd verloor. Hij hield wel vakkundig Sébastien Ogier (Toyota) achter zich.

Takamoto Katsuta (Toyota) besluit de vrijdagetappe als vierde op ruim een halve minuut van de leider. De Japanner vecht momenteel wel tegen Adrien Fourmaux (Ford) en Ott Tänak (Hyundai). De Est kende remproblemen en zakte in het slot van vier naar zes. Het werd overigens een complete baaldag voor Hyundai.

Elfyn Evans (Toyota) komt ook niet in het stuk voor. De Welshman is zevende, maar kan mogelijk, gezien een betere startpositie, morgen een beetje oprukken. Evans gaat Grégoire Munster (Ford) voor. De Belg kende wat mechanische problemen, maar klokte wel een ijzersterke derde tijd in het slot. Hij volgt al op ruim een minuut van de leider.

Thierry Neuville (Hyundai) is pas negende. De Belg moest een hele dag openen en kreeg op iedere proef een flinke oplawaai te verwerken. Morgen, zaterdag, moet hij wel niet openen, want Esapekka Lappi (Hyundai) kende ook een baaldag en is pas tiende. Er wacht de Belg sowieso nog een moeilijk vervolg van de rally, want hij moet morgen opnieuw vroeg de baan op.

In WRC2 is Oliver Solberg van een andere wereld. Hij houdt voorlopig met gemak Sami Pajari en Gus Greensmith af.

Morgen zijn er acht proeven, met luttele proeven die twee keer worden afgewerkt. Er zal dus opnieuw veel geveegd moeten worden. De rally eindigt zondagmiddag met de Power Stage.

Foto: Davy Degryse - RIP

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 19 juli 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Letland.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons