van der Horst

Letland: Rovanperä leidt, Neuville lijdt

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Na vier van de twintig klassementsproeven leidt wereldkampioen Kalle Rovanperä de Rally van Letland, de achtste manche van het WRC. Thierry Neuville moet de weg openen en verliest veel tijd.
Na zijn winst op de showproef donderdagavond behield Kalle Rovanperä (Toyota) zijn leidersplaats op vrijdagochtend. De snelste man van het moment is echter de jonge Let Martins Sesks (Ford) die net zoals in Polen imponeert. Sesks noteerde zijn eerste besttijd op het hoogste niveau ooit en voegde daar prompt een tweede aan toe. Hij volgt op 3.2 seconden van Rovanperä.

Sébastien Ogier (Toyota) is derde in de stand en pikt met een achterstand van 7.5 seconden zijn wagonnetje aan. 

Ott Tänak (Hyundai) houdt zich goed staande, ondanks zijn vroege startpositie. De Est lijkt niet onder de indruk van zijn zware crash in Estland enkele weken geleden en volgt op 13.7 seconden van de leider. Takamoto Katsuta (Toyota) is secuur vijfde. 

Elfyn Evans (Toyota) volgt als zesde. Ook de Welshman geniet niet de beste startpositie en dat laat zich voelen. Hij houdt maar net Adrien Fourmaux (Ford) af. De Fransman is voorlopig een beetje te onregelmatig maar klokte wel een knappe derde tijd op de slotproef van de ochtendlus.

Esapekka Lappi (Hyundai) lijkt ook niet in zijn normale doen, met een achterstand van reeds een halve minuut. Op plaats negen staat Grégoire Munster (Ford) die voorlopig het ritme van in Polen niet terugvind. Nog erger vergaat het Thierry Neuville (Hyundai). De Belg moet als eerste de baan op en ondervindt ontzettend veel hinder omdat hij de weg veegt voor de concurrentie. Het lijkt een lange lijdensweg te worden voor de Belgische WK-leider.

In WRC2 hebben we voorlopig een verrassend virtueel podium met Oliver Solberg op één, Mikko Heikkilä op twee en Josh McErlean op drie, al zijn de verschillen wel beperkt.

Deze middag volgen nog vier proeven en de ellende voor Neuville is nog niet voorbij, want deze middag volgen nog twee, ongeveegde, nieuwe proeven. En als de Belg niet snel oprukt, wacht hem morgen hetzelfde probleem.

Foto: Davy Degryse - RIP

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 19 juli 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Letland.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons