van der Horst

Chinees Ma Qing Hua vervoegt Citroën Racing met beperkt programma

Ma Qing Hua
Ma Qing Hua
Dat Citroën Racing om markt-gerelateerde redenen er voor opteert een Chinese rijder aan te trekken voor zijn vierde C-Elysée in het WTCC, was al langer geweten. Zopas maakte de Franse constructeur nu ook de naam van de rijder in kwestie bekend die dit seizoen vijf wedstrijden aan de zijde van Sébastien Loeb, Yvan Muller en Jose-Maria Lopez zal afwerken. De keuze viel op de 26-jarige Ma Qing Hua uit Shanghai die in het verleden voor HRT en Caterham ter gelegenheid van vijf Grand Prix F1 mocht aantreden tijdens de vrije oefenritten. Ma Qing Hua zien we dit jaar alvast aan het werk in Moskou, Shanghai en Macau, maar ook op Spa-Francorchamps. Een vijfde meeting wordt later aan zijn programma toegevoegd.
“In 2013 is China onze nummer één markt geworden op basis van het aantal geproduceerde auto’s,” licht Arnaud de Lamothe, Citroën’s Director of Communications, Marketing en Sport de keuze toe. “Wij realiseerden in 2013 een groei van 26%, meer dan de toename van de gehele markt die een stijging liet zien van 19%. Het aantal bestellingen van de C-Elysée, die wordt geproduceerd in onze fabriek in Wuhan, heeft onze doelstellingen al overtroffen. Voor 2014 is het onze ambitie om meer dan 100.000 eenheden van dit model op de Chinese markt af te zetten. Om deze redenen en met de steun van de Dongfeng Citroën joint venture wilden wij een Chinese rijder in één van onze C-Elysées in het WTCC laten uitkomen.”

Om er zeker van te zijn dat de keuze zou vallen op een uitstekende coureur heeft Citroën Racing maandenlang diverse potentiele kandidaten getest, voordat Ma Qing Hua werd geselecteerd vanwege zijn uitstekende prestaties. Naast oefenritten in F1 heeft Ma Qing Hua ook deelgenomen aan het China Touring Car Championship. Na een onvolledig programma in 2010 won hij in het seizoen erna de CTCC 1600 cc klasse. Zijn ervaring heeft hem in staat gesteld om al snel zijn potentieel aan te tonen in de C-Elysée WTCC.

“Wij hebben Ma Qing Hua niet alleen gekozen vanwege zijn nationaliteit maar ook vanwege zijn prestaties,” legt Yves Matton, Managing Director van Citroën Racing, uit. “Hij heeft tijdens diverse tests met de C-Elysée WTCC een positieve indruk achtergelaten. We kunnen in dit eerste seizoen niet voor iedere race van het kampioenschap een vierde auto inschrijven, maar we zijn er wel in geslaagd om een zinvol programma samen te stellen. Ma zal in de laatste twee ronden in Europa - Moskou en Spa-Francorchamps - aan de start komen en vervolgens in zijn twee thuis-evenementen, in Shanghai en in Macao. De vijfde race zullen wij in een later stadium vaststellen.”

“Het is voor mij een grote eer om door Citroën Racing te worden gekozen voor dit ambitieuze programma,” aldus Ma Qing Hua. “Ik heb erg genoten van de samenwerking met het team tijdens de testsessies waarvoor ik was uitgenodigd. Ik ben echt opgetogen over de mogelijkheid om uit te komen voor een fabrikant die kan bogen op zoveel overwinningen en ik zal mijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat Citroen blijft winnen! En het zou voor mij natuurlijk helemaal speciaal zijn om een goed resultaat te boeken in Macau en in mijn woonplaats Shanghai. Maar op dit moment kijk ik er alleen maar naar uit om weer achter het stuur te kruipen van C-Elysée WTCC.”

Foto: Citroën Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 28 februari 2014.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons