Monza - race 2: Perfect weekend voor Yvan Muller

Yvan Muller
Yvan Muller
Na de pole en de overwinning in race 1 viel nu ook de zege in race 2 in handen van Yvan Muller. Op een zo mogelijk nog nattere omloop schoof de Fransman op van de negende plaats naar de leiding. Michel Nykjaer werd tweede met de Nika Racing-Cruze waardoor alledrie de deelnemende Chevrolet teams, RML, Bamboo Engineering en Nika Racing een of meerdere podiumplaatsen behaalden. Tarquini offreerde aan Honda het laagste podiumtrapje maar de Italiaan moest zich weren tot op de finishlijn om een opzittende Basseng af te houden. Uiteindelijk gingen beide wagens naast elkaar over de streep maar Tarquini haalde het nipt met 87/1000sten van een seconde voorsprong op de Duitser.
Gabriele Tarquini vs. Marc Basseng
Omdat Thompson niet aan de start verscheen stond Muller negende  op de grid voor de tweede race.  Polesitter O’Young nam bij de start uit stilstand de leiding maar voelde zich aan boord van de achterwiel aangedreven BMW  weinig in zijn sas op de natte piste. Nog in  de eerste ronde zag de ROAL Motorsport-rijder zowel de uitstekend gestarte Tarquini, Basseng, Nykjaer als Muller aan zich voorbij gaan en viel terug naar de zevende plaats. Muller was al vierde na één ronde en zette zijn opmars voort. In ronde drie moest Nykjaer er aan geloven maar Basseng, op dat moment tweede, bood nog meer weerstand. Nadat hij te wijd was gegaan in een chicane moest hij in de Fransman evenwel zijn meerdere erkennen.  Muller reed daarop makkelijk naar leider Tarquini toe. De Honda-rijder bleek geen partij voor de RML-rijder en moest nog voor half wedstrijd de leiding uit handen geven.

Darryl O’Young - BMW 320 TC
Muller ondervond geen tegenstand meer en stevende op een  tweede opeenvolgende overwinning af. De strijd om de tweede plaats tussen  Tarquini en een opzittende Nykjaer mocht er best wezen. Het duo vocht een erg gesmaakt duel uit maar uiteindelijk liet  Nykjaer  de Honda definitief achter zich. Ook  de SEAT van Marc Basseng werd steeds groter in Tarquini's achteruitkijkspiegel. Zijn beperkte  ervaring met een WTCC-wagen ten spijt, maakte de Duitse debutant het de Italiaan erg lastig.

Michel Nykjaer
Op de lijn behield Tarquini welgeteld  0.087 seconden over op de SEAT en bezorgde constructeur  Honda zijn tweede podium na dat van Monteiro vorig jaar in Macau. Chilton werd vijfde voor Oriola, Nash, Monteiro, D’Aste en Huff. Voor BMW werd het opnieuw een afknapper; enkel Stefano D'Aste haalde de top tien. Coronel, O’Young, Engstler en Barth finishten in die volgorde op de elfde tot de veertiende plaats.

In het kampioenschap lukt Muller uiteraard een monsterscore. Beter dan 55 punten in één raceweekend kan immers niet en de Fransman heeft dan ook al een voorsprong van 23 punten op stalgenoot Tom Chilton. Tarquini prijkt met een derde en vierde stek op een derde plaats. In de Yokohama Trophy voor privérijders leidt Nykjaer voor MacDowall, Nash, d'Aste en Barth.

Foto's: Hans Van Onsem