van der Horst

Oud-Formule 1 team eigenaar Guido Forti overleden

Roberto Moreno - FG01
Roberto Moreno - FG01
Het bericht bereikte ons dat Guido Forti overleden is op de leeftijd van 72 jaar. De Italiaan kon midden de jaren negentig even proeven van de roem toen hij twee jaar lang zijn eigen Formule 1 team runde. Als eigenaar van één van de laatste echte private teams kende hij echter weinig succes en al na twee jaar verdween het Forti Corse dan ook van het toneel.
  • Skylimit Events
Emanuele Naspetti - Dallara-Alfa Romeo F388
Emanuele Naspetti - Dallara-Alfa Romeo F388
De Italiaan maakte met zijn eigen team eind de jaren zeventig van vorige eeuw eerst furore in de Formule Ford, waarna hij de overstap maakte naar de Formule 3. Franco Forino schonk het team al vlug de Italiaanse titel F3 waarna er nog drie titels volgden voor Enrico Bertaggia, Emanuele Naspetti en Gianni Morbidelli. Gesterkt door het succes waagde Forti in 1987 de overstap naar de Formule 3000 en was ook in deze klasse vrij succesvol, zijn team behaalde er negen overwinningen.

De Braziliaanse piloot Pedro Diniz, die over heel wat financiële steun beschikte, overtuigde Forti om voor het seizoen 1995 zijn eigen Formule 1 te bouwen, de Forti FG01. De wagen bleek echter niet competitief en noch Diniz, noch tweede piloot Roberto Moreno konden dat seizoen punten pakken. Diniz verliet het team na één jaar, maar Forti zette door en bracht in 1996 de FG03 aan de start voor de Italianen Luca Badoer en Andrea Montermini. Alhoewel de FG03 beter bleek te zijn dan zijn voorganger, moest het team gedurende de loop van het seizoen de handdoek in de ring werpen wegens een gebrek aan financiële middelen. Guido Forti verdween uit de autosport, maar maakte nog kort een rentree als team manager in het Euro Formule 3000 kampioenschap in 2002 en 2003.

Foto's: racing intl photo



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zaterdag 12 januari 2013.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons