Salzburgring: Michel Nykjaer (Chevrolet) lukt tweede zege

Tweede zege voor Michel Nykjaer
Michel Nykjaer lukte op de Salzburgring aan boord van zijn Nika Racing Chevrolet een tweede seizoenszege. De Deen vertrok in race 1 vanop de pole en moest de hele wedstrijd een opzittende James Nash zien af te houden. Man van de race weliswaar was Yvan Muller die andermaal een stuk te snel bleek voor de concurrentie en het vanuit dertiende stelling tot op het laagste podiumtrapje wist te schoppen. Mehdi Bennani leek geruime tijd op een podium af te stevenen maar moest zijn derde stek in de voorlaatste ronde aan de oprukkende Muller afstaan. In de kampioenschapsstand doet Muller alweer een prima zaak aangezien naaste achtervolger Gabriele Tarquini buiten de punten eindigde.

De wedstrijd werd verreden in zonnige maar minder warme omstandigheden dan vorig jaar zodat de gevreesde problemen met de linker voorband uitbleven. De teams hadden hun lesje inmiddels al wel geleerd en voor een band-vriendelijker set up gekozen.

Tago Monteiro: drama maar net vermeden
Ei zo na begon de race met drama toen een aanstormende Tiago Monteiro zich op weg naar de grid totaal verkeek op de plaats van opstelling en zijn Civic in een ultieme reflex in de grintkant gooide om zo fotografen, officiëlen en fans nipt te vermijden.

De race zelf verliep vrij rustig en zag zoals verwacht naast Muller ook de eveneens in de tweede helft van de grid gestarte MacDowall, Huff, Chilton en Oriola naar voor oprukken. Anderen, zoals Fredy Bart en James Thompson boden flink wat weerstand, wat aanleiding gaf tot leuke slipstream- en deur-aan-deur-gevechten.

Met Münnich Motorsport
Rob Huff kreeg het daarbij flink te verduren; de regerende wereldkampioen werd in ronde negen door Thompson aangetikt, ging dwars maar kon zijn All Inkl.Com-SEAT gelukkig onder controle houden. Amper een ronde later kreeg de Brit dan in de chicane een flinke duw mee van Tom Chilton waardoor hij voor de vluchtweg moest kiezen, zonder plaatsverlies evenwel.

pech voor Engstler en Ng
Het enige incident viel één ronde voor afvlaggen toen Franz Engstler, op weg naar een tiende plaats, door diens teammaat Charles Ng  dwars werd geduwd en zowel door O'Young zelf als door zijn teammaat Charles NG hard werd geraakt. Alledrie de BMW's werden daarbij uitgeschakeld.
Tom Coronel profiteerde van het voorval om enkele plaatsen op te schuiven en zo onverhoopt binnen de top 10 te finishen.

Yvan Muller deed zoals gezegd alweer een goede zaak nu geen van beide, achteraan gestarte officiële Honda Civic's binnen de punten eindigden. "We kozen er bewust voor om buiten het strijdgewoel te blijven om met onbeschadigde wagens aan de tweede race te kunnen beginnen" gaf Honda Racing Motorsport-baas William De Braekeleer ons na afloop ter verduidelijking mee.