van der Horst

Salzburgring: Yvan Muller op pole na nooit geziene, grappige vertoning - UPDATE: uitslag opgeschort

Chilton,Muller,Huff: "Grappig"
Chilton,Muller,Huff: "Grappig"
Yvan Muller vertrekt morgen op de Salzburgring vanop de pole. Niets speciaals horen we u al zeggen; alleen, de manier waarop die uiteindelijk werd behaald krijgt ongetwijfeld een speciaal plaatsje in de WTCC-geschiedenis. Nadat elf van de twaalf gekwalificeerden voor Q2 er een eerste run hadden opzitten, ging het met amper drie minuten op de klok richting tweede run waarin... niemand nog een tijd kon neerzetten! De rangorde bleef dan ook ongewijzigd met een nieuwe pole voor Muller, voor RML-stalgenoot Tom Chilton en Rob Huff (SEAT Leon), de enige vreemde bijt in de Chevrolet-top 5. Honda-rijders Gabriele Tarquini en Tiago Monteiro moesten zich tevreden stellen met een zesde en zevende startplaats voor race 1, achter de Chevy's van Alex MacDowall (polesitter in de Yokohama Trophy) en Michel Nykjaer. Dankzij diens tiende tijd start James Nash in race 2 vanop de pole.

Q1: Chilton P1 in een sessie zonder verrassingen

Yvan Muller
Yvan Muller
Tom Chilton kwam als snelste uit deze eerste confrontatie waarin enkel de snelste twaalf doorstoten naar Q2. De jonge Brit ging diens landgenoot MacDowall en Muller vooraf. Voor laatstgenoemde liep het ei zo na mis toen hij in zijn eerste run door overstuur bijna van de baan ging en in de daaropvolgende ronde rechtdoor snelde in de chicane. "Ik was dus verplicht voor een tweede run te gaan waarin sommige collega's me op een ongeoorloofde wijze afstopten." aldus de Fransman die zich niettemin nog moeiteloos voor Q2 kwalificeerde.
Weinig verrassingen voor het overige, al wist Gabriele Tarquini zich met een elfde tijd  maar nipt voor het verdere verloop te kwalificeren, net als Stefano D'Aste.

Pech voor James Thompson
Pech voor James Thompson
Mehdi Bennani viel net buiten de prijzen. De Marokkaan ging een verrassend sterke Mikhail Kozlovskiy (14de) vooraf, een  troost voor het Lukoil Lada Racing Team dat al snel James Thompson met problemen in de graskant zag staan.
 
 

Q2: Bizarre komedie in twee bedrijven

Gabriele Tarquini
Gabriele Tarquini
Zoals gezegd, Q2 gaf aanleiding tot een spektakel dat men enkel op de wielerpiste kan zien. Yvan Muller had in de eerste run de snelste tijd gelukt, twee tienden sneller dan teammaat Tom Chilton en acht tienden beter dan derdesnelste Rob Huff. Volgden MacDowall, Nykjaer, Tarquini, Monteiro, Oriola, Michelisz, Nash en D'Aste. Enkel Tom Coronel opteerde voor één enkele run en was dus in de pits op de tweede run blijven wachten.

Rob Huff: tevreden met derde startplaats
Rob Huff: tevreden met derde startplaats
Met nog dik twee minuten op de klok trok het hele gezelschap er dan op uit voor een tweede run. Alleen, Chilton en maatje Muller hadden er geen belang bij dat iemand via hun slipstream - hier goed voor zo'n halve seconde - nog beter zou doen. Ook Rob Huff, die vanzelfsprekend tevreden was met zijn derde chrono, zag geen enkele reden om er nog voor te gaan, wat maakte dat het hele veld zowat werd afgestopt. Rijders die nog wel baat hadden bij een snelle ronde zoals Tiago Monteiro, Gabriele Tarquini, Norbert Michelisz, James Nash etc. wachtten op de verhoopte slipstream die er maar niet kwam. Tergend  traag ging de hele groep  door de laatste bocht; té traag want met uitzondering van Coronel die er wel moest voor gaan (want nog geen tijd) kwamen de overige elf te laat over de finishlijn zodat niemand nog een tijd kon neerzetten! Een nooit vertoond spelletje 'sur place' dus met Tom Coronel toch wel als grootste slachtoffer. Onze Noorderbuur kwam als enige tijdig over de finishlijn maar wist  alleen de klus niet te klaren. Integendeel, in een vertwijfelde poging maakte de ROAL Motorsport-BMW nog kennis met de rail.

Tom Coronel kwam bedrogen uit
Tom Coronel kwam bedrogen uit
"Grappig eigenlijk. We snappen gewoon niet wat de overigen bezielde. De rest kon hun tijd toch nog verbeteren, waarom dan zo lang wachten om aan te zetten?", klonk het unisono uit de mond van de top 3.
"Stom, ik wist niet hoeveel tijd er nog over bleef, want het team lichtte me niet in", sakkerde Tiago Monteiro dan weer. Uiteraard was ook Tom Coronel niet opgezet met de gang van zaken.
"Ik ging voor slechts één enkele run omdat ik over slechts één setje beschikte, dit in tegenstelling tot de voortrekkers die hun voor- en achterbanden nog kunnen omwisselen. Bij die tweede run dan wachtte ik zo lang mogelijk op actie van enkele voortrekkers omdat je het hier op je eentje zonder slipstream toch niet kan redden. Toen het team me meldde dat ik nog maar tien seconden over had, moest ik er wel voor gaan. Maar onderweg remde ik te laat, verloor de achtertrein en belandde tegen de rail... Ach, die Chevy's van Muller en co speelden het gewoon slim. Hoe dan ook, ze winnen hier toch met beide vingers in de neus".

UPDATE: De resultaten van de kwalificatie zijn niet definitief daar de organisatie besloot om het gedrag van 14 rijders te onderzoeken na de bizarre vertoning deze namiddag. Rob Huff, Gabriele Tarquini, Norbert Michelisz, Mikhail Kozlovskiy, Alex MacDowall, Yvan Muller, James Nash, Tom Coronel, Tiago Monteiro, Hugo Valente, Tom Chilton, Stefano D’Aste, Pepe Oriola en Darry O’Young moeten zich allen verantwoorden bij de stewards over incidenten die zich voordeden in zowel de eerste als de tweede kwalificatie.


Uitslag Q1:

1 T.Chilton Chevrolet Cruze 1:26.570 2.A.MacDowall Chevrolet Cruze 0.380; 3 Y.Muller Chevrolet Cruze 0.411; 4. M.Nykjaer Chevrolet Cruze +0.448; 5 T.Monteiro Honda Civic WTCC +0.498; 6. N.Michelisz Honda Civic WTCC +0.514; 7.J. Nash Chevrolet Cruze +0.523; 8.R.Huff SEAT Leon WTCC +0.558;  9.T.Coronel BMW 320 TC +0.578; 10.P.Oriola SEAT Leon WTCC +0.633;  11.G.Tarquini Honda Civic WTCC  +0.738; 12. S.D'Aste BMW 320 TC +0.749; 13. M. Bennani BMW 320 TC +0.753; 14.M. Koslowskii Lada Granta +0.845; 15.F. Barth BMW 320 TC +0.994; 16.F.Engstler BMW 320 TC +1.077 17.M.Basseng SEAT Leon WTCC +1.290 18. H.Valente SEAT Leon WTCC  +1.342; 19.D. O'Young BMW 320 TC +1.447  20 J.Thompson Lada Granta +1.451; 21. C. Ng BMW 320 TC +2.005; 22.R.Münnich SEAT Leon WTCC +2.362 23.F.Monje SEAT Leon WTCC +2.884.

Uitslag Q2:

1.Y.Muller 1:25.756; 2.T.Chilton +0.205; 3.R.Huff +0.798; 4.A.MAc Dowall +0.804; 5.M.Nykjaer +0.898; 6.G.Tarquini +0.945; 7.T.Monteiro +0.990; 8.P.Oriola +1.131; 9.N.Michelisz +1.146; 10.J.Nash +1.182; 11.S.D'Aste + 1.676; 12.T.Coronel geen tijd.


Foto's: Hans van Onsem




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zaterdag 18 mei 2013.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons