van der Horst

Slovakia Ring: Nabeschouwing Citroën Total

Omdat de regen zondag op de Slovakiaring met bakken naar beneden viel, werd het programma voor races 7 en 8 voor het FIA WTCC danig in de war gegooid. De eerste race werd vroegtijdig afgevlagd vanwege de zeer slechte omstandigheden op de baan. Sébastien Loeb, die teamgenoot José-María López bij de start aftroefde, schreef de tweede zege van het seizoen op zijn conto bij. In de middag verslechterde het weer nog verder, waardoor de tweede race werd afgelast.

In tegenstelling tot de kwalificatie, die in de stralende zon werd verreden, lijkt het er op alsof de races op de Slovakiaring door regen gedoemd zijn. Zware hoosbuien zetten het circuit al in de ochtend blank. Als gevolg daarvan pasten de monteurs van Citroën Total de setup van de Citroën WTCC-auto’s aan. José-María López, die vanaf pole position vertrok, verprutste zijn start waardoor Sébastien Loeb hem al vóór de eerste bocht had ingehaald. López behield zijn tweede plek, vóór Norbert Michelisz. Yvan Muller kende bij het verspringen van de lichten eveneens problemen en viel terug naar een vierde plek. Vervolgens kreeg hij daar bovenop een drive-through penalty omdat zijn auto al vóór de start bewoog.

Dankzij een beter zicht slaagde Loeb er in een gat te trekken ten opzichte van López. Muller, die na zijn straf in 14e positie de baan weer op kwam, begon direct aan een opmars, die sneller dan verwacht werd gestaakt omdat de safety car naar buiten kwam omdat er simpelweg te veel water op de baan stond. Na negen van de elf ronden verreden te hebben, staakten de officials de race en was de uitslag bekend.

Na een korte periode van droog weer kwamen de regenbuien vanmiddag in volle hevigheid weer terug, waardoor de officials enkele minuten voorafgaand aan de start besloten de race te annuleren.

Yves Matton, Hoofd van Citroën Racing: “Tijdens Race 1 werd het weer slechter en slechter en het had geen zin nog verder te racen. Een goed besluit van de race officials. Ook het besluit om de tweede race te cancellen was begrijpelijk. We hebben de hele middag gezien hoe lastig het was op de baan, en bij racen onder die omstandigheden kan er geen sprake zijn van een mooie strijd.”

Sébastien Loeb: “Pechito was het gehele weekend al snel en ik had niet verwacht hem te kunnen verslaan. Ik ging uitstekend van start en lag in de eerste bocht al op kop. Omdat ik het beste zicht had, kon ik snelheid maken en een gat trekken. Vervolgens begon het harder te regenen en werd het erg gevaarlijk. De grip varieerde verraderlijk van de ene ronde tot de volgende en de coureurs hadden bijna overal last van aquaplaning. Het was een goede beslissing om de safety car naar buiten te sturen - ik had zelfs moeite om die bij te houden – en de race af te vlaggen. Deze overwinning bezorgt me waardevolle punten en een boost voor mijn zelfvertrouwen na een lastig weekend op de Hungaroring.”




Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Touring Car Championship op maandag 12 mei 2014.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons