van der Horst

Smart Cup: Belgian Open Races: Nabeschouwing van de organisatoren

Smart Cup 2013
Smart Cup 2013
Net als de BGDC, mag de Smartcup gezien worden als een autosportremedie tegen de crisis. De kleine, sympathieke wagens kwamen voorbije zaterdag al in actie op Circuit Zolder, in het kader van de BGDC-meeting. Het startveld van de Smartcup 450 (90 pk) en 451 (130 pk) was in het verleden al eens meer indrukwekkend, maar dat waren in Zolder diverse redenen voor.
  • Hamofa Performance
“Twee rijders hebben hun licentie niet behaald en één team van drie wagens, kon er niet bij zijn. De Engelsen waren ook nog niet klaar”, legt Silvano Caira, promotor van de Smartcup uit. “Normaal gezien komen we in april pas in actie, maar nu was dat vroeger en eigenlijk was dat een prima algemene repetitie.”

Nieuwigheid in de Smartcup 2013: de deelname van vier dealers, om de serie een internationaal tintje te geven. “Het is nog maar een begin, want ik wil nieuwe dealers vinden voor Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Ik ben ook op zoek naar verdelers voor België, met levering van de wagens die rijklaar zijn, naast inschrijvingen en onderdelen. Oproep aan de gegadigden.”

De Smartcup innoveert trouwens nog, met drie wagens per meeting die ter beschikking worden gesteld van rijders die nooit met een dergelijke wagen gereden hebben. De enige voorwaarde is over een licentie beschikken en uiteraard een conforme veiligheidsuitrusting bij hebben. Het doel van Silvano Caira: een voet tussen de deur krijgen bij jonge kerels die uit de karting komen om hen zo zin te geven om op circuit aan de slag te gaan.

De winnaar van vorig jaar, David de Coster, was er niet bij. De Coster heeft meer en meer professionele verplichtingen en zal dit jaar niet veel meer actief zijn. Het waren dus de outsiders die zich konden uitleven op de Limburgse omloop, zelfs al kenden ze niet allemaal hetzelfde lot. De Brit Ashley Graig kende pech met een kapotte motor, de Nederlander Robert Bakker maakte meer dan de toegelaten 95 dB (dat was tijdens het voorbije weekend in Zolder verboden…), en de Belg David Etienne ging op het einde van de rechte lijn over kop!

De CEO van de discipline, Silvano Caira, won de eerste manche, in een sprint tegen de Nederlander Theo Van Den Berg, die verheugd was over deze autosporttak die hij ontdekte. Tijdens de tweede race was het opnieuw Caira die vooraan lag alvorens problemen met de uitlaat te kennen, wat maakte dat de zege over de twee wedstrijden ging naar de Brit James Palmer, voor de mannen uit Namen van VD Chauffage (Damien Verleyen en nieuwkomer Jean-Philippe Beguin) en de Brusselaars van Scuderia Caira. In de klasse voor 90 pk ging de zege naar Virtech met Frédéric Scory.

Het was een stevige eerste afspraak, een eerste afspraak die het beste laat vermoeden voor het komende seizoen. De Smartcup verdient sowieso beter dan de aandacht die de wagens nu krijgen! Afspraak in Rockingham, UK, voor de tweede meeting, tijdens het weekend van 6 en 7 april.

Smart Cup press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op dinsdag 19 maart 2013.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons