van der Horst

SuperSpa: Tijd voor een eerste BGDC treffen op het circuit van Spa-Francorchamps

VDS Racing Adventures - MARC Cars Mustang
VDS Racing Adventures - MARC Cars Mustang
De lange pauze in het midden van het seizoen is eindelijk voorbij voor de 100 Series by BGDC. En het tweede deel van de competitie in 2024 zal alleen maar gehouden worden op het circuit van Spa-Francorchamps, waar de titels dus zullen gespeeld worden. Het eerste hoofdstuk is er volgende zondag, met de Spa 240 in het kader van de SuperSpa meeting…
Voor een nationaal kampioenschap is een verplaatsing naar het circuit van Spa-Francorchamps, het mooiste ter wereld, gewoon een must! Zeldzaam echter zijn de competities die er tweemaal de wielen op het asfalt zetten. Nog sterker: dat alles binnen de twee weken! Het is nochtans wat de 100 Series by BGDC aanbieden. De tweede seizoenshelft van hun competitie wordt exclusief afgewerkt in het hartje van de Belgische Ardennen. Op het programma staat een wedstrijd over 240 minuten, volgende zondag in het kader van de SuperSpa meeting, en de finale over 200 minuten wordt dan traditioneel gehouden in het voorprogramma van de  24H2CV/C1…
 
Michael Van Peperzeel/Johan Van Peperzeel - Porsche 991 GT3 Cup
Michael Van Peperzeel/Johan Van Peperzeel - Porsche 991 GT3 Cup
Voor het eerste hoofdstuk dat zich op Spa afspeelt, zijn er een dertigtal bolides, plus een tiental afkomstig uit de Franse Trophée Tourisme Endurance (TTE) competitie, aangekondigd. De strijd om de winst, zal zich afspelen rond vier ‘dikke bakken’. Dat zijn de Porsche 992 GT3 Cup MM Racing van Mick, Tom en Steve Meurrens, de Porsche 991 GT3 Cup PG Motorsport van de regerende kampioenen Johan en Michael Van Peperzeel, de MARC II Mustang VDS Racing Adventures van Raphaël van der Straten en Nicolas Busschaert, en de MARC BMW V8 CVW Rallysport van  Tom De Neef, Dirk Mertens en Maurits Van Egdom. Dat zorgt voor een mooi evenwicht tussen de Duitse bolides uit Weissach en dezen die afkomstig zijn uit het verre Australië.
 
Roos Motorsport - Toyota GR Supra GT4
Roos Motorsport - Toyota GR Supra GT4
Maar… over dergelijke afstand, midden de herfst, zullen er uiteraard veelvuldig incidenten voorkomen over het verloop van de wedstrijd. En dat kan de zaak maken van andere bolides die zijn ingeschreven in de Divisie 4. Beginnen we met de Ligier JS2 R van het team Motorsport 98, ingezet voor de familie De Doncker. De befaamde papa Eric wordt er inderdaad bijgestaan door zijn zonen Harry en Scott! En wat te denken van de wagens die horen in de categorie GT4 met de Toyota GR Supra GT4 Roos Motorsport van Patrick Dubois en Cedric Wauters, de Porsche Cayman GT4 Q1-Trackracing van Didier Rousseau en Nicolas Vandierendonck enerzijds, en die van Quinn Van Hooydonk en Eric Billiard anderzijds, of nog, de BMW M4 GT4 Cool Pandelaar Motorsport van de Nederlanders Charles Zwolsman Jr (die ooit racete in de Champ Car in de Verenigde Staten!) en Chiel Jan Heistek?
 
De Divisie 4 wordt mooi aangevuld met de BMW M240i van die andere Nederlanders, Michael en Noah Hermans, de BMW M2 van Peter Eversdijk en Jos Koster, en door de iets oudere Porsche 996 GT3 Cup van Patrick Vander Eecken (die net de 6 Uur van Spa-Francorchamps voor Motoren afwerkte!) en Nicolas La Monica. Kortom, er is volop keuze uit namen die de hogere sferen van het algemene klassement zullen sieren en die een maximum aan spektakel zullen verzekeren.
 
Alain Boveroux - Alpine A 110 Cup
Alain Boveroux - Alpine A 110 Cup
De Divisie 2 zal traditioneel worden aangevoerd door de Alpine A110 Cup van Alain Boveroux. Hij wordt opnieuw bijgestaan door rallyman Armand Fumal, die zich klaarmaakt om de twee laatste manches van het wereldkampioenschap te betwisten: de Central European Rally en de Rally Japan! De Franse bolide vindt op zijn weg nog de Peugeot 308 Cup van Pierre Léonard en Fabrice Massin, de Cupra TCR van Yardy Hoogwerf en Steve Teirlinck en tevens (dat is verplichte kost op  Francorchamps) de dappere Renault 21 Turbo van René en Xavier Danneels, nog steeds bijgestaan door Michel Gillot. Alain Van Tornhaut (BMW Z4), Philippe Wouters en Raf Peeters (BMW 130 GTR) en ook nog Petra Carlier en Hervé Duelz (BMW M3 E36), vullen de deelnememrslijst op dit niveau mooi aan.
 
Yvan Muller/Gaël Frère - Renault Clio
Yvan Muller/Gaël Frère - Renault Clio
In de boksmatch die de Klasse B van de Divisie 1 van gewoonte is binnen de 100 Series by BGDC, zien we vier uur lang een confrontatie tussen de Vauxhall Astra Coupé van Guy Katsers en Philippe Ménage en de diverse Renault Clio Cup van Yvan Muller en Gaël Frère, Hervé Deger, Jérôme Heinen, François Jeukenne en Julien Ernst, Patrick Asnong en Georges Pons, evenals de lokale helden Robin Dries en Samuel Hilgers. De Honda Civic zullen ook hun deel van de taart willen opeisen. De Britten Ricky Coomber en Mark Simmons zullen het opnemen tegen de Belgen Patrick Van Billoen, Navric De Laet en Christophe Cagnina. De Toyota GT86 van José Close en Chloé Van Hove en de BMW E90 Clubsport van Bryan Finders (nog een Nederlander), werden eveneens aangekondigd.
 
De strijd om de winst binnen de Klasse A zal gaan tussen de Renault Clio II van Rogier Van Kuyk en Thomas Leten en de Suzuki Swift van Toon Michiels, Vince Peeters, Kevin Praet en Stijn Vervaet.
 
De voorlaatste afspraak van de 100 Series by BGDC 2024 wordt afgewerkt op één dag, dat is zondag 6 oktober, met de kwalificatie tussen 9u00 en 9u45, en de wedstrijd tussen 13u55 en 17u55.     

Persbericht Hundred Series by BGDC



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op woensdag 2 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting SuperSpa.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons