van der Horst

Arendonk: Yorick Maeyninckx eindelijk beloond

Start Super Nationals -2l
Start Super Nationals -2l
De zesde manche van het Belgisch kampioenschap rallycross en Cross Car werd afgewerkt op het Glosso-circuit in Arendonk. De finales leverden opnieuw spektakel. Bij de Cross Cars realiseerden Kobe Pauwels en teamgenoot Tim Braumüller een mooie dubbel, terwijl Yorick Maeyninckx bij de Supernationals+ eindelijk een overwinning mocht vieren.
De Mygales domineren in XC Senior
Kobe Pauwels won de klasse Crosscar Senior
Kobe Pauwels won de klasse Crosscar Senior
In XC Junior pakte Thymeo Dor als enige deelnemer logischerwijze het maximum van de punten. "Het is natuurlijk jammer dat ik alleen was vandaag, maar we reden mee in KC Open en dat maakt het wel uitdagend," vertelde de 16-jarige uit Namen die de Cross Cars ontdekte dankzij zijn broertje Jules die met een Mini Buggy rijdt. Met zijn Lifelive Junior XC heeft hij wel een 50-tal pk minder dan de senioren, maar het blijft wel een ideale leerschool volgens de telg van een rallyfamilie.
In KC Open was Dirk van Vlasselaer, die vanaf de pole startte, de snelste met zijn Peters XC, voor de Semog-piloten Kevin Potier en Koen Nauwelaerts.

In XC Senior was het weekend een enorme tegenvaller voor Kyandro Van de Vivere. Na een podium in de vorige wedstrijd, moest hij zijn Lifelive TN11 deze keer meteen aan de kant zetten. "Bij een nazicht van de koppeling, heb ik een verkeerde handeling gedaan. Blijkbaar heb ik een foutje gemaakt bij de montage, waardoor er nu vuil in de motor is gekomen. Om de motor niet te breken ben ik gestopt," vertelde Kyandro ontgoocheld.
De wedstrijd werd gedomineerd door het Mygale-duo Kobe Pauwels en Tim Braumuller. Pauwels nam meteen de kopstart, waarna teamgenoot Tim Braumuller een jagende Jordan Genten wat kon ophouden om zijn kopman een kleine voorsprong te geven. Pauwels, opnieuw indrukwekkend efficiënt met zijn zuivere rijstijl, won overtuigend. Achter Genten bevestigde Marius Debuisson zijn progressie door Lifelive-kopman Romuald Demelenne te kloppen, toen die bij het uitkomen van de jokerlap Ronny Grauwels aantikte. 

"Dit was niet alleen voor mij, maar vooral voor Mygale in zijn geheel een perfect weekend," verklaarde Kobe Pauwels. "In de manches liet ik een snelste tijd aan Tim, zodat hij ook op pole stond in zijn halve finale. Zo hadden we allebei een prima positie in de finale. Een perfect weekend!"
 
Mark van Eyken klopt de turbo's
Mark Van Eyken voor Björn Versluys bij de Superbuggy's
Mark Van Eyken voor Björn Versluys bij de Superbuggy's
Na twee opeenvolgende overwinningen van Glenn Sente, was het wachten op een reactie van kampioen Mark van Eyken in zijn Spies Buggy 1600. Tegen de snelle turbomotoren van Glenn Sente en Bjorn Versluys was het niet makkelijk, maar uiteindelijk zou Van Eyken wel standhouden in de finale. Bjorn Versluys werd tweede, ondanks een pittig duel met Glenn Sente bij het uitkomen van de pokerlap. 

"Ik heb er vandaag wel hard voor moeten knokken," lachte Mark van Eyken. "Het wordt steeds moeilijker om de turbo's af te houden, maar in de finale had ik een prima start en kon ik het afmaken."
 
Daan Spies de ongeslagen kampioen
Met 25 Mini Buggy's aan de start, was de categorie voor jongens en meisjes van 7 tot 12 jaar de sterkst bezette klasse. De kids streden weer hard op het Glosso-circuit, waarna ze gezellig samen speelden in de paddock, terwijl de ouders aan hun Cross Cars sleutelden. 
Deze keer ging de prijs voor het snelste meisje naar de Nederlandse Senna Reints, knap vijfde voor Jules Damsin. Colin Snoeys, winnaar van de B-finale, was de snelste Arendonkse rijder, voor Ferre Meeus. Vooraan in de finale zagen we opnieuw de gekende namen. Net zoals vorige keer nam Ferre Selleslagh de beste start, maar op het eerste rechte stuk nam Daan Spies de leiding over om onbedreigd naar de overwinning te rijden. Daarmee is Daan Spies de ongeslagen kampioen in deze categorie. Danny Van Groningen werd derde, voor Quinn Van Gorp en Senna Reints.
 
Steve Volders opnieuw de snelste
Zege voor Steve Volders in SN -2000cc
Zege voor Steve Volders in SN -2000cc
Bij de tweeliters was Steve Volders opnieuw oppermachtig met zijn Volvo C30, al maakte hij het zichzelf bewust wat lastiger in de eerste twee reeksen. "Ik ben begonnen met versleten banden, maar dat kostte me toch de tweede heat. In de derde reeks, met goede banden, heb ik orde op zaken gezet. Soms is het beter om toch voor vers rubber te kiezen," lachte Steve, die uitkijkt naar de volgende wedstrijd op zijn thuiscircuit.
Omdat Wouter Nijssen, tweede, moest opgeven met zijn Opel Corsa, rukte Kimi Vermeulen met zijn Ford Sierra op naar de tweede plaats, voor Joël Strackx, Ben Desender en Mandy Kasse.
 
Dubbel voor Nick Vanalken
Vanalken versus Putzeys
Vanalken versus Putzeys
In RX3 zette Yenthe Putzeys in de eerste reeks de snelste tijd op de tabellen, maar in de volgende twee heats was Nick Vanalken duidelijk de snelste. De VW-rijder vond bij de start van de finale net voldoende tractie om de leiding vast te houden na de eerste bocht. Omdat Yenthe Putzeys na een vroege joker achter Davy Van Den Branden tijd verloor, kon de Limburger afstand nemen. Ilse Versluys gaf op met een lekke band links achteraan.
Na twee opeenvolgende zeges op het Glosso-circuit, blijft de titelstrijd helemaal open. Putzeys en Vanalken hebben elk twee overwinningen op zak. "Er was heel weinig grip bij de start. Ik bleef even staan door wielspin, maar ik had net voldoende tractie om de kopstart te nemen. Daarna kon ik profiteren van het duel tussen Putzeys en Van Den Branden om afstand te nemen," vertelde Nick Vanalken. 
 
 
Yorick Maeyninckx eindelijk beloond
Pech voor Bart Bel in de BMW M3
Pech voor Bart Bel in de BMW M3
In de topklasse Supernational+2000cc werd de eerste reeks gewonnen door Bart Bel in zijn BMW M3 E30 die op zaterdag nog bestuurd werd door Michael De Keersmaecker. De vroegere Europese kampioen plant immers een comeback tijdens de volgende manche van het Belgisch kampioenschap en daarvoor heeft hij zijn oog laten vallen op de BMW met Volvo-motor van de Nederlander.

Yorick Maeyninckx versus Kristof Bex
Yorick Maeyninckx versus Kristof Bex
Vanaf de tweede reeks had Yorick Maeyninckx de juiste afstellingen gevonden, want hij klokte twee keer de snelste tijd. Het leverde hem de pole op voor de finale, maar die kon hij niet verzilveren. Bart Bel kwam buitenom en nam knap de leiding, voor Maeyninckx en Bex. In de tweede ronde ging het echter mis voor de leider, die de ophanging rechts vooraan stuk reed op de kerbstones in de eerste rechtse. Maeyninckx nam het commando over, met op zijn bumper Kristof Bex, die hem langs alle hoeken bestookte met aanvallen. Maar, verder dan een paar tikken kwam Bex niet. Yorick Maeyninckx pakte zijn eerste overwinning van het seizoen, na vijf tweede plaatsen. 

"Hoewel er nog een protest was van Bart Bel omdat ik hem geduwd zou hebben, heb ik nu toch eindelijk die eerste overwinning binnen. Kristof heeft me zwaar onder druk gezet en hij liet me een paar keer voelen dat hij er was, maar het bleef altijd sportief," vertelde de gelukkige winnaar. 
De derde plaats ging naar Tom Geenen met zijn Volvo S40. Zijn eerste podium in de topklasse. Ariane Vanlommel maakte het Volvo-feest compleet, voor Bart Goris, die met pech moest afhaken in de finale.

Foto's: Johnny Loix
 

 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rallycross Nationaal op dinsdag 1 oktober 2024.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons