van der Horst

BNL Karting Series kent spectaculair slot op Karting Genk

Start Mini Max
Start Mini Max
De vierde en laatste ronde van de BNL Karting Series anno 2024, werd afgelopen weekend afgevinkt. Op Karting Genk vonden de finaleraces plaats en er stond uiteraard nog heel wat op het spel. In alle vijf de klasses was de strijd om de titel nog niet gestreden en diende er bijgevolg ook nog een ticket voor de Rotax Grand Finals verdeeld te worden. Races op het scherpst van de snee, regen en zon, het slotweekend had het allemaal.
Na wedstrijden op Genk, Mariembourg en Kerpen was het afgelopen weekend moneytime, opnieuw op Karting Genk. De weergoden moeiden zich volop in de strijd om de titels met een praktisch volledig doorweekte zaterdag. Op zondag kwam de zon er door en konden de finales in perfecte omstandigheden afgewerkt worden.
MiniMax: Zege voor Ruyts, titel voor Chalk en ticket voor Vanderhallen en Van Campenhout
Victor Ruyts - Vince Vanderhallen
Victor Ruyts - Vince Vanderhallen
Blije gezichten in de Rotax Mini Max klasse. De jonge talenten maakten er een spannende strijd van die in het voordeel van Victor Ruyts beslecht werd. Onze landgenoot was in de finale verdiend de sterkste voor Vince Vanderhallen en Jenson Chalk. Voor Ruyts was het een mooie bevestiging na een lastig weekend in Kerpen waarin de SP Motorsport rijder na niet te kunnen hebben deelnemen aan de kwalificaties steeds van achteraan uit moest komen en heel wat potentiële punten misliep. Vanderhallen op zijn beurt had voldoende aan plaats twee om de vice-titel in de BNL te stellen. De Bouvin Power piloot kende een sterk seizoen en pakt zo naast de BMC titel ook een podium in de BNL. Eindigend op de derde plaats in de finale was Jenson Chalk. De Brit deed het net zoals in Kerpen met ondersteuning van Jan Daems en verzekerde zich zo van de titel. In de strijd om het ticket voor de Rotax Grand Finals doet Vic Van Campenhout de beste zaak. Bijgestaan door Franky Saeys pakt hij, als vice-kampioen in de BMC het ticket dankzij Vanderhallen, die zich als vice-kampioen via de BNL plaatst omdat ook kampioen Chalk al een ticket in zijn bezit had. 
JuniorMax: Chaotische finale met Ashcroft als kampioen
Junior Max
Junior Max
Jacob Ashcroft is de nieuwe kampioen in de JuniorMax klasse. De Britse rookie kende een ijzersterk seizoen met zeges in Genk en Kerpen. Afgelopen weekend viel de puntenoogst wat tegen met een uitvalbeurt in de finale maar ook de overige titelkandidaten konden niet maximaal scoren. De strijd in de finale was dan ook erg hevig met gevechten op - en soms over - het scherpst van de snee. De zege was er uiteindelijk voor Jack West, die enkel deze manche van het kampioenschap reed. Hij pakt zo de volle 55 punten weg voor Ties Van Wijk die als een leeuw vocht en terugkwam na een dreun in de openingsronde. Het mocht voor de Nederlander niet baten want hij eindigt in de eindstand als derde, nipt na Boaz Maximov die net als Ashcroft de finish niet zag. De finale zat er ook voor de Nederlander al in ronde één op. 
SeniorMax: Jayden Thien kleurt titel met zege in finale
Podium Senior Max
Podium Senior Max
Jayden Thien kwam als kampioenschapsleider naar Genk afgezakt. De Nederlander wist dan wel nog geen finale te winnen, hij was wel extreem constant en pakte na de kwalificatieheats en Super Heat steeds heel wat punten. Vic Stevens werd zijn voornaamste uitdager maar onze landgenoot kende geen vlekkeloze zaterdag. Hij moest vol aan de bak om zijn titelkansen veilig te stellen maar moest dan ook wel om Thien heen. In de finale probeerde Stevens alles wat hij kon, kwam zelfs even aan de leiding maar moest Thien dan toch weer voor zich dulden. De Dan Holland Racing piloot weerstond aan de druk en kwam met een halve seconde bonus als winnaar over de streep, genoeg voor de titel. Met de tweede plaats pakt Vic Stevens wel de vice-titel, ook hij gaat bovendien naar de Rotax Grand Finals. De derde plaats in de eindstand is voor Macauley Bishop nadat hij als derde wist te finishen. 
DD2 & DD2 Masters: Knappe strijd tussen Zebis en Arts, Cleirbout kampioen in de DD2 Masters.
Christophe Capitaine - Carl Cleirbout
Christophe Capitaine - Carl Cleirbout
Voor de slotmanche van de BNL wisselde Frederik Zebis nog van team. De Deen vond onderdak bij SP Motorsport en dat bleek een goede keuze. Imke Arts nam bij de start nog wel de leiding en behield deze ook lange tijd maar vanaf de tweede startrij kwam Zebis al snel opzetten. Hij ging zonder verpinken voorbij aan Koch en Gense maar Arts verkocht haar huid wat duurder. De Nederlandse was dan al lichtjes weggelopen van de concurrentie maar kon, eens Zebis de leiding overnam, wel aanklampen. Ze leek nog een poging te willen wagen om de leiding over te nemen maar moest uiteindelijk tevreden zijn met P2 na Zebis, alsnog een sterk seizoenseinde voor Arts. Nikita Gense werd dankzij de derde plaats de nieuwe kampioen na vooral in Kerpen te hebben gedomineerd. 
In de DD2 Masters leverde Carl Cleirbout een knappe prestatie. De ervaren rot werd zevende in de finale en werd kampioen als vijfde algemeen. Hij hield Christophe Capitaine en Michael Becker af in de strijd om de titel. Onze landgenoot wist zich zo ook te plaatsen voor de Grand Finals.

Foto's: Kartphoto



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 30 september 2024.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons