van der Horst

Testdag 2 Barcelona: Sergio Pérez zet McLaren bovenaan de tabellen

Sergio Perez - McLaren MP4-28
Sergio Perez - McLaren MP4-28
Na Nico Rosberg gisteren was het vandaag de beurt aan McLaren-nieuwkomer Sergio Pérez om de besttijd neer te zetten tijdens de tweede reeks wintertesten in de aanloop naar het seizoen 2013. Veel teams kenden kleine problemen vandaag en Lotus kwam zelfs nog minder aan rijden toe dan gisteren al het geval was. Het Pirelli rubber bezorgt menig team eveneens kopzorgen; de bandencompounds zo goed mogelijk doorgronden zal cruciaal zijn in de aanloop naar de seizoensopener in Melbourne.
Pérez knaagde bijna een seconde van Rosberg's besttijd van gisteren, al deed de Mexicaan dat wel op nagelnieuwe zachte Pirelli's. De testdag werd in de namiddag tweemaal onderbroken met een rode vlag. De eerste keer iets na de klok van vieren vanwege Sebastian Vettel die stilviel net bij het buitenrijden van de pitlane en eenmaal op minder dan vijf minuten van het einde toen Max Chilton zijn Marussia parkeerde tussen bocht 12 en 13 na zonder benzine gevallen te zijn.

Sebastian Vettel - Red Bull RB9
Sebastian Vettel - Red Bull RB9
De meest bedrijvige rijder was vandaag evenwel Lewis Hamilton. De Brit rondde ruim de kaap van de 500 kilometer en zette meer dan 120 ronden op de teller van de Mercedes F1 W04. Vernoemenswaardig is dat de voormalig wereldkampioen's beste chrono (op drie na snelste van vandaag) werd gerealiseerd op de intrinsiek traagste compound. Ook bij Red Bull gaf men aan over de nodige snelheid te beschikken over de lange runs, wereldkampioen Vettel werkte 84 ronden af en plaatste zijn Red Bull dankzij een snel rondje voor de middag op de tweede plaats. De RB9 kende wel tweemaal problemen doorheen de dag, maar het team gaf aan te weten waar de, naar eigen zeggen kleine, problemen zich bevinden en deze tegen morgen opgelost te hebben.

Lotus kende eveneens geen pechvrije dag. Nadat pechduivels de E21 gisteren reeds geselden kon Kimi Räikkönen vandaag slechts een handvol rondjes afwerken alvorens de versnellingsbak kuren vertoonde. Op de middag besloot het team uit Enstone de bak te vervangen waardoor Räikkönen voor enkele lange uren tot toeschouwer aan de zijlijn werd gedegradeerd. Het zou immers een stuk in de namiddag worden alvorens de Lotus wederom het asfalt kon betreden, maar er werden vandaag nog minder ronden afgewerkt dan gisteren toen telemetrie problemen de kop op staken. Ook problemen bij Force India; Paul di Resta's testprogramma werd dus noodgedwongen ietwat beperkt vandaag. Jakob Andreasen, hoofdingenieur, gaf evenwel aan dat het team zich op de set-up focust en daarnaast probeert de banden te doorgronden. Het vernieuwde Pirelli-rubber is trouwens onderwerp van menige discussie; de banden zouden vrij snel slijten en veel teams hebben hun handen vol om het gedrag van de P-Zero's te capteren, temeer vanwege de koude temperaturen in Barcelona.

Fernando Alonso bleef op zijn thuisgrond evenmin gespaard van problemen. Een probleem met de uitlaat van de F138 verhinderde de Spanjaard meer dan 76 ronden te klokken. Ook dat andere team met Ferrari krachtbronnen achteraan de bolide, kreeg af te rekenen met enkele kleine mechanische problemen. Sauber werkte vooral op de aerodynamica naar eigen zeggen, al zou het Zwitserse team naar verluidt ook een passieve DRS getest hebben. Valtteri Bottas beleefde in de nieuwe Williams dan weer een probleemvrije dag en gaf aan dat de FW35 een flinke stap voorwaarts is ten opzichte van de Grand Pix winnende bolide van 2012. Ook bij Toro Rosso niets dan lachende gezichten na een volgens Daniel Ricciardo productieve dag.

Tijden testdag 2 Barcelona 2013

Pos. Rijder Wagen Tijd Ronden
01. Sergio Pérez McLaren 1:21.848 97
02. Sebastian Vettel Red Bull 1:22.197 84
03. Kimi Räikkönen Lotus 1:22.697 43
04. Lewis Hamilton Mercedes 1:22.726 121
05. Fernando Alonso Ferrari 1:23.247 76
06. Valtteri Bottas Williams 1:23.561 98
07. Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:23.718 70
08. Paul Di Resta Sahara Force India 1:23.971 62
09. Nico Hülkenberg Sauber 1:24.205 88
10. Max Chilton Marussia 1:25.115 67
11. Charles Pic Caterham 1:26.243 102

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule 1 op woensdag 20 februari 2013.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons