van der Horst

WTCC-Kortnieuws

De nieuwe livrei van de Lada Granta WTCC
De nieuwe livrei van de Lada Granta WTCC
In afwachting van de collectieve test op Monza op 14 en 15 maart waarvoor alvast Liqui Moly Team Engstler, Honda Racing Team JAS, Proteam Racing, ROAL Motorsport en Stefano D’Aste’s nieuwe PB Motorsport present tekenen, gingen de WTCC-deelnemers afgelopen week her en der in West- en Centraal Europa testen. In tegenstelling tot hun collegae hebben zowel Lada als Honda reeds flink wat testwerk achter de rug en beide teams vonden tussendoor de tijd om hun respectievelijke wagens voor te stellen. Na Japan en Cremona werd de nieuwe Honda Civic nu ook uit de doeken gedaan op het Salon van Genève. LADA Sport van zijn kant gaf de nieuwe livrei van de Granta WTCC vrij in Togliatti, het hoofdkwartier van constructeur AVTOVAZ en lanceerde er tevens een sportieve straatversie van de wagen.
  • St. Paul

RML Chevrolet Cruze
RML Chevrolet Cruze
Het Britse RML dat pas laat Yvan Muller en Tom Chilton als rijders voor de voortaan privé ingeschreven Chevrolet Cruze's bevestigde, ging voor zijn eerste uitje testen op Snetterton en Brands Hatch. Yvan Muller die voor het eerst sinds de Macau-finale weer achter het Chevy-stuur kroop, had er na twee uurtjes al een goed oog in. De Fransman hoopt ook nu nog de vruchten te kunnen plukken van de in de voorgaande jaren opgebouwde voorsprong op de concurrentie. RML-nieuwkomer Tom Chilton ontdekte de Cruze en vond hem erg neutraal reageren, waardoor je je al eens een foutje kan permitteren. "Momenteel probeer ik het gedrag en de set up van de auto te doorgronden. Kleine wijzigingen blijken grote verschillen te genereren, voor mij het bewijs hoe goed dit chassis wel is."

BMW 320 TC Wiechers-Sport
BMW 320 TC Wiechers-Sport
Wiechers-Sport en Liqui Moly Team Engstler vonden elkaar op de Slovakia Ring waar de weersomstandigheden bizar genoeg geen stokken in de wielen staken. Freddy Barth had na afloop van zijn eerste rit met de Wiechers-Sport BMW 320 TC 450 kilometers op de teller staan. De Zwitser focuste zich voornamelijk op het uittesten van verschillende set ups en voelde zich zowel achter het stuur van de achterwiel aangedreven BMW als binnen zijn nieuwe team op zijn gemak.

BMW 320 TC Team Engstler
BMW 320 TC Team Engstler
Ook teambaas Franz Engstler en Charles Ng experimenteerden hoofdzakelijk met uiteenlopende set ups. Engstler testte daarenboven nieuwe Pagid remblokken die speciaal voor de snelle Monza-omloop werden ontworpen.

Darryl O’Young van zijn kant mocht op de Italiaanse Adria International Raceway voor het eerst de ROAL Motorsport BMW 320 TC aan de tand voelen tijdens een tweedaagse testsessie van in totaal 500 km.

ROAL Motorsport aan het werk
ROAL Motorsport aan het werk
Teambaas Roberto Ravaglia stelde zeer tevreden te zijn over de manier waarop de man uit Hong Kong deze eerste kennismaking afwerkte. "Darryl wist zich snel aan de wagen aan te passen en dat was niet zo evident aangezien hij tot dan nog nooit met een achterwiel aangedreven toerwagen had gereden." Ravaglia ziet zijn nieuwe rekruut na de nakende test in Monza meteen meestrijden voor de titel in de Yokohama Trophy.
"De auto voelde dadelijk goed aan en mijn vertrouwen groeide naarmate de test vorderde" aldus O'Young zelf. "De samenwerking met het team verliep vlot; ik kijk al uit naar de volgende test in Monza maar voel me  klaar voor de eerste racedag want ik sta reeds verder dan in voorgaande jaren, toen ik nooit de kans kreeg vooraf te gaan testen."

Bamboo Engineering Chevrolet Cruze
Bamboo Engineering Chevrolet Cruze
O'Young's ex-team, Bamboo Engineering, trok voor de shake down van de Chevrolet Cruze's van Alex MacDowall en James Nash richting Rockingham Speedway waar het team met typisch Brits weer werd gekonfronteerd. Regen gooide roet in het eten en het team had na afloop minder kilometers op de teller dan verhoopt. Smaakmaker MacDowall kroop voor het eerst sinds zijn zware crash in Macau achter het stuur van de Cruze terwijl Nash, vorig jaar nog met de Ford Focus onderweg, de Chevrolet ontdekte.

Mehdi Bennani Proteam Racing
Mehdi Bennani Proteam Racing
Mehdi Bennani en diens Proteam Racing hadden meer geluk en werkten in het Italiaanse Magione in zonnige omstandigheden een tweedaagse test af met de BMW 320 TC. Bennani totaliseerde 400 km zonder technische problemen te hebben gekend. De Marokkaan testte er onder meer nieuwe schokdempers wat resulteerde in een verbetering van het eigen baanrecord.

Nieuwbakken teambaas Stefano d'Aste ging dan weer proefdraaien in Franciacorta waar hij ook fier de groen-wit-rode livrei van zijn PB Motorsport BMW 320 TC showde.

Foto's: FIA WTCC en Hans van Onsem




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 10 maart 2013.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons