van der Horst

50 miljoen minder TV kijkers in 2013

Start Grote Prijs van Japan
Start Grote Prijs van Japan
Het aantal kijkers dat het Formule 1 seizoen volgde op TV ging fel achteruit ten opzichte van 2012, van 500 miljoen naar 450 miljoen. De landen waar de kijkcijfers het meeste daalden waren Brazilië en China, net twee van de belangrijkste markten voor de betrokken constructeurs. De dominantie van Vettel wordt gezien als een van de voornaamste redenen dat vele kijkers afhaakten op het einde van het seizoen. Een spannender verloop dit jaar moet beterschap brengen en daarvoor moeten de nieuwe technische regels en vooral het dubbele aantal te verdienen punten bij de laatste race zorgen. Vele specialisten vrezen dan weer dat de lelijke look van de huidige generatie wagens veel mensen zal doen afhaken, temeer daar de FIA besliste om dit jaar niets te ondernemen om af te raken van de afschuwelijke neuspartijen.
Sebastian Vettel - Red Bull Racing
Sebastian Vettel - Red Bull Racing
De laatste jaren daalde het aantal TV kijkers ieder seizoen langzaam maar gestadig, maar in 2013 was er een echte terugval . De dominantie van Sebastian Vettel wordt met de vinger gewezen als een van de oorzaken voor minder kijkcijfers, maar het is geen geheim dat de verhuis van de uitzendingen naar privé betaalzenders een belangrijke rol speelt. Zo daalde het aantal kijkers in China, waar de uitzendrechten verhuisden van de nationale zender CCTV naar 13 lokale stations, met 29,8 miljoen. Ook de overgang van TF1 naar Canal+ resulteerde in Frankrijk voor een daling van bijna 6 miljoen kijkers. Eigenaardig genoeg was er ook in Duitsland, thuisland van Vettel, minder interesse voor de F 1, de kijkcijfers daalden met 8,7%.

Daartegenover staan Groot Brittannië en Italië waar er een lichte stijging in het aantal TV kijkers van respectievelijk 1,7 en 2,9% genoteerd werd. De uitzondering is de Verenigde Staten waar meer dan 11 miljoen mensen de formule 1 volgden tegenover nog geen 2 miljoen het jaar ervoor, de toevoeging van een Grote Prijs in Austin Texas zal daarvoor grotendeels verantwoordelijk zijn.       

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op maandag 3 februari 2014.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons