van der Horst

NASCAR Finals Zolder: Reacties na de race

Bert Longin
Bert Longin
Bert Longin mocht op zondag 13 oktober nog één laatste keer juichen bij de finale van het Belcar Endurance Championship op Circuit Zolder. Longin hing nadien namelijk - letterlijk - zijn helm aan de haak, al zullen we de sympathieke Vlaams-Brabander zonder twijfel nog wel in actie zien op en rond de Belgische circuits. Samen met zoon Stienes en Peter Guelinckx won hij met verve de laatste Belcar-race van 2024. De twee Belgium Racing-duo's - Derdaele/Lauryssen en Cool/Norden - flankeerden de zevenvoudig winnaar van de 24 Uur van Zolder, waarbij de Vlaamse tandem zich eveneens verzekerde van de Belgische titel uithouding op circuit.
Stienes Longin
Stienes Longin
Stienes Longin(PK Carsport Audi R8 LMS GT2 #1 - Winnaar algemeen, winnaar GTA): "We hebben deze race alles uit de kast gehaald. Het al dan niet winnen van de titel hadden we niet zelf meer in de hand en daardoor hebben we eigenlijk bevrijd kunnen rijden. Bij de start behield mijn vader de leiding en nadien hebben we besloten om tijdens de neutralisatie te pitten en heb ik een kloof kunnen slaan, gezien we als enige die strategische keuze maakten. Peter Guelinckx heeft vervolgens het werk afgemaakt. Een zege is leuk om een seizoen af te sluiten en geeft ons vooral een prachtige kans om mijn vader gepast afscheid te laten nemen van de autosport."

IR Pwrd by GRT Motorsport - BMW G20 CS
IR Pwrd by GRT Motorsport - BMW G20 CS
Ive Van Der Aa(IR Pwrd by GRT Motorsport BMW 330i #57 - 14e algemeen, derde TB): "Ik ben aan het einde van mijn stint, in het slot van de race, zonder benzine gevallen! Echt doodzonde, een dom defect aan de tankinstallatie, maar zo'n dingen gebeuren nu eenmaal. We zijn de pits nog komen opzoeken, maar konden niet meer bijtanken. Ik ben vervolgens terug de baan op gereden, maar dan vrij snel stilgevallen, waardoor we moesten binnengetakeld worden. Een beetje jammer om het seizoen zo te eindigen, maar zeker geen domper op de feestvreugde. Ik kijk meer dan tevreden terug op ons allereerste seizoen in de autosport. We hebben heel wat kilometers gemaald en veel ervaring opgedaan, dat was voor de start het doel. Daarbij hebben we bovendien enkele keren van het podium mogen proeven. We gaan nu tijdens de winter bekijken hoe volgend seizoen aan te vangen, want dit smaakt absoluut naar meer."

VP-Racing - Audi RS3 LMS
VP-Racing - Audi RS3 LMS
Olivier Bertels (VP Racing Audi RS3 LMS #747 - 9e algemeen, 2e TA): "Ik kende een goede start en zowel Nick als ik hadden een sterke pace. Wij besloten niet te pitten tijdens de FCY, maar de Cupra deed dat wel. Daardoor hebben ze wel heel wat tijd op ons goed gemaakt, ook omdat we eigenlijk te veel getankt hebben. Als je weet dat 1 liter tanken ongeveer overeenstemt met 1 seconde tijdsverlies... dat tikt snel door. We kwamen 8 seconden na de Cupra terug de baan op, maar ik vocht een leuke strijd met Maxim (Van den Hove, red.) en kon hem op de piste terug passeren. Bij mijn tweede stopn drukte ik per ongeluk op de FCY-knop in plaats van de pit speed limiter, waardoor ik te snel reed en we een drive-through kregen. Aan de meet kwamen we minder dan anderhalve seconde tekort en dat is vrij bitter als je weet hoe en waar we tijd verloren. We trekken ons echter allebei op aan onze goede snelheid op de piste en blikken tevreden terug op het seizoen. Ons eerste jaar met deze auto, mijn eerste seizoen met Nick; we worden kampioen en hebben het seizoen mee kleur gegeven."

VDW Motorsport - BMW E46
VDW Motorsport - BMW E46
Ron Van de Water (VDW Motorsport BMW E46 #83 - 11e algemeen, winnaar TB): "Opnieuw gewonnen, onze vierde zege van het seizoen. Eigenlijk ging het voor zowel Nico als mijzelf vrij vlot, weinig bijzonders te melden. We hebben als VDW Motorsport ook dit seizoen onze stempel gedrukt op de Belcar vind ik. We wonnen vier van de vijf races waar we aan de start stonden en bij de 24 Hours of Zolder kenden we een mechanisch probleem dat ons de zege kostte. Ik ben echter tevreden over ons jaar, en ook Nico is content."

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Dylan Derdaele (Belgium Racing Porsche 911 GT3 Cup #99 - 2e algemeen, 2e GTA): "We wilden koste wat kost de risico's vermijden deze wedstrijd om onze titel veilig te stellen. We wisten dat de Audi snel was en daarom besloten we om bij de start niet aan te vallen. Ik ging echter teveel van het gas en daardoor konden twee Porsche die achter ons stonden plots doorstoten, zonder dat ik dat besefte. Ik stuurde in, kwam in aanraking met hen en spinde. Daardoor vielen we helemaal terug naar de laatste plaats, maar we hebben vervolgens de race goed ingedeeld en Jan heeft op't einde nog op prachtige wijze de tweede plaats gaan terughalen. Hoewel we die tweede plaats mathematisch niet nodig hadden, is het wel een mooie beloning voor het team dat we met onze beide wagens op het ereschavot eindigen. Ook mijn felicitaties aan Michael en Sacha, ze reden een sterke race en hebben de Audi lang onder druk kunnen zetten."

Tip Top by NGT - Porsche Cayman GT4 RS
Tip Top by NGT - Porsche Cayman GT4 RS
Arthur Peters (Tip Top by NGT Racing Porsche Cayman #63 - 7e algemeen, winnaar GTB): "Het liep dit weekend niet zo vlot als we gewend zijn eigenlijk. Gezien we reeds zeker waren van de GTB-titel, besloten we om tijdens de kwalificaties niet het onderste uit de kan te halen. We reden die kwalificaties op oude banden en startten daardoor niet vanaf de pole. De wedstrijd zelf was vrij lastig, vooral op vlak van grip; iets dat we niet gewend zijn uit de andere races eerder dit jaar. Mogelijk hadden de koudere temperaturen of het rubber van de NASCAR-wagens daar iets mee te maken, we gaan analyseren en kijken wat wa vinden. Omdat we toch wel wat bandenslijtage hadden, besloten we om beide linkerbanden te wisselen. Nadien viel onze concurrent in de klasse uit, waardoor we zorgeloos naar de zege konden rijden. Een beetje jammer dat er wat weinig concurrentie was dit jaar, maar zowel Kenny als ikzelf mogen tevreden zijn. We komen supergoed overeen, de samenwerking verliep echt vlot; er zijn geen ego's en dat was de sleutel tot succes."

Michael Cool
Michael Cool
Michael Cool (Belgium Racing Porsche 911 GT3 Cup #98 - 3e algemeen, 3e GTA): "Een enorm sterke race die we besluiten op het podium, dat is de samenvatting. Mijn eerste race met Sacha, maar de samenwerking verliep echt goed. Hij geeft heel snel feedback aan de ingenieurs en ook qua set-up waren we een match. Ik ben tevreden van ons tempo dit weekend en ben enorm blij dat Dylan en Jan de titel hebben kunnen pakken. We hebben in de aanvangsfase de Audi mee wat onder druk kunnen zetten en nadien onze eigen race gereden."

Foto's: Georges de Coster - Gert Starckx - Thomas Smets



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op woensdag 16 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons