van der Horst

NASCAR Finals Zolder: Longin/Longin/Guelinckx winnen - Derdaele/Lauryssen kampioen

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Dylan Derdaele en Jan Lauryssen hebben in hun Porsche 911 GT3 Cup #99 de titel gepakt in het Belcar Endurance Championship 2024, al werd het beslist geen walk in the park nadat het duo in de openingsronde teruggeslagen werd naar de allerlaatste plaats. Titelconcurrenten Bert en Stienes Longin en Peter Guelinckx deden in hun PK Carsport Audi R8 LMS GT2 wat ze konden, maar zelfs een zege hield het Belgium Racing-duo niet meer van de Belgische titel, nadat de groepen van Patric Derdaele en Jan Gabriëls vorige wedstrijd reeds de kroon in de Porsche Endurance Trophy Benelux op zak staken. Beide Porsche van het team finishten op de overige podiumtreden, met de kampioenen-Porsche #99 voor de zusterwagen #98 van Michael Cool en Sacha Norden.
  • Hamofa Performance
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Drama bij de start van de slotmanche van het Belcar Endurance Championship! De Belgium Racing Porsche 911 GT3 Cup van Dylan Derdaele kent een slechte start en komt in de Eerste Linkse in aanrijding met de gelijkaardige bolide van YDM Racing met Jarne Geussens aan het stuur, die op zijn beurt de MM Racing Porsche met Mick Meurrens aan het commando raakt. De oranje Porsche van de puntenleiders spint en valt terug tot de allerlaatste plaats, een waar horrorscenario dus voor de kampioenen in de Porsche Endurance Trophy Benelux!

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Vooraan houdt de afscheidnemende Bert Longin de kop, maar Sacha Norden lost niet en blijft op de achterbumper van de Vlaams-Brabander. Na 25 minuten wedstrijd komt er een korte Full Course Yellow-neutralisatie, waarbij leider Bert Longin als enige koploper de pitstraat induikt om het stuur over te geven aan zoon Stienes. Norden erft de leiding, voor Jarne Geussens en Gilles Renmans. Na een halfuur race volgt er opnieuw een FCY-neutralisatie vanwege een bandenstapel die op de rijlijn staat in de Thierry Boutsen Chicane, waarbij de beide GTB-bolides de pitlane induiken.

Belgium Racing Team - Porsche 911 GT3 Cup type 992
Belgium Racing Team - Porsche 911 GT3 Cup type 992
Eens de groene vlag terug zwaait, maakt Stienes Longin er vooraan een ware demonstratie van. Hij zet iedereen behalve Jarne Geussens op de tweede plaats op een ronde, alvorens het stuur door te geven aan Peter Guelinckx met een veertig tal minuten op de klok. Jan Lauryssen, die de rijtaken op de #99 overgenomen had van Dylan Derdaele, dichtte gestaag het gat op teamgenoot Michael Cool, die Sacha Norden had afgelost.

YDM Racing - Porsche 911 GT3 Cup type 992
YDM Racing - Porsche 911 GT3 Cup type 992
Met nog tien minuten op de klok, ligt P2-P4 op een zakdoek. Cool gaat voorbij aan Evren Yondem voor de tweede plaats en iets later passeert ook een ontketende Jan Lauryssen hem in de Eerste Linkse wanneer Yondem gehinderd bij het dubbelen van Rik Renmans in de SpeedLover Porsche. De Kempenzoon hield niet in en 2 minuten later stootte hij door naar de tweede plaats.


Podium GTA
Podium GTA
Uiteindelijk komt de zege van de Audi niet meer in het gedrang; een tweede triomf voor PK Carsport dit seizoen en bovendien ook een tweede zege op rij, na een leemte van twee jaar. Bovendien is dit ook een magnifiek saluut voor Bert Longin, die zijn afscheid van de competitieve autosport aankondigde. De achtvoudig Belcar-kampioen en zevenvoudig winnaar van de 24 Uur van Zolder mag terugblikken op een meer dan geslaagde autosportcarrière, die gepast gelauwerd werd dit weekend.

Tip Top by NGT - Porsche Cayman GT4 RS
Tip Top by NGT - Porsche Cayman GT4 RS
In GTB was de zege voor Arthur Peters en Kenny Herremans in hun TipTop Rent Porsche Cayman GT4 RS, nadat de enige andere wagen in de klasse de finish niet haalde. De Saber Management Racing Porsche Cayman GT4 RS Clubsport besloot op de tweede en laatste plaats in de klasse, maar Denis Vanmol en Frédéric Bouvy ontbraken op het ereschavot nadat ze de wagen in de pitlane dienden te parkeren.


Cupra primus in toerisme

Podium TA American Festival
Podium TA American Festival
In TA zegevierde de Cupra van vader en zoon Gunter en Maxim Van Den Hove, na een drive-through voor de VP Racing Audi RS3 LMS van Olivier Bertels en Nick Van Pelt. Alexander Borgmans soleerde in zijn BMW M235i Racing naar de bronzen medaille. De JDK by G&A Racing BMW van Julie Kenis en Juna-Jane De Keersmaecker viel uit met remproblemen.

Podium TB American Festival
Podium TB American Festival
VDW Motorsport-boys Ron Van De Water en Nico Vangeel wonnen wederom de TB-klasse na een probleemloze wedstrijd in de grijze BMW E46. Tom en Guido Wercxk pakten de tweede plaats in de JJ Motorsport BMW 330i. In een gelijkaardige wagen finishten Ive Van Der Aa, Geoffrey Verkoyen en David Vyncke op de derde plaats nadat ze in de eindfase zonder benzine vielen en niet meer konden bijtanken. De wagen haalde de meet niet.

Yana Loeman en Jorg Hendrix wonnen de TC-klasse op P13 algemeen, voor Peter Bens en Ellen Leysen in de citroengele Abarth Assetto Corse. Ignace Van Den Broeck en Florent Vandevelde haalden in hun Renault Clio de meet niet, maar werden nog als derde geklasseerd.

--- Uitslag Belcar Endurance NASCAR Finals 2024 (pdf) ---

Foto's: Gert Starckx - Thomas Smets



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 13 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons