van der Horst

ERC: Paddon volgt zichzelf op als kampioen

Hayden Paddon - Hyundai i20 Rally2
Hayden Paddon - Hyundai i20 Rally2
Hayden Paddon is voor de tweede keer op rij Europees kampioen. De 37-jarige Nieuw-Zeelander had in de slotmanche genoeg aan de derde plaats om zich te verzekeren van de titel. De winst in Rally Silesia, in Polen, was voor de Italiaan Andrea Mabellini.
Mikolaj Marczyk (Skoda) was de eerste leider na winst op de slotproef, maar op de tweede dag nam Hayden Paddon (Hyundai) meteen de regie in handen. De Nieuw-Zeelander moest vooral Mathieu Franceschi (Skoda) in de gaten houden, maar leek toch gebrand om de kers op de taart te zetten.

Paddon kreeg echter Andrea Mabellini (Skoda) niet afgeschud. Het verschil werd nooit groter dan een zevental seconden. Op de slotdag, zondag, bouwde Paddon wat marge in, en liet hij Mabellini de leiding pakken. Hij bracht zichzelf nog in de problemen door in de voorlaatste proef nog twee kostbare foutjes te maken. De Hyundairijder nam daarna geen enkel risico en zag in de slotproef ook nog een sterke Jon Armstrong (Ford) voorbij wippen.

Mabellini scoort zo zijn eerste Europees succes. De Italiaan haalde het met 18 seconden op Armstrong en 19 op Paddon. Voor Paddon is het de tweede Europese titel op rij. Uitdager Franceschi kwam nooit in het stuk voor en eindigde vijfde. De Belg Amaury Molle was op weg naar een plaats in de top 15, maar verloor in de slotproef nog vier minuten. Hij eindigde 23ste.

De Rally Silesia was de slotmanche van het ERC.

Foto: FIA ERC
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op maandag 14 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Silesia.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons