Wereldkampioenen schakelklassen gekroond in Portimao

Giusepe Palomba
De Kartodromo Internacional do Algarve ontving afgelopen weekend het FIA Wereldkampioenschap karting voor de KZ schakelklasse alsook de WorldCup KZ2 en de FIA Karting International Super Cup - Masters. Het herfstachtige weer speelde vooral op de eerste dagen van het WK een belangrijke rol, want de finales werden gisteren uiteindelijk in droge omstandigheden afgewerkt. De titels zijn voor Palomba, Bertuca en Abasse.
Start KZ
Start KZ
Giusepe Palomba mag zich wereldkampioen KZ noemen. De koninginnenklasse levert altijd spannende wedstrijden op en dat was op dit WK niet anders. Senna Van Walstijn startte het weekend met de poleposition en de Nederlander vocht in de finale een mooi duel uit met Pedro Hiltbrand waar Palomba uiteindelijk van wist te profiteren toen Van Walstijn de leiding van de Spanjaard weer wou overnemen en ze beiden breed gingen. Palomba reed daarna vastberaden richting de titel. Van Walstijn werd tweede, net voor Hiltbrand op plaats drie.

Christian Bertuca
In de KZ2 klasse, met meer dan 100 deelnemers aan de start werd het weekend gedomineerd door Christian Bertuca. De birelART piloot pakte op vrijdag de pole, won zijn vijf kwalificatieheats en de Super Heat op zondag. De Italiaan reed ook de volledige finale op kop, al vormde de Braziliaan Matheus Morgatto wel een mogelijke bedreiging. Bertuca bleef wel controleren en zegevierde voor Morgatto en de Finn Paavo Tonteri. In de KZ2 verschenen er met Lenn Nijs en Elie Goldstein ook twee Belgen aan de start. Beide heren konden zich niet plaatsen voor een plaats in de finale. Goldstein eindigde op een 77e plaats, de Brusselaar met enkele Europese titels achter zijn naam had ongetwijfeld op meer gehoopt. Lenn Nijs werd 60e. Het was voor de Limburger zijn vijfde wedstrijd in de KZ2 klasse, en dus zijn eerste WK. Nijs mistte wat ervaring in de natte kwalificaties op vrijdag en kende motorproblemen in de laatste Super Heat waardoor een plaats in de finale onmogelijk werd.

Bij de Masters is de titel voor Anthony Abasse. De ervaren Fransman was de topfavoriet en lostte die rol volledig in, hoewel het in de finale nog spannend werd tussen hem en de Nieuw Zeelander Daniel Bray. Davide Foré finishtte op plaats drie en daarmee voegt de Italiaan een zoveelste medaille toe aan zijn indrukwekkende palmares.

Foto's: FIA Karting

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 14 oktober 2024.