van der Horst

Belgian ASAF Karting Series: Trophée des Ardennes: Nabeschouwing van de organisatoren

Niet minder dan 133 rijders waren ingeschreven en de zon was op het rendez-vous. De tweede manche van de Belgian ASAF Karting Series voldeed meer dan aan de verwachtingen. In het algemeen kon men zeggen dat diegenen die de openingsproef in Mariembourg hadden gedomineerd, niet hebben bevestigd in Francorchamps. Het leidde tot een hergroepering van de posities in de tussenstand van de diverse klassementen. Dat belooft voor het vervolg van het seizoen!
Op de piste van Francorchamps werd het nieuw gelegde asfalt opgewarmd door de zon. De Belgian ASAF Karting Series maakten een mooie tweede meeting door met de Trophée des Ardennes. Met 133 rijders op de afspraak en gevechten over de hele lijn en meerdere omwentelingen hebben de toeschouwers, die zich op de graskant hadden geïnstalleerd, zich zeker niet verveeld!

X30 Junior: De Pauw met de dubbelslag

Pole position, dubbeloverwinning en de leiding in het X30 Junior kampioenschap (13-16 jaar). Doorgaans op het elan van zijn goede prestatie in het Europese kampioenschap KF-Junior, had Ulysse De Pauw goede redenen om tevreden terug te keren uit Francorchamps. Toch domineerde de jongeman uit Waver niet nadrukkelijk. Integendeel zelfs! Tijdens de eerste race zegevierde hij in het duel met Tristan Földesi terwijl tijdens de tweede confrontatie hij op een bepaald moment zelfs pas vierde was in een geanimeerde kopgroep met Gilles Magnus, Maxime Drion en Tristan Földesi, die opnieuw tweede werd bij het vallen van de finishvlag. In het dagklassement worden De Pauw en Földesi op het podium vergezeld van Gilles Magnus. Maxime Drion en Kenny Roosens vervolledigen de top 5 voor Anthony Lambert, Ugo de Wilde, Michelangelo Amendola, Anthony Moonen en Anthony Bonduel. Dimitri Thriskos, de dubbele winnaar van Mariembourg, kende een zwart weekend en hij klasseerde zich slechts op een 12de plaats. Daardoor valt hij terug naar de derde plaats van het kampioenschap.

X30 Master: Lefevre en Corthals verdelen de overwinningen

De leider van het kampioenschap, Julien De Bolle, werd gewond in een verkeersongeluk en kon uiteindelijk zijn kansen in de X30 Master (ouder dan 25 jaar of meer dan 80 kg) niet echt verdedigen. Luc Lefevre liet de kans niet liggen om uit te lopen in de voorlopige kampioenschapsstand met een pole positie en een autoritaire overwinning in de eerste race. Hij was goed op weg om dit exploot te herhalen toen de Brusselaar remproblemen kende. Dat liet Pierre-Yves Corthals, al tweede in de eerste wedstrijd, toe om weer langszij te komen. Een misverstand met een achterligger haalde het klassement van deze tweede race overhoop. De ex-WTCC rijder liet de kans niet liggen. Met elk een overwinning op hun naam stonden de rijders gelijk in het dagklassement. Uiteindelijk besliste dus de tijd die ze behaalden tijdens de trainingen en kwam het voordeel aan Luc. Op de kleinste trede van het podium stond Adrien Devert, die zijn status als ontdekking van het seizoensbegin bevestigde. Hij nam de maat van vice-kampioen Gilles Smits, derde in het kampioenschap achter Lefevre en Corthals, maar ook van een Alexandre Blavier in een uitstekende vorm. Laurent Raymaekers strandde aan de poort van de top 5 voor Grégory Tytens, Zaccaria Yahiaoui, regerend kampioen Guy Collignon (die een podium voor ogen had tijdens de tweede manche maar eruit gereden werd door een achterligger) en ook nog Alexandre Lepowic. Voor zijn debuut in de karting maakte rallyrijder Olivier Cartelle indruk met zijn goede tijden (hij liet zelfs de beste chrono van het hele weekend in de race noteren) maar hij werd het slachtoffer van mechanische problemen en van een aanrijding die hem ervan weerhielden om zijn prestaties te bevestigen met een concreet resultaat. Word zeker vervolgd!

X30 Senior: overwinningen voor Compère en Potty

De Fransman Victor Compère was al de winnaar van de eerste manche van de X30 Senior (vanaf 15 jaar) na een mooi gevecht met François Bécamel en Maxime Potty, maar kon dit niet herhalen in de tweede. Hij zag de overwinning door zijn vingers glippen in de laatste bocht. Maxime Potty, regerend kampioen X30 Junior plaatste zich opnieuw op de eerste rang (pole en een overwinning) nadat hij een moeizaam weekend kende in Mariembourg. In het gezamenlijke klassement van de twee races, ging de dagoverwinning naar Victor Compère voor Maxime Potty en François Bécamel, de winnaar van vorig seizoen. Romain De Leval kon zich nooit mengen in de strijd om de overwinning maar scoorde toch punten in het kampioenschap door tweemaal vierde te eindigen. Dat laat hem toe aan de leiding te blijven in de tussenstand. Noteren we nog de mooie 5de plaats in het dagklassement van Julien Lefort, die voorging aan Thomas Herbecq, Vincenzo Schillaci, Jurgen Sinty (de oudere broer van Johan), Darragh Adriaenssens en Christopher Van de Merckt. Geen geluk voor Olivier Palmaers (twee opgaves), Thibaut Haublin (één opgave), Samuel Lay (ongeval en daarna opgeklommen tot de 8ste plaats) en Simon Delvenne (een opgave en een 9de plaats). Allemaal rijders die meer hadden kunnen bereiken mits ze iets meer meeval hadden gekend.

X30 Shifter: de wraak van Paul

Romain Paul moest tweemaal opgeven tijdens het openingswedstrijd in Mariembourg en nam op onnavolgbare wraak in de X30 Shifter (karts met versnellingsbak) in deze Trophée des Ardennes. De rijder uit Chaumont-Gistoux maakte in de eerste race snel komaf met poleman Amaury Bonduel en reed enkele uren later eenzaam naar een tweede succes. Amaury Bonduel zou tweemaal als tweede over de streep moeten gegaan zijn achter Romain Paul, maar hij dacht in de tweede race de finishvlag een ronde te vroeg gezien te hebben… en hij liet zo de tweede plaats aan de kampioen 2013: Thomas Cypers. Benoit Pécasse kon niet deelnemen aan de kwalificatieritten door een defecte motor maar trakteerde zichzelf op een mooie inhaalrace naar de laagste podiumtrede. Dat laat hem toe om in de tussenstand van het klassement in te lopen op Amaury Bonduel, die uiteindelijk 4de werd. Een regelmatig presterende Rémi Theunissen nam de 5de plaats in beslag voor Frederic op de Beeck, Geoffroy Danloy, Alexandre Tombeur, Giovanni Scamardi en Benoît Danloy.

X30 Cadet: Manguette grijpt zijn kans

Met reeds vanaf de kwalificaties vier rijders binnen 79/1000e van een seconde (Antoine Potty, Keziah Manguette, Martin Hébette en Léo Bernard), kondigden de debatten zich geanimeerd aan in de X30 Cadet (11-13 jaar) en dat waren ze ook! Het was nochtans O’Neill Muth, 5de in de trainingen, die zich de overwinning in de eerste manche toe eigende na een rode vlag. De wedstrijd werd stilgelegd na een ongeval tussen de twee winnaars van het openingsweekend: Elie Goldstein en Antonio Ipaolo. Gelukkig waren beide rijders ongedeerd, ze betwistten zelfs nog de tweede race enkele uren later. Achter O’Neill Muth vonden we Antoine Potty, Keziah Manguette, Martin Hébette en Léo Bernard. Maar een botsing bij het vertrek van de tweede race schakelde onmiddellijk O’Neill Muth en Léo Bernard uit. Keziah Manguette profiteerde van dat akkefietje en reed naar zijn eerste overwinning van het seizoen. Dat maakt dus 4 winnaars in evenveel races. Hugo Ravet was ziek in de ochtend en lanceerde zich in de eerste race van een laatste positie op de startgrid. Hij maakte er echter een prachtige inhaalrace van naar de tweede plaats voor Martin Hébette, Louis Cipriani en Antoine Potty, die eveneens vertraagd werd door een startincident. Bij het optellen van de twee manches was het Manguette die de dagoverwinning opstreek voor Potty, Hébette, Ravet en Cipriani. In de tussenstand van het kampioenschap sluit iedereen dichter aan bij elkaar en vinden we nu vier rijders (Iapaolo, Hébette, Manguette et Potty) binnen de drie punten met Goldstein en Muth vlak daarachter.

Mini: Sinty wint, Janssen aan de leiding

De leerling-rijders van de categorie Mini (8-11 jaar) zijn ooit gierig als het op spektakel en mooie gevechten aankomt. Ze bewezen dat nogmaals deze zondag door met vijf rijders binnen de 79/1000e van een seconde te rijden in de kwalificaties. Evan Becerra tekende voor de pole position voor Arthur Ronvaux, Johan Sinty, Darek Egyed en Valon Janssen. Een aanrijding bij de start van de eerste race zou Darek Egyed beletten een goed resultaat te halen, maar hij werd in de kopgroep vervangen door Sasha Knaepen. De twee races waren fantastisch. Valon Janssen won de eerste koers met 57/1000e voorsprong slechts op Johan Sinty. In hun kielzog scoorden Evan Becerra en Arthur Ronvaux belangrijke punten. De recent gekroonde Kampioen van België, Johan Sinty, nam enkele uren later weerwraak en won de tweede race en tevens het dagklassement. Valon Janssen eindigde deze keer op de vierde plaats en kwam op de tweede plaats in het dagtotaal. Het liet hem toe de leiding over te nemen in het kampioenschap. De top 5 werd vervolledigd door Evan Becerra, Sasha Knaepen en Arthur Ronvaux. Bij de achtervolgers had Darek Egyed het laatste woord tegenover Kylian Rausens, Loris Randazzo, Noah Maton, Eliot De Busscher en Alessandro Tudisca.

KZ ASAF: Claes helemaal alleen

Sam Claes was duidelijk een klasse te sterk bij de KZ ASAF (karts met versnellingsbak) en pakte twee bijkomende overwinningen. Hij blijft dit seizoen vooralsnog ongeslagen. De kampioen 2012 mist evenwel tegenstand en greep twee eenzame overwinningen. Bernard Braboretz pakte tweemaal de zilveren plak. De top 5 wordt vervolledigd door Adriano Ledoux, Patrick Bongartz en Jean-Philippe Leroux.

EERP 250: de Clément familiezaak

Net als in Mariembourg bevestigde Michaël Bouvier dat hij de te kloppen man is in de EERP 250. Maar, net als in de openingswedstrijden moest hij éénmaal opgeven. Deze keer was het een lekke band, nog voor de start van de tweede race, die aan zijn ambities een einde maakte. Dat kwam goed uit voor Steve Clément, die zich net voor zijn vader Jean-Pierre kon plaatsen en die zelfs de dagoverwinning op zijn naam schreef! Michel Hallot vervolledigde het podium voor Cédric Mathelin en Jean-François Méan.

Promokart: Kevin Compère in zijn thuismatch

Kevin Compère woont op een boogscheut van het circuit van Francorchamps en wilde zijn stempel drukken op dit tweede weekend in de Promokart. De ‘arrive-and-drive’ formule wordt steeds populairder: ondanks twee forfaits om gezondheidsredenen stonden er 19 rijders aan de start! Kevin pakte de zaken grondig aan en won beide races voor Frédéric Preux. Deze laatste haalde toch nog de overwinning in de categorie -70 kg als troostprijs voor Gauthier Derenne en Christophe Thomas. Julien Duriau bevestigde zijn goede prestatie van Mariembourg en eindigde op de tweede plaats van de categorie +70 kg terwijl de verrassing kwam van Francesco Pulci, die op het podium klom voor Patrice Marette en Benjamin Schepers. In een geanimeerd peloton was de strijd hevig en noteren we de ereplaatsen van Luc Lemal, Benoît Lays, Stéphane Halleux, Fabrice Kessen en Julien Essers.
 
De Belgian ASAF Karting Series hebben hun derde afspraak in het hartje van de zomer, op 10 augustus, op het Franse circuit van Ostricourt. Deze Trophée du Nord markeert ook het midden van het seizoen en de titelkandidaten zullen verplicht zijn om present te geven. Kortom, ook deze wedstrijd is opnieuw de moeite van de verplaatsing waard.

Resultaten Trophée des Ardennes:

Mini: 1. J. Sinty (36+40=76); 2. V. Janssen (40+31=71); 3. Becerra (33+36=69); 4. S. Knaepen (30+33=63); 5. A. Ronvaux (31+30=61); 6. D. Egyed (29+26=55); 7. K. Rausens (26+29=55); 8. L. Randazzo (27+28=55); 9. N. Maton (25+27=52); 10. E. De Busscher (28+24=52); enz. (11 geklasseerd)
 
X30 Cadet: 1. K. Manguette (33+40=73); 2. A. Potty (36+30=66); 3. M. Hebette (31+33=64); 4. H. Ravet (26+36=62); 5. L. Cipriani (29+31=60); 6. O. Muth (40+18=58); 7. N. Collinet (27+25=52); 8. A. Van Laer (24+27=51); 9. M. Gonsette (28+22=50); 10. Fr. Chappard (21+28=49); enz. (19 geklasseerd)
 
X30 Junior: 1. U. De Pauw (40+40=80); 2. Tr. Földesi (36+36=72); 3. G. Magnus (33+33=66); 4. M. Drion (31+31=62); 5. K. Roosens (29+30=59); 6. A. Lambert (30+29=59); 7. U. de Wilde (28+28=56); 8. M. Amendola (27+27=54); 9. A. Moonen (23+26=49); 10. A. Bonduel (24+24=48); enz. (18 geklasseerd)
 
X30 Senior: 1. V. Compère (40+36=76); 2. M. Potty (33+40=73); 3. Fr. Bécamel (36+33=69); 4.R. De Leval (31+31=62); 5. J. Lefort (29+30=59); 6.Th. Herbecq (26+29=55); 7. V. Schillaci (21+28=49); 8. J. Sinty (22+25=47); 9. D. Adriaenssens (23+24=47); 10. Chr. Van de Merckt (24+23=47); enz. (22 geklasseerd)
 
X30 Master: 1. L. Lefevre (40+36=76); 2. P.-Y. Corthals (36+40=76); 3. A. Devert (33+31=64); 4. G. Smits (30+33=63); 5. A. Blavier (31+30=61); 6. L. Raymaekers (28+27=55); 7. Gr. Tytens (26+29=55); 8. Z. Yahiaoui (27+24=51); 9. G. Collignon (29+20=49); 10. A. Lepowic (24+25=49); enz. (19 geklasseerd)
 
X30 Shifter: 1. R. Paul (40+40=80); 2. Th. Cypers (33+36=69); 3. B. Pécasse (31+33=64); 4. A. Bonduel (36+24=60); 5. R. Theunissen (29+30=59); 6. Fr. Op de Beeck (34+31=55); 7. G. Danloy (30+25=55); 8. A. Tombeur (27+27=54); 9. G. Scamardi (26+28=54); 10. B. Danloy (25+29=54); enz. (12 geklasseerd)
 
EERP 250: 1. St. Clément (36+40=76); 2. J.-P. Clément (30+36=66); 3. M. Hallot (33+33=66); 4. C. Mathelin (31+31=62); 5. J.-Fr. Méan (29+30=59); 6. M. Bouvier (40+0=40) (6 geklasseerd)
 
KZ ASAF: 1. S. Claes (40+40=80); 2. B. Braboretz (36+36=72); 3. A. Ledoux (33+31=64); 4. P. Bongartz (29+33=62); 5. J.-Ph. Leroux (31+29=60); 6. J. Vanderus (30+30=60); 7. P.-Y. Delamotte (0+0=0) (7 geklasseerd)
 
Promokart -70kg: 1. Fr. Preux (40+40=80); 2. G. Derenne (36+36=72); 3. Chr. Thomas (33+33=66) (3 geklasseerd)
 
Promokart  +70kg: 1. K. Compere (40+40=80); 2. J. Duriau (36+36= 72); 3. Fr. Pulci (31+33=64); 4. P. Marette (33+29=62); 5. B. Schepers (29+31=60); 6. L. Lemal (28+30=58); 7. B. Lays (30+25=55); 8. St. Halleux (26+26=52); 9. F. Kessen (27+24=51); 10. J. Essers (23+27=50); enz. (16 geklasseerd)

Belgian ASAF Karting Series press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op donderdag 22 mei 2014.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons