van der Horst

Groot-Brittanië: Dubbele overwinning voor Arvid Lindblad

Arvid Lindblad
Arvid Lindblad
Met een dubbele overwinning op Silverstone, heeft Arvid Lindblad zich als een komeet naar voren geworpen in de titelstrijd van het Formule 3 kampioenschap. De Brit won voor zijn thuispubliek gisteren al de sprintrace en zegevierde vandaag opnieuw in de hoofdrace. De top drie in de tussenstand, aangevoerd door Gabriele Mini, ligt nu op negen punten van elkaar.
Het Britse GP weekend begon op vrijdag met wisselende weersomstandigheden en die lijn werd doorgetrokken tot en met de hoofdrace van vanochtend. De sprintrace van zaterdag stond aanvankelijk in de voormiddag gepland maar op weg naar de grid gingen al verschillende rijders van de baan. De omstandigheden bleken te gevaarlijk en dus verplaatste de wedstrijdleiding de eerste race naar 18.00 uur.

Noel Léon - Matias Zagazeta
Noel Léon - Matias Zagazeta
Noel Léon mocht vanaf de pole starten maar de VAR piloot kwam niet helemaal goed weg. Met zen drieën naast elkaar ging het naar bocht één, waar Lindlad de bovenhand haalde. De Prema Racing piloot nam vanaf plaats twee de leiding over en stond deze niet meer af. De openingsfase verliep vrij chaotisch, met eerst een virtuele safetycar en daarna een safetycar na een crash van Oliver Goethe en Max Esterson. De eerste uitvalbeurt, en finish buiten de punten, voor Goethe trouwens. Ook kampioenschapsleider Luke Browning kwam niet ongeschonden uit de strijd en moest vers rubber gaan halen na een touché van Tim Tramnitz. Lindblad reed weg bij alles en iedereen en had ruim zes seconden voorsprong op Léon en Zagazeta.

Vanochtend stond de hoofdrace op het menu met, jawel, opnieuw de hoofdrol voor de regenachtige omstandigheden. Rodin Motorsport piloten Voisin en Wisnicki waren de enigen die de baancondities droog genoeg achtten voor slicks, de overige 28 deelnemers kozen voor het regenrubber. Maar tegen het einde van de formatieronde hield de regen er mee op en kwamen heel wat rijders alsnog binnen voor slicks. Polesitter Luke Browning nam geen risico en behield zijn regenrubber waarmee hij de kop van de wedstrijd nam. Callum Voisin had in de openingsfase optimaal voordeel van zijn slicks. In geen tijd reed de Brit naar voren en rolde hij Esterson, Fornaroli en uiteindelijk ook Browning op om de leiding over te nemen. Ook de andere rijders die de gok naar slicks waagden waren duidelijk in het voordeel. Tot Sophia Floersch en Dino Beganovic met elkaar in aanraking kwamen en de safetycar naar buiten kwam. Het weer sloeg om en de regen deed opnieuw zijn intrede. Browning en Fornaroli waren opnieuw in het voordeel en gingen weer voorbij aan Voisin, die 10 seconden aan de broek kreeg voor inhalen buiten het circuit. Met nog vijftien minuten op de klok stopte het opnieuw met regenen.
Arvid Lindblad
Arvid Lindblad
De kop van het veld stond op regenbanden, maar de rijders die doorgingen op de slicks konden weer tempo maken en in de laatste vijf minuten waren de mannen op slicks duidelijk in het voordeel. Browning zag zijn voorsprong zienderogen slinken en Voisin pakte de kop weer terug. Daarachter vochten Mini en Lindblad de strijd om plaats twee uit, al bleek dat uiteindelijk de strijd om de zege te gaan worden, met de straf voor Voisin in het achterhoofd. Linblad haalde het van Mini en pakt zo de dubbel, op een circuit waar hij nog nooit een wedstrijd reed, en waar een Brit nog nooit een FIA F3 wedstrijd wist te winnen.

Arvid Lindblad's vorm zit duidelijk in de lift en ook Gabriele Mini doet uitstekende zaken in de tussenstand. De Italiaan is de nieuwe leider, met Lindblad op twee en Browning op drie. Er wachten met de Hongaroring, Spa en Monza nog drie afspraken maar de titelstijd was in jaren niet meer zo spannend!

Foto's: Georges De Coster.
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Formule 3 op zondag 7 juli 2024.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons