van der Horst

Diefstal uit auto: verzekering en preventietips

Preventie tegen diefstal
Preventie tegen diefstal
Auto’s zijn voor dieven vaak een makkelijke prooi. Even een raampje doen sneuvelen en die dure smartphone of laptop ligt voor het grijpen. Ook fototoestellen en gps-systemen worden vaak uit auto’s gestolen. In de eerste plaats is het belangrijk om diefstal te voorkomen en waardevolle spullen uit het zicht te bewaren. Als je toch slachtoffer bent geworden van diefstal, kun je je mogelijk tot jouw verzekeraar wenden.

Autoverzekering bij diefstal uit auto

Of de autoverzekeraar de schade dekt, is in de eerste plaats afhankelijk van welk type autoverzekering je hebt. De BA-autoverzekering dekt enkel de burgerlijke aansprakelijkheid – de schade die anderen door jouw toedoen oplopen – en niet de eigen schade. Deze autoverzekering zal dus niet tussenkomen bij diefstal uit jouw auto.
Als je daarentegen een uitgebreide omniumverzekering hebt, is dit enigszins anders. Dit is een erg waardevolle verzekering, maar het dekt enkel de schade aan het eigen voertuig. Het ruitje dat men stuk heeft geslagen, wordt met andere woorden vergoed door de omniumverzekeraar. Diefstal wordt ook gedekt, maar enkel diefstal van het voertuig zelf en niet diefstal van de spullen in het voertuig. Houd bovendien rekening met een franchise. Een deel van de schade is vrijwel altijd voor eigen rekening.

Woningverzekering bij diefstal uit de auto

De woningverzekering kan mogelijk een reddingslijn zijn bij gestolen spullen uit een auto, maar houd rekening met de polisvoorwaarden. In de eerste plaats moet diefstal in de polis zijn inbegrepen, dit is niet automatisch het geval. Ook moeten de gestolen items deel uitmaken van de door de polis verzekerde inhoud. Verder legt de polis vaak extra voorwaarden op. Er moet bijvoorbeeld sprake zijn van diefstal met braak, geweld of bedreigingen. Als de kofferbak van de auto gewoon open staat en de inhoud tijdens een verhuizing onbewaakt achter wordt gelaten, zal de woningverzekeraar de diefstalschade wellicht niet vergoeden. Als diefstal door de woningverzekering is gedekt, moet je bovendien ook rekening houden met een vergoedingsplafond. En hoe dan ook zal de verzekeraar het indienen van een klacht bij de politie verplichten.

Preventie is de sleutel tot veiligheid

Diefstal uit voertuigen is in opmars. Vooral in grote steden als Brussel, Luik, Charleroi en Antwerpen is het risico op diefstal hoger. Zelf kun je een aantal dingen doen om te voorkomen dat jouw auto een doelwit wordt. Parkeer je auto bijvoorbeeld op een goed verlichte plek, laat geen waardevolle items in het zicht achter en neem de boorddocumenten met je mee. Volgens de politie zijn vooral gps-toestellen, laptops, smartphones, autoradio’s en persoonlijke bezittingen (bankkaart, rijbewijs, portefeuille, identiteitskaart …) gegeerd. Sluit de wagen altijd af en toon dat er geen waardevolle spullen in de auto zitten, bijvoorbeeld door een leeg handschoenenkastje open te laten.
Verder raadt de politie aan om altijd aangifte te doen van diefstal en om een inventaris met serienummers en gegevens van waardevolle spullen te bewaren. Dankzij het serienummer en het IMEI-nummer kan de politie teruggevonden goederen eenvoudiger aan de rechtmatige eigenaar toewijzen. Stel tot slot altijd een pincode in op jouw smartphone, tablet en gps.


Persbericht DB Online Marketing - Foto: Bastian Pudill on Unsplash



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op woensdag 27 september 2023.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons