van der Horst

Engagement van Hyundai in WRC krijgt vorm

Michel Nandan - Teambaas Hyundai WRC
Michel Nandan - Teambaas Hyundai WRC
Vorige herfst kondigde Hyundai aan te zullen deelnemen aan het Wereldkampioenschap Rally (World Rally Championship, WRC). Met de benoeming van Michel Nandan tot teambaas, de oprichting van Hyundai Motorsport GmbH in het Duitse Alzenau en de ontwikkeling van de Hyundai i20 WRC krijgt dat engagement nu ook stilaan vorm.
Hyundai Motor Co. bevestigde zopas zijn WRC-programma (World Rally Championship) door circuitveteraan Michel Nandan te benoemen tot teamverantwoordelijke. De bekende Fransman, die sinds het midden van de jaren negentig heel wat technische sleutelfuncties heeft uitgeoefend, gaat bij Hyundai aan de slag in een cruciale fase van het WRCprogramma van de constructeur.

Hyundai heeft op het autosalon van Parijs in september jongstleden aangegeven zich te willen engageren in het Wereldkampioenschap Rally (WRC). Op dit ogenblik stelt de constructeur alles in het werk om zijn nieuwe i20 aan te passen aan de WRC-specificaties met de ultieme doelstelling om in 2014 een volledig kampioenschap te rijden. Daartoe riep Hyundai een specifiek autosportfiliaal in het leven, Hyundai Motorsport GmbH., dat het volledige WRC-programma van het merk zal beheren. De Koreaan Gyoo-Heon Choi werd benoemd tot president van Hyundai Motorsport GmbH.

"Hyundai staat te popelen om zich opnieuw te engageren in het WRC-kampioenschap. En niet gewoon om deel te nemen, maar om te winnen," bevestigt Tak Uk Im, Executive Vice President en algemeen directeur van Hyundai Motor. "Hyundai en het WRC-kampioenschap vormen een perfecte combinatie en de ervaring die we in de competitie opdoen, zal een rechtstreekse invloed hebben op de prestaties en het rijgedrag van onze seriemodellen."

Hyundai heeft de WRC gekozen als het ideale platform om het dynamisme en de uitstraling van het merk op internationaal niveau te promoten. De spanning en het spektakel die eigen zijn aan de wereldwijde autorally's en de technologische vereisten vormen de perfecte tandem om de waarden van Hyundai in de kijker te zetten.

De Koreaanse constructeur is niet aan zijn proefstuk toe in het Wereldkampioenschap Rally, want het merk nam van 2000 tot 2003 al deel aan deze fel bevochten discipline. Voor zijn terugkeer naar het WRC-toneel legt Hyundai de lat dan ook erg hoog door een echt fabrieksteam in te zetten, dat wordt geleid vanuit een op maat ontworpen hoofdkwartier in Alzenau (Duitsland), net buiten Frankfurt, waar de algemene directie van Hyundai Europa is gevestigd.

Terwijl de WRC-liefhebbers de Ralley Monte Carlo reeds achter de kiezen hebben, maakt Hyundai zich op voor zijn voorbereidend jaar. Met het oog op de terugkeer naar het WRC-kampioenschap werkt de constructeur onder leiding van de ervaren Michel Nandan intensief aan de ontwikkeling van de i20 WRC.

Nandan vertelt: "Ik ben vereerd dat Hyundai mij heeft gekozen om zijn terugkeer naar het WRC te leiden. Het project bevindt zich nog in de conceptfase maar alles vordert snel en ik ben klaar om het team het hele jaar bij te staan. We hebben nog heel wat werk voor de boeg. Dat beseffen we maar al te goed. Maar met de specifieke installatie in Alzenau en de steun van een uiterst gemotiveerde ploeg boeken we heel snel vooruitgang."

Een voorlopige versie van de i20 wordt reeds getest in Korea zodat Hyundai de onderdelen en de ophanging kan analyseren. Andere tests zullen volgen in de loop van 2013.

Nandan voegt toe: "We gebruiken bewust een voorlopige versie van de i20 om onderdelen aan belangrijke tests te onderwerpen en om ons huiswerk goed voor te bereiden alvorens we terug in de competitie stappen. Die fase zal het hele jaar 2013 in beslag nemen met als doel om in 2014 een volledig seizoen af te werken. Dit jaar zullen we ook nog heel wat andere beslissingen moeten nemen, om te beginnen wat de rijders betreft. Dat vraagt allemaal tijd en geduld. Tegelijk volgen we het verloop van seizoen 2013 op de voet."

Foto: Hyundai Motors



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op maandag 21 januari 2013.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons