van der Horst

ETCC: Monza: Regen helpt SEAT Supercopa’s tweemaal aan de overwinning

Jordi Oriola - SEAT Leon Supercopa
Jordi Oriola - SEAT Leon Supercopa
Wij kregen twee ongeziene resultaten bij de twee eerste races voor het ETCC (European Touring Car Championship) die plaatsvonden op het circuit van Monza in het kader van het WTCC weekend aldaar. De hevige regen zorgde er voor dat vermogen niet de bepalende factor was en op de gladde piste moesten de S2000 klasse wagens het onderspit delven tegen de minder sterke maar in deze omstandigheden beter bestuurbare SEAT Supercopa’s. Dit leidde ertoe dat de overwinning tweemaal naar een SEAT Supercopa ging; in race twee gingen de Spaanse wagens zelfs aan de haal met alle bekers.
  • Hamofa Performance
Aurélien Comte
Aurélien Comte
Zoals zoveel wedstrijden dit weekend op Monza werd  achter de safety car gestart  en toen twee ronden later de effectieve start werd gegeven geraakten de BMW’s die op kop waren gestart direct in de problemen. De Duitse wagens hadden het moeilijk om hun power op de baan te krijgen en moesten op de natte piste al snel de duimen leggen voor de voorwiel aangedreven wagens. Rikli in de Honda kwam na enkele woelige ronden aan de leiding maar zag zich wat later, wanneer de regen nog intenser werd, gepasseerd door de SEAT van Andreas Pfister. In de achtste ronde kon de Honda de SEAT’s  van Oriola en Comte niet langer achter zich houden en zakte af naar plaats vier. Pfister leek op weg naar de overwinning maar in de voorlaatste ronde reed de SEAT  de pits binnen en gaf op. Zo werd het net geen volledig podium voor de Supercopa SEAT’s, maar met twee single make trophy wagens op plaatsen één en twee kregen we een ongezien resultaat. Jordi Oriola won en dat terwijl de dag voor de jonge Spanjaard nochtans slecht begonnen was toen hij op de grid werd teruggezet van de zevende naar de twaalfde plaats omdat er in de pits gewerkt was aan de wagen zonder de motor stil te leggen. De Honda van Rikli pakte de derde plaats en won de S2000 klasse.  

Uitslag race 1:

01. Jordi Oriola (SEAT Leon Supercopa)
02. Aurélien Comte (SEAT Leon Supercopa)
03. Peter Rikli (Honda Civic S2000)
04. Mario Dablander (Seat Leon Supercopa)
05. Petr Fulin (BMW 320si S2000)
06. Nikolay Karamyshev (SEAT Leon Supercopa)
07. Christian Fischer (BMW 320si S2000)

Nikolay Karamyshev
Nikolay Karamyshev
Een gelijkaardig scenario kregen we in race 2, door de regen werd er achter de safety car vertrokken en al snel kwamen opnieuw de SEAT Supercopa’s vooraan postvatten. Wegens de' reversed' grid voor de acht eersten van race 1 die toegepast wordt bij race 2, mocht de SEAT van Anton Ladygin  als eerste starten voor de BMW van Fischer. Al snel moest Fischer de SEAT’s van Karamyshev en Dablander voor laten. In ronde drie kwam de winnaar van de eerste race in contact met de BMW van Petr Fulin met het gevolg dat de SEAT uit de bocht ging, race over and out voor Oriola. Fulin kon zijn weg verder zetten en zou nog de S2000 klasse winnen met een vijfde plaats algemeen. Ook Comte was immers voorbij de BMW gegaan en vooraan werd er strijd geleverd door vier SEAT Supercopa’s. Karamyshev nam de leiding over van Ladygin en op het einde moet deze laatste ook Dablander voor laten. Hoewel Dablander dan de snelste man op de piste was kon hij de Rus niet meer bijbenen. De race eindigde met een nooit geziene triomf van de Single Make Trophy wagens die de vier eerste plaatsen wegkaapten.  Nicolas Hamilton slaagde er in zijn wagen in deze moeilijke omstandigheden op de baan te houden en behaalde een mooie zevende plaats.

Uitslag race 2
01. Nikolay Karamyshev (SEAT Leon Supercopa):
Nicolas Hamilton
Nicolas Hamilton


02. Mario Dablander (SEAT Leon Supercopa)
03. Anton Ladygin (SEAT Leon Supercopa)
04. Aurélien Comte (SEAT Leon Supercopa)
05. Petr Fulin (BMW 320si S2000)
06. Ferenc Ficza (SEAT Leon Supercopa)
07. Nicolas Hamilton (SEAT Leon Supercopa)

Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op maandag 25 maart 2013.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons