van der Horst

Formule 3: Prachtige strijd op Spa met Collet en Barnard als winnaars

Formule 3 - Spa Francorchamps
Formule 3 - Spa Francorchamps
Op het circuit van Spa Francorchamps vond dit weekend de voorlaatste manche van het FIA Formule 3 kampioenschap plaats. Caio Collet won op zaterdag de sprintrace, vandaag zegevierde Taylor Barnard voor Jenzer Motorsport in de hoofdrace. De titelstrijd is nog niet beslecht al heeft Gabriele Bortoleto de beker al aan één oor vast!
  • Prospeed Competition
De titelkoorts steeg, in aanloop naar het weekend op Spa-Francorchamps. Met na dit weekend nog slechts één manche af te werken kon het kampioenschap al in een beslissende plooi vallen. Maar Spa, zou Spa niet zijn als de weergoden de touwtjes al van in het begin van het wedstrijdweekend in handen hielden. Na lastige kwalificatie begon de sprintrace op zaterdag op een opdrogende baan, al koos het deelnemersveld wel voor de droogweer band.

Caio Collet - Frits Van Amersfoort
Caio Collet - Frits Van Amersfoort
Hugh Barter kwam bij het doven van de lichten prima van zijn plek maar het was Caio Collet die in een magistrale openingsronde van de vierde plaats naar de leiding schoof. Barter verloor op Kemmel al de leiding en de tweede plaats aan Taylor Barnard en Collet waarna de Braziliaan prachtig buitenom in Blanchimont, Barnard naar plek twee verwees. Wat volgde waren een hele reeks incidenten met enerzijds Pepi Marti en anderzijds Gabriel Bortoleto als voornaamste opgevers. Marti kwam in Pouhon in contact met Gabriele Mini. Beiden schoven van de baan waarbij Mini in de grindbak terecht kwam. Marti kon verder maar reed onoplettend het circuit weer op en werd aangereden door Ido Cohen die absoluut geen schuld trof. Beide heren moesten de handdoek gooien. In ronde negen kreeg Bortoleto bij het aanremmen van La Source een tikje op de achterkant van Dino Beganovic. Bovenop de Radillion moest de kampioenschapsleider daaropvolgend opgeven, nog maar zijn tweede nulscore van het seizoen. De wedstrijd zou uiteindelijk ook achter safetycar afgevlagd worden waardoor er maar twee rondjes wedstrijd gereden werd. Aanvankelijk kende de wedstrijdleiding geen punten toe, al werden deze achteraf toch uitgekeerd. De volle pot dus voor Caio Collet die zijn eerste zege van het seizoen meegraait, voor Taylot Barnard en Paul Aaron.

Vanochtend stond de puntenrace op het programma en opnieuw zou het weer de scherprechter zijn. Het circuit was half nat half droog en dus vonden we op de startgrid rijders op slicks en regenbanden. Die laatsten zouden uiteindelijk in het voordeel blijken want al bij de start, die gezien het weer een rollende start werd, kregen de rijders op de droogweerbanden het lastig. Pepe Marti moest al in Les Combes de duimen leggen voor Paul Aaron die startte op P11 en van La Source tot Les Combes maarliefst tien posities wist te winnen! Marti zou al heel snel terugvallen tot buiten de top tien maar ook Bortoleto maakte de verkeerde gok en viel van P15 terug naar een plaats buiten de top twintig. Een stevige klapper van Oliver Goethe deed de safetycar naar buiten komen, het signaal voor Aaron om verrassend als leider droogweer banden te komen halen. In ronde acht werd het veld weer losgelaten, met Taylor Barnard aan de leiding voor Mansell en Bedrin. Aaron vervolgde zijn weg op P7. De baan droogde stilaan op, maar de piloten op regenbanden hadden hun gat geslagen. Christian Mansell waagde een poging bij Barnard maar schoot rechtdoor in Les Combes en moest inbinden. Barnard pakte zo zijn eerste zege voor Mansell en Bedrin. Caio Collet en Sébastian Montoya werden vijfde en zesde nadat ze in de laatste ronden nog voorbij Sophia Floersch geraakte. De Duitse heeft daarmee haar eerste punten van het seizoen beet en is de eerste vrouw die daar in het FIA Formule 3 kampioenschap in slaagt. Paul Aaron gokte en verloor en werd achtste, Pepe Marti negende en Franco Colapinto tiende.

Na een rustige opeingsfase zette Bortoleto alle zeilen bij om terug in de punten te geraken. Hij werd uiteindelijk elfde wat net niet genoeg is om kampioen te worden. De beslissing zal dus in Monza vallen waar begin september de seizoensfinale plaatsvindt. Bortoleto heeft daar aan twee punten voldoende om Victor Martins op te volgen als kampioen. Daarachter woedt de strijd om de ereplaatsen hevig met Aaron, Marti, O'Sullivan en Beganovic op amper zes puntjes van elkaar. 

Foto's: George Decoster
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Circuit Internationaal op zondag 30 juli 2023.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons