van der Horst

Kleuren de McLaren’s terug oranje?

Vodafone McLaren Mercedes MP4-28
Vodafone McLaren Mercedes MP4-28
Mogelijk keert de mythische oranje McLaren kleur terug naar de F1 piste, althans als het van Vodafone McLaren Mercedes teamchef Martin Whitmarsh afhangt. In de periode voor de wagens in de kleuren van de sponsors getooid werden, waren de Formule 1 McLaren’s steeds oranje. Actueel is zilver evenwel de dominante kleur op de Formule 1 wagens en dat als verwijzing naar motorleverancier Mercedes.
Toen Bruce McLaren zijn eerste Formule 1 wagen presenteerde, was deze nog getooid in witte en blauwe tinten, maar al snel besloot de Nieuw-Zeelander om zijn bolides zowel in de Canadian-American Challenge Cup( Can-Am) als in de Formule 1 in een opvallende oranje kleur te spuiten. De drijfveer voor deze actie was een kleur te kiezen die zijn wagens zou laten opvallen tussen al dat British Green. Oranje bleef de Formule 1 wagens tooien in de volgende jaren tot 1974 wanneer een sponsordeal met een bekend sigarettenmerk resulteerde in een wit-rood schema op de wagens.

McLaren MP4-12C
McLaren MP4-12C
In de jaren die volgden dook de oranje kleur evenwel nog regelmatig op. Bijvoorbeeld bij de presentatie van de GT-bolides van het Britse merk of op de F1’s tijdens wintertesten, voor het definitieve kleurenschema voor het seizoen publiek was gemaakt. Recentelijk was ook de McLaren MP4-12C GT3 bij de voorstelling van de MP4-28 en de MP4-12CGT3 zelf bij zijn eerste races, bijvoorbeeld tijdens de 24H van Spa de voorbije jaren, in deze kleur gespoten.

In recente jaren werden de McLaren’s in de Formule 1 aangedreven door Mercedes motoren en als eresaluut aan hun Duitse motorleverancier werden de wagens in het bekende Mercedes zilver gespoten. Op het einde van het jaar verlaat hoofdsponsor Vodafone het Britse merk en een jaar later doet Mercedes zo goed als zeker hetzelfde. McLaren wordt dan ook al geruime tijd gelinkt aan Honda dat droomt van een terugkeer in de Formule 1. Het Japanse merk was al in de jaren 80 van vorige eeuw motorleverancier voor het Britse merk. Het wegvallen van de huidige sponsorverplichtingen zal het merk vrij laten om een nieuw kleurenschema in te voeren en als het van teamchef Martin Whitmarsh afhangt, keert het oranje weer als de toekomstige sponsor dit toelaat.

Update

Precies vandaag bevestigt McLaren dat het haar samenwerking met Honda nieuw leven zal inblazen vanaf het seizoen 2015.

Foto's: Vodafone McLaren Mercedes



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op donderdag 16 mei 2013.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons