van der Horst

GP Verenigde Staten: Verstappen wint Sprint comfortabel, Norris derde

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Nadat Max Verstappen (Red Bull) na amper één vrije training de pole positie behaald had voor deze Sprint, slaagde hij er ook in om de wedstrijd van negentien ronden te winnen, zonder echte tegenstand. Het leek er lang op dat Lando Norris (McLaren) de tweede plek ging behalen na een goede start, maar in de laatste ronde slaagde Carlos Sainz (Ferrari) erin om Norris in te halen nadat deze zich verremde op versleten banden. Charles Leclerc (Ferrari) finishte vlak achter de Britse McLaren-rijder na nog enkele spannende momenten in de laatste ronde.
Bij de start kon Verstappen zijn pole verzilveren maar Norris slaagde erin om van P4 op de grid na de eerste bocht op te schuiven naar de tweede plek, in het zog van zijn titelrivaal. George Russell (Mercedes) viel dus terug naar de derde plek, en moest na het lange rechte stuk in de tweede sector zijn positie ook verdedigen voor Charles Leclerc (Ferrari) die door de goede start van Norris dus vierde was. Hij werd gevolgd door teamgenoot Carlos Sainz, terwijl Lewis Hamilton (Mercedes), Kevin Magnussen (Haas) en Yuki Tsunoda (RB) de top acht en dus puntenscorende posities afsloten na de eerste ronde.

In de tweede, derde ronde en vierde zagen we een mooie strijd tussen beide Ferrari-rijders maar uiteindelijk veranderde de volgorde pas in de vijfde ronde.

Verstappen was er aanvankelijk in geslaagd om een kloofje te slaan, maar vanaf de zevende ronde kon Norris gestaag zijn achterstand gestaag verminderen. Ondertussen kon Sainz nog een plaats goedmaken. In ronde negen haalde hij Russell met een mooi manoeuvre in om de derde plek over te nemen. Exact één ronde later volgde Leclerc het voorbeeld van zijn teamgenoot en haalde hij Russell in dezelfde bocht in.

In de elfde ronde zette Verstappen opnieuw de snelste rondetijd neer om terug een gat van twee seconden te slaan met Norris. We zagen vervolgens geen wijzigingen meer tussen de kampioenschapsleiders, terwijl in de slotfase de twee Ferrari-rijders wel dicht bij elkaar reden, net als negen seconden verderop beide Mercedes-piloten binnen de seconde van elkaar reden. Nog eens acht seconden verderop reden beide Haas-rijders ook één seconde van elkaar verwijderd. Twee ronden voor het einde verloor Norris wel terrein, zijn banden leken geen grip meer te hebben.

Carlos Sainz - Ferrari
Carlos Sainz - Ferrari
In de laatste ronde reed Sainz vlak achter Norris, die zich verremde in de eerste bocht en zo de tweede plek cadeau deed aan de Spanjaard. Ook Leclerc trachtte Norris nog in te halen, maar dat lukte net niet. Verstappen won dus comfortabel deze sprint, terwijl Sainz knap tweede werd vanaf de vijfde startplek. Norris vervolledigde het podium, net voor Leclerc.

Beide Mercedes-rijders eindigden in vijfde en zesde stelling, terwijl het Haas-duo de laatste punten meepikten. Sergio Perez (Red Bull) werd wel negende, maar maakte nooit kans op punten nadat hij er lang over deed om Yuki Tsunoda in te halen. 

Uitslag Sprint F1 Grote Prijs van de Verenigde Staten 2024

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenOracle Red Bull Racing31:06.146
2.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+3.882s
3.Lando NorrisMcLaren F1 Team+6.240s
4.Charles LeclercScuderia Ferrari+6.956s
5.George RussellMercedes-AMG Petronas F1 Team+15.766s
6.Lewis HamiltonMercedes-AMG Petronas F1 Team+18.724s
7.Kevin MagnussenMoneyGram Haas F1 Team+25.161s
8.Nico HülkenbergMoneyGram Haas F1 Team+26.588s
9.Sergio PérezOracle Red Bull Racing+29.950s
10.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+37.059s
11.Yuki TsunodaVisa Cash App RB F1 Team+38.363s
12.Franco ColapintoWilliams Racing+39.460s
13.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+41.236s
14.Pierre GaslyBWT Alpine F1 Team+41.995s
15.Esteban OconBWT Alpine F1 Team+42.804s
16.Liam LawsonVisa Cash App RB F1 Team+44.008s
17.Alexander AlbonWilliams Racing+44.564s
18.Fernando AlonsoAston Martin Aramco F1 Team+46.807s
19.Zhou GuanyuStake F1 Team Kick Sauber+52.842s
20.Valtteri BottasStake F1 Team Kick Sauber+54.476s



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zaterdag 19 oktober 2024.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons